A hulladékmentes fürdőszoba titka

A hulladékmentes fürdőszoba titka

Íme pár hasznos tipp, hogyan termeljünk minél kevesebb hulladékot a fürdőszobánkban a Zero Waste jegyében.

Szappanok

A szappanok a műanyagflakonos folyékony tusfürdők megjelenésével háttérbe szorultak, pedig számos előnyük van a tusfürdőkkel szemben. A szappanok gyakorlatilag korlátlan ideig elállnak és minimális csomagolást igényelnek. Természetes, növényi illatanyagokkal illatosíthatók, és tovább tartanak, mint folyékony társaik. Nem tömítik el a bőr pórusait, és tisztító hatásuk legalább olyan jó (ha nem jobb), mint a tusfürdőké. A kiváló minőségű növényi szappanok ráadásul nem szárítják a bőrt, és vegyszermentes tisztaságot biztosítanak.

Házi takarítókendők

A fürdőszoba tisztántartásához használjunk házilag készített takarítókendőt! Elkészítése nagyon egyszerű, tényleg csak pár apróságra van szükség a tökéletes nedves törlőkendőkhöz.

A tökéletesen hulladékmentes változatához szükség lesz a következőkre:

 • textil törlőkendők (feldarabolt törölköző, póló, konyharuha, textilpelenka, stb. – bármi ami jól szívja a nedvességet)

 • egy nagyobb zárható üveg vagy műanyag doboz

 • 1 ek. reszelt háziszappan

 • 2-3 dl ecet (a legjobb ha narancshéjas ecetet használunk, ennek híján érdemes valamilyen citrus illóolajjal pótolni)

 • 2-3 dl meleg víz

 • igény szerint kakukkfű illóolaj (antimikrobiális, antibakteriális és szagtalanító hatású), kb. 10 csepp

Elkészítés

Egy tálban jó meleg vízben oldjuk fel a reszelt szappant, majd minden más hozzávalóval keverjük el. A tálban lévő keverékbe egyesével mártsuk bele a textil kendőnket, alaposan csavarjuk ki, és összehajtogatva mehetnek is sorban a tárolóedénybe (akár egy nagyobb csatos üvegbe).

Gyakorlatilag úgy kell használni, mint az eldobható takarító kendőket, csak éppen a használat után ki lehet mosni. Ráadásul olcsó, és semmilyen környezetterhelő alapanyagot nem tartalmaz, így megfelel a Zero Waste mozgalomnak, és nem mellesleg nagyon hatékony tisztító eszköz.

Fa fogkefe

A fa fogkefe bükkfából készült nyele európai fenntartható erdőgazdálkodásból származik, sörtéi pedig egy hosszú szőrű disznófajta sterilizált, megtisztított sörtéiből készülnek. Ezek a sörték a húsipari feldolgozás során felesleges melléktermékként, vagyis hulladékként keletkeznek, amit a fogkefe és egyéb természetes sörtéjű kefék készítése során hasznosítanak újra.

Élettartamuk végén a műanyag fogkefék kizárólag kommunális kukába kerülhetnek, míg a fa fogkefe 100%-ban hasznosítható komposztálással, így tökéletes hulladékmentes alternatívát kínál.

A fa fogkefe sörtéi eleinte kemények, ám a használat során fokozatosan puhábbá válnak. A folyamat gyorsítása érdekében érdemes az egyes fogmosás előtt meleg vízbe áztatni pár percig a fejet, illetve jó technikával kell fogat mosni, nem szabad nagyon nyomni, mert az kárt tesz az ínyben, a fogkefe sörtéiben, sőt még a zománcnak is rossz.

A fogkefe feje nagyobb, ezért akik addig is célzottan a kisebb fejű fogkeféket választották, nehézkesnek találják a használatát. Viszont pont ebből kiindulva (nagyobb fej, puha sörték) a fa fogkefe lényegében rákényszerít arra, hogy jobban odafigyeljünk arra, hogyan mosunk fogat. A puhaság miatt óvatosabban dörzsöljük a fogakat (hogy ne menjenek hamar tönkre a sörték), a merevebb és nagyobb fej miatt pedig külön figyelünk arra, hogy a kisebb zugokat is megfelelően tisztán tartsuk, így nem csak, hogy alaposabbá válik a fogmosásunk, annak ideje is meghosszabbodik. (A fogorvosok szerint kb. két percig szükséges a fogmosást végeznünk.)

Ha megtanulunk alaposan, kímélően fogat mosni és rendszeresen (minimum 3 havonta) fertőtlenítjük a fogkefét ecettel, egy 100%-ban komposztálható fa fogkefe akár 10-12 hónapon keresztül is kiszolgálhat, amely így összességében még költséghatékony fogmosást is biztosíthat számunkra.

WC papír

Magyarországon a legtöbb háztartásban nincs lehetőség minden mosdóba bidét szerelni, pedig tény, hogy az egyik legalaposabb módszer WC-zés után, és még hulladékot sem termelünk közben. A legnagyobb gondot a WC papírok csomagolása jelenti. Éppen ezért vásároljunk minél nagyobb kiszerelésű WC papír csomagokat, hogy a lehető legritkábban kelljen a csomagolásával a háztartási hulladékot növelni.

WC illatosító spray

Készítsünk házilag készített illatosítót az alábbiak szerint:

1 ek szódabikarbóna, 20-25 csepp illóolaj (levendula) és kb. 0,2l víz keverékét töltsük egy spray flakonba, és máris használhatjuk a kellemetlen szagok ellen.

WC illatosító golyó:

Sokan használnak WC illatosító golyókat, rudakat, stb. Ez rengeteg műanyag hulladékkal jár. De természetesen erre is van hulladékmentes, házilag olcsón elkészíthető megoldás.

 • 1 bögre mosószóda

 • 1 bögre citromsav

 • 1 tk. víz

 • 30 csepp borsmenta illóolaj

 • 30 csepp citrom illóolaj

 • 30 csepp levendula illóolaj

A mosószódát és a citromsavat keverjük össze, adjuk hozzá az illóolajokat, és spricceljünk rá kevés vizet, de csak nagyon óvatosan. Annyi vizet használjunk, amivel jól összeáll, és golyókat formálhatunk belőle. Hagyjuk száradni a kész golyókat, majd tegyük őket jól záródó üvegbe, hogy megőrizzék illatukat. A használata nagyon egyszerű: dobjuk a WC-be, és hagyjuk pezsegni. Ezzel fertőtleníti és illatosítja is a mellékhelyiséget.