A hála 5 pozitív hatása

A hála 5 pozitív hatása

Ne féljünk tehát a hála érzését kifejezni, és megélni!

A hála az egyik legalapvetőbb emberi érzelem, mégis igen kevesen fejezik ki manapság. Pedig a hálának számos pozitív hatása van, és ezeket rendszerint 5 kategóriába soroljuk: érzelmi, társas, egészségi, személyiségi és karrier hatások. Ismerjük meg őket részletesebben!

A hála érzelmi hatása: jó érzéssel tölt el bennünket, megvidámítja az emlékeinket is, és segít relaxálni. Rugalmasabbá, ellenállóbbá tesz bennünket a rossz idők ellen. A hála segít „visszaugrani”. Akik többször élik meg ezt az érzést, azok sokkal proaktívabban birkóznak meg a problémákkal, valószínűbb, hogy szociális támaszokat (barátokat, családtagokat) keresnek fel a nehéz időkben. A hála csökkenti továbbá az irigység érzését. A kismértékű irigység nem feltétlenül jelent problémát, még motiváló is lehet. Azonban a túl sok irigység nagyon káros hatásokkal jár. A hála lecsökkenti az irigységet, ugyanis ezek ellentétes érzelmek; mint ahogy nem lehetünk egyszerre optimisták és pesszimisták sem.

Az emlékeink nincsenek kőbe vésve. Ha több hálát érzünk a jelenben, akkor valószínűbb, hogy több pozitív dologra emlékszünk vissza, és az is, hogy még a negatívabb emlékeket is átalakíthatjuk pozitívakká.

A társas (szociális) hatások közé tartozik továbbá, hogy kedvesebbek és nyitottabbak leszünk, több barátságot alakítunk ki, emberi kapcsolataink elmélyülnek és házasságunk is egészségesebb lesz. Az egészségügyi hatások közé a könnyebb alvás, több energia, kevesebb betegség, több testmozgás (nyitottság) és általában a meghosszabbodott élet sorolható. A személyiségi hatások közé a kevésbé önző gondolkodásmód, a megnövekedett optimizmus és önbecsülés tartozik. Végül, de nem utolsó sorban karrier szempontjából, a hála pozitív hatásaihoz a jobb kapcsolatépítés, a megnövekedett produktivitás, a jobb döntéshozatal és időbeosztás párosul.

Ne féljünk tehát a hála érzését kifejezni, és megélni!