Édesítőszerek

Édesítőszerek

E950-E969

Az édesítőszerek szintetikus vagy természetes alapanyagokból nyert termékek, amelyek édes ízérzetet keltenek. Vizsgáljuk meg közelebbről őket.

A cukorhelyettesítőkkel ellentétben az édesítőszerek nem cukrok vagy cukorszármazékok. Nem rendelkeznek (számottevő) energiatartalommal, így ezeket energiaszegény diétát igénylők és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Rendszerint az édesítőszereknek lényegesen magasabb az édesítő hatása, mint a kristálycukornak (szaharóz). Ennek ellenére nem, vagy csak alig tartalmaznak energiát.

Az Európai Unióban jelenleg 10 intenzív édesítőszer használata engedélyezett. A Szaharin E954, a Ciklamát E952, az Aceszulfám E950, az Aszpartám E951 és az Aszpartám-aceszulfámsó E962 kémiai szintetikus vegyületek. A Neoheszperidin DC E959-et citrusgyümölcsökből nyerik, a Taumatin E957-et pedig egy afrikai fa terméséből állítják elő. A Szteviol glikozidok E960 növényi kivonatok, a Szukralóz E955-öt a kristálycukor kémiai átalakításával nyerik.

Legismertebb érdesítőszerek tulajdonságai

Szaharin E954

A szaharin az egyik legrégebben piacon levő édesítőszer, több mint száz éve használják ételek és italok mesterséges édesítőjeként, de csak a hatvanas-hetvenes években vált igazán elterjedt cukorpótlóvá. 300-400-szor édesebb, mint a cukor, úgyhogy nagyon kevés kell belőle az édes íz eléréséhez, viszont sokak szerint kellemetlen, keserű utóíze van, ezért gyakran kombinálják más alacsony, vagy nulla-kalóriás édesítőszerekkel, például aszpartammal, amelyet főleg szénsavas diétás italok gyártásánál használnak. Az élelmiszeripar azért is szereti a szaharint, mert meglehetősen stabil vegyület, sokáig eláll a polcon, és több év elteltével is biztonságosan fogyasztható. A cukormentes italokon kívül használják még különböző kalóriaszegény édességek, lekvárok, dzsemek, zselék és sütemények készítéséhez, de bizonyos gyógyszerek is tartalmaznak szaharint.

Ciklamát E952

A ciklamát fehér, szagtalan kristály, mely a kristálycukornál (szaharóz) mintegy 35-ször édesebb. A ciklamátot az emberi szervezet különböző mértékben fel tudja venni, energiává azonban nem alakul. Az édesítőszerekhez tartozik. A hőálló ciklamát növeli más édesítőszerek és cukorhelyettesítő anyagok hatását, ezért gyakran keverve alkalmazzák. Az élelmiszeriparban elsősorban csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerek édesítésére használják. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van.

Aszpartám E951

Az aszpartám a répacukornál mintegy kétszázszor édesebb ízű anyag. Éppen ezért a vegyület bomlása során felszabaduló energiamennyiség és az édes ízhatás lényegesen kedvezőbb arányt mutat, mint a répacukornál. Ez indokolja édesítőszerként, diétás készítményekben való alkalmazását. Bár az édes íz érzete az aszpartám esetén a mesterséges édesítőszereket alapul véve jól közelíti a cukorét, attól azért mind intenzitásában, mind hatóidejében eltér. Ezért más mesterséges édesítőszerekkel együttesen, keverékként adják az élelmiszerekhez, hogy a cukor ízhatását minél tökéletesebben visszaadják.

Szukralóz

A szukralóz egy olyan szintetikus vegyület, amelyet közvetlenül a cukor molekulából állítanak elő, ily módon egy annál 600-szor édesebb anyag keletkezik. Nincs utóíze, mint pl. a szaharinnak. Nem befolyásolja az inzulinszintet, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. A szukralóznak a szervezetbe bekerülve nagyon kis része szívódik fel, könnyedén távozik az anyagcsere folyamatok végén. Ezért nem kell vele számolnunk plusz kalóriaként.