Ha túl sok játéka van a gyereknek

Ha túl sok játéka van a gyereknek

Mit tehet a szülő a játékok káoszában?

A szülők számára a sok játék több rendetlenséget jelent. A gyerekek számára pedig szintén kellemetlen lehet, hiszen a rengeteg inger egyszerűen túlterheli a kicsi érzékelő képességét. Amellett, hogy a lakás játékbolthoz hasonlít, a sok játék a várt hatás ellenkezőjét váltja ki és síróssá, unatkozóssá teszi a gyereket. A túl erős stimulálás és a túl sok választási lehetőség visszahúzódó gesztusokat, viselkedést idézhet elő.
 
Mit tehet a szülő a játékok káoszában?
 
A sok inger, ami egy időben árad a gyermek felé, nem tesz mást, csak megnehezíti az információk szétosztási folyamatát az idegrendszerében. A gyermeket körülvevő számtalan játék által az egyes darabok elveszítik egyedülállóságukat és értéküket a kicsi szemében. Természetes módon a kisgyerekek sorban játszanak az egyes játékokkal, mindegyiket egyenként alaposan felfedezve. A túl sok játék elronthatja ennek izgalmát, és csökkenti az esélyét annak, hogy a gyerek teljesen felfedezzen és megismerjen egy játékot, fejlesztve ezáltal a kreativitását és a fantáziáját.
 
Ha túl sok játék van egyszerre a gyermek körül, akkor mindegyiket csak kézbe veszi, majd hamar eldobja, esetleg eltöri, hiszen már karnyújtásnyira van tőle a következő darab. Nagyobb korban ezeket a gyerekeket nem lelkesíti majd sem a különböző játékok izgalma, sem pedig maga a győzelem. A szülők nagylelkűsége ebben az esetben negatívan fog hatni a gyermek jellemfejlődésére is.
 
Játék-alternatívák
 
Mennyi játéka legyen egyszerre egy kisgyereknek? Milyen játékok stimulálják leginkább a kreativitást és a különböző képességek fejlődését?
 
Szakértők egy olyan összeállítást javasolnak, amely leginkább olyan játékokat tartalmaz, melyek a gyerekek különböző képességeit fejlesztik: meséskönyvek, építőkockák, rajz és festékkészletek, színes gyurmák. Szintén jó készségfejlesztő játék a marionett-bábu és a puzzle is.
 
Válassz minőségi játékot! Azt a fajtát, ami egyszerű anyagokból készült, mutatós és többféleképpen lehet vele játszani: színes fa építőkockák, kisautók és öltöztethető babák. Kerüld az olyan játékokat, amelyek sok apró alkotóelemből állnak és működésükhöz mindegyikre szükség van. A gyerekek hamar elszórják vagy eltörik ezeket, ezáltal pedig használhatatlanná válnak.
 
Korlátozd a játékok számát! Egy gyereknek nincs szüksége 5 játékbabára, 12 doboz színes ceruzára vagy 1000 építőkockára. A kevesebb néha több alapigazság ebben az esetben is érvényes.
 
Csere-bere
 
Végül is mi a legegyszerűbb megoldás? Cserélgetés. Egyszerre ne legyen a gyermek keze ügyében 10 játéknál több, majd egy pár nap múlva cseréld le ezeket, vagy egy részüket más darabokra. Arra ügyelj, hogy a játékok között minden alkalommal legyen több különböző típusú is.
 
Sok anyuka alkalmazza ezt a stratégiát. A cserélgetés “frissen tartja” a játékokat, vagyis az élményt, amelyet nyújtanak. Jó érzés mindig újra elővenni és felfedezni, hiszen a gyerekek sokat közülük hamar elfelejtenek. Egy következő alkalommal ugyanaz a játék akár teljesen más benyomást is kelthet, mint előzőleg.
 
Természetesen a gyerekek nagyon ragaszkodnak némelyik játékhoz, mint például egy plüssmackóhoz. Ezek bizalmat és stabilitást jelentek, ezért egy ilyen darab mindig legyen elérhető a gyerek számára.