Gyermekszemmel az elmúlásról

Gyermekszemmel az elmúlásról

Hogyan beszéljünk a kisgyermeknek a halálról? Kijöhet-e velünk a temetőbe?

A csecsemő számára még nincsen igazán múlt és jövő, csak a jelenben él, ezért a halál kérdése is nehezen értelmezhető a számára. Régebben, amikor a ma már gyógyítható betegségek még gyógyíthatatlannak számítottak és a családok nagycsaládokban és szűk közösségekben éltek, a halál a gyermek számára is természetes jelenség volt. Később aztán a felnőttek is eltávolodtak ettől a problémától és a gyermekek is ezt a titkolózó, szorongó hozzáállást tapasztalják a halállal kapcsolatban. A mai világban sok minden az életről, az örök ifjúságról szól, a média, a közfelfogás nem tud mit kezdeni a halál gondolatával, ezért nem találjuk szülőként sem a szavakat erre. Hogyan beszéljünk a kisgyermeknek a halálról? Kijöhet-e velünk a temetőbe?
 
Az alapvető szabály mindegyik esetben ugyanaz: minél jobban szorongsz ettől a kérdéstől, minél nagyobb a titkolózás, a feszültség, annál inkább érzi ezt a gyermek is és annál nagyobb lesz benne is a szorongás ezzel kapcsolatban.
 
Elvihetjük magunkkal Halottak napján a temetőbe a gyereket? 
 
Sokan babonából nem viszik el a kisgyerekeket a temetőbe, van, aki azért, mert csak zajongana, kiabálna a gyerek. Pedig nyugodtan elviheted akár a babádat, akár a kisgyermekedet, semmi baja nem lesz tőle. Az óvodásokat sokszor lenyűgözik az érdekes szobrok, táblák, díszek, és esetleg már mélyebb kérdéseket is feltesznek a temető mibenlétéről és a halálról. Tekintsük ezt egy jó alkalomnak arra, hogy erről beszélgethetünk.
A kiskamaszok 12-13 éves kor táján különösen kínosnak érezhetik a témát, esetleg inkább elkerülik a temetőt vagy félhetnek tőle, ennek az az oka, hogy ebben a korban kezd tudatosulni a gyerekekben a halál elkerülhetetlensége, visszafordíthatatlansága. Ilyenkor sokszor még a téma említése is ellenállásba ütközhet a gyerek részéről.
 
Elvihetjük a temetésre?
 
Igen. A gyermek nem fogja még fel, mit jelent a halál, azt az idő múlásával fogja megérteni, azonban a temetésen való részvétel a gyász folyamatának fontos része. Régen számos halál körüli szertartás, népszokás segített a gyász folyamatában, ma már szinte csak a temetés maradt, ez az, ami megmutatja, hogy ez most már végleges és visszafordíthatatlan. Nyugodtan vidd el a temetésre a kisgyermekedet, arra azonban számíts, hogy egy 1-3 éves kisgyerek nem akarja majd csendben és illedelmesen végigállni a szertartást, lehet, hogy sétálgatni kell majd vele a sírok között, vagy kérdezősködni kezd. Ha ez nagy problémát okozna a számodra, akkor praktikusabb másra hagyni arra az időre.
 
Megmondjuk, mi lett a kutyussal?
 
Igen, meg lehet mondani, de nem kell naturálisan részletezni. El lehet mondani, hogy mi történt vele (meghalt) és hogy mi volt az oka (beteg volt, idős volt stb.) Ha kérdez a gyerek, akkor őszintén válaszolni kell a kérdéseire. Ha pedig szomorú lesz, lehet segíteni a gyász feldolgozásában fényképek nézegetésével, rajzolással, a kutyussal kapcsolatos közös élmények felidézésével (pl. lehet mesélni arról, miket csináltak együtt, de akár meséket is lehet kitalálni közösen a kutyusról).
 
Okoz-e problémát az 1 év alatti babánál, hogy meghalt a nagymama?
 
9 hónaposan még nem érti, mi történt, de lehet, hogy keresi a nagyit a megszokott helyen, 1-2 évesen már többet kérdezhet róla, aktívan is keresheti, előveheti a holmijait stb. Ha minden nap találkoztak, az élete része volt, akkor hiányolni fogja.