Fogfehérítés otthon

Fogfehérítés otthon

melyik módszerrel lehet valódi eredményt elérni úgy, hogy ne menjenek tönkre a fogaink?

A fogaink színe függhet az öröklött tényezőktől és az életvitelbeli szokásoktól, de az életkorunk előrehaladtával is veszítenek fehérségükből. Továbbá a különböző italok és ételek (bor, kávé, bizonyos gyümölcsök) is befolyásolhatják az elszíneződést, valamint a dohányzás is okozhat súlyos elváltozást. Leggyakrabban azonban a lepedék és a fogkő hatására színeződnek el a fogaink. Otthon is lehetőségünk van fogfehérítésre különböző házi praktikákkal, vagy eszközökkel. Van, aki a tollra, van aki az ecsetelőre és van aki a sínre esküszik. De melyik módszerrel lehet valódi eredményt elérni úgy, hogy ne menjenek tönkre a fogaink?
 
Sokaknak genetikai, azaz öröklött tényezők is befolyásolhatják fogaik elszíneződését. De meg kell említeni a cukros ételeket, italokat, amelyek szintén nagyon károsak. Amennyiben nem szeretnénk lemondani ezekről, érdemes a fogyasztás után kiöblíteni a szájat vízzel, vagy bevenni egy rágót, a legjobb megoldás pedig a fogmosás.
A rendelőkben és az otthoni fogfehérítés során is hidrogén- vagy karbamid-peroxidot használnak, amely során a peroxidok a fogba jutva vízre és oxigénre bomlanak. A szennyeződéseket elpusztítja az oxigén, így eredeti fehérséget biztosít.
 
Hagyományos módszerek
Sokan próbálják ki otthonukba a hagyományos fogfehérítő módszereket. Vannak, akik savas gyümölcsöket dörzsölnek fogaikra, amelyeknek fogfehérítő hatásaik vannak. Ilyen például a lime, narancs, citrom vagy az eper. De előfordul, hogy mindezt sóval is megteszik, azonban a fogorvosok minden esetben ezeket a módszereket elutasítják, mivel a savas gyümölcs a zománcot elvékonyítja, a só pedig karcolja.
Fogfehérítő fogkrémek?
A legtöbben a fogfehérítő fogkrémektől várják a fehéredést, hiszen olcsó, elérhető, és természetesen a reklámok is ezt bizonygatják. De valljuk be, ez gyakran csak optikai hatás, ugyanis a fogkrémekbe kevert kék szín a fogak tónusát változtatja meg. Vannak fogporok is, azonban ezek inkább a fogfehérítés utóápolására használhatóak, és  hetente csak kétszer szabad használni őket. Valamint további jól bevált módszernek tekintik a szódabikarbónás fogkrémmel végzett fogmosást is, amely azonban szintén károsíthatja a fogzománcot, főleg gyakori alkalmazása során.
Ultrahang és polírozás 
A fogorvos által végzett - akár otthon végrehajtandó, akár rendelői - fogfehérítés első lépése az ultrahangos fogkő-eltávolítás, ami során leszedik az íny alatti-feletti fogkövet, majd polírozzák a fogakat. Miután így az összes szennyeződéstől megszabadultak, kezdődhet a fehérítés.
Fogfehérítés otthon
A legelterjedtebb módszer az otthoni fogfehérítés, hiszen nem kell rendelőbe járni, és látható eredmény is elérhető. Ilyen módszer lehet a toll, ecsetelő, sín vagy zselé, kinek melyik lenne a kellemesebb, praktikusabb. (Bár való igaz, hogy az eljárás kényelmetlen, gyakran sok macerával jár, így sokan félbe is szakítják). A fogfehérítő zselék esetében az eredmény sokkal látványosabb, mint egy fogkrém esetében. Fogorvosi felügyelet mellett végzett otthoni fogfehérítés esetén a páciens személyre szabott műanyag sínt és speciális fehérítőanyagot kap, amit 6-10 napon keresztül éjszakánként kel használnia. A gél a fogban lévő színanyagokkal lép reakcióba, a fog szöveteivel nem! Ez az eljárás négy-öt árnyalattal teszi világosabbá a fogakat. 
Természetesen mindez a fogorvosi rendelőben is elvégezhető, ilyen módon a kívánt szín gyorsabban érhető el. Míg az otthoni fogfehérítés 2-3 hét alatt éri el a kívánt hatást, addig a fogorvosnál ez 1 óra alatt megtörténik. A rendelőben történő kezelést évente egyszer elég megismételni, hogy ugyanolyan fehérek maradjanak fogaink.
Mik az otthoni hátrányok?
Valljuk be, az otthoni fogfehérítés sok esetben hosszabb időt vesz igénybe, mint egy rendelői. Akár 10 napig is eltarthat a kezelés, valamint az eredményesség sosem lesz olyan szembetűnő, mint a szakorvos által elvégzett kezelés . Így mindössze 2-5 árnyalatot javíthatunk csak. Ugyanis az otthoni eljárásokhoz kevésbé koncentráltak a fehérítő anyagok, így a hatásfok sem olyan erőteljes. Továbbá az otthoni fogfehérítés alkalmával a fehérítő anyag nincs elkülönítve az ínytől, így nagyon gyakori az íny irritációjának kialakulása. Az otthoni fogfehérítéssel a fogtömések, fogpótlások színe nem változik, előfordulhat, hogy akár rosszabb eredmény is bekövetkezhet.
Tehát mindezekből leszűrhető, hogy az otthoni fehérítés anyagilag előnyösebb, hatékonyságát tekintve már kevésbé kívánatos. A rendelőben történő fogfehérítéssel a szakorvos gyorsabb, precízebb, és jóval látványosabb sikert tud elérni, fogaink kifehérítésében.
Fogkozmetikai tippek 
Héjkerámia alkalmazása akkor praktikus, ha a fogak már annyira elszíneződtek, hogy nem lehet őket kifehéríteni, illetve rossz formájúak, netán szabálytalanul nőttek. A héjkerámiás leplezés során némi előkészítés után a fogak külső, látható felületére vékony porcelánhéjat ragasztanak, így azok egy csapásra esztétikussá - szép formájúvá, világos színűvé - válnak, mégpedig komolyabb beavatkozás nélkül! 
Fogékszert sok fiatal hölgy kér a fogfehérítés után. A kismetszőre - fúrás nélkül - ragasztott apró, csillogó kövecske ugyanis még inkább csábítóvá teszi a mosolyt, s extravagánssá viselőjét. A fogékszer, ha megunják, könnyen eltávolítható, vagy más formájúra cserélhető. A fogzománcot nem károsítja, és semmi sem oldódik ki a szájba belőle.