Hordj sapkát, védd a fejbőröd!

Hordj sapkát, védd a fejbőröd!

De hogyan is használjuk helyesen a sapkánkat télen? Te milyen sapka fajtákat ismersz?

Van, aki semmi szín alatt nem hajlandó sapkát hordani, és vannak, akik ősztől tavaszig ki sem mozdulnak, amíg nem kerül fel a fejfedő. Bármelyik típusba is tartozunk, vannak olyan hideg napok, amikor érdemes akár az elveinket is feladva a fejünkre húzni valamit, saját egészségünk védelme érdekében. De hogyan is használjuk helyesen a sapkánkat télen? Te milyen sapka fajtákat ismersz?

Ősszel és télen gyakran halljuk a figyelmeztetést: vegyél fel sapkát, különben kihullik a hajad! Természetes, hogy hordjunk sapkát, különben a fejbőrünk könnyen megfázhat, ami korpásodást okozhat, az arc- és homloküreg-gyulladásról nem is beszélve, amely - mint gennyes gyulladás - végleges hajhulláshoz vezethet.

De nem mindegy az sem, hogy mikor és milyen fejfedőt viselünk. Van, amikor csak a széltől kell óvni a fejbőrünket: ilyenkor könnyű és természetes anyagból készült fejrevalót viseljünk. Fontos, hogy a fejbőrünk ne izzadjon meg, és minden körülmények között tudjon szellőzni. Erre a téli fejfedőknél is oda kell figyelni. Ha meleg helyiségbe megyünk, azonnal vegyük le a sapkát.

A katonaságnál régen az okozta a problémát, hogy nem csak a szabadban, hanem zárt térben is viselni kellett a sapkát, amelynek az anyaga sem volt a legegészségesebb. A fejbőr nem tudott szellőzni, és ez hajhulláshoz vezetett.

Sokan azért nem vesznek fel sapkát vagy kalapot, mert féltik a frizurájukat. Nem minden hajat tesz tönkre a fejfedő. Ha a frizura precízen, formára van vágva, akkor a sapka levétele után csak át kell fésülni vagy kefélni, és az beáll eredeti formájára. Ha azonban a vágásra nem fektettek elég hangsúlyt, hanem a fodrász más trükkel állította be a frizurát (pl. tupír) akkor bizony azt csak ő tudja ismét visszaállítani.

Mindig gondosan válasszuk ki a célnak legmegfelelőbbet, s csak akkor hordjuk, amikor valóban szükség van rá. Nagyon fontos, hogy sapkaviselés előtt ne lakkozzuk be a hajat, mert így még jobban elzárjuk a fejbőrt a lélegzéstől. Ez vonatkozik a hajzselé használatára is.

Téli sapka fajták

Beanie

Ahogyan a nevében is benne van, ez a fajta sapka leginkább egy babhoz hasonlít. Télen elsősorban a kötött változatát érdemes választani, de enyhébb napokon nyugodtan viselhetjük a pamutból készült beanie-t is. Ez most igazán menő viselet, ezért rengeteg színben, különösen változatos mintázatokkal találjuk meg az üzletek kínálatában.

Oversized

Nemcsak a beanie-nek, de a sima, egyszerű sapkának is létezik oversized változata. Ha egy picit lezserebb, vagányabb viseletre vágyunk, akkor keressük a megszokott fejfedőnk oversized változatát és válasszuk ezt.

Pompom

A lazább stílus képviselői bátran válasszanak maguknak pompommal díszített sapkát. Ez lehet a hagyományos kötött sapka, beanie, ezek kombinációja, de akár egy oversized fazonon is találhatunk pompomot. Ha kedvenc sapkánkon nincs bojt, de mi mégis szeretnénk, akkor készítsük el saját kezűleg. Rengeteg színes, vidám fonal kapható az üzletekben.

Fejpánt

Kisebb-nagyobb mértékben, de a fejpánt folyamatosan jelen van az üzletek kínálatában. Télen éppen úgy megtaláljuk a kiegészítők között, mint nyáron. Ha a szélesebb változatát választjuk, ezzel a fülünket is meg tudjuk védeni a zord időjárástól, és szuper trendik lehetünk, ha egy laza frizurát készítünk hozzá.

Barett

Elsősorban elegáns, komolyabb megjelenés kiegészítője lehet a barett vagy más néven svájci sapka. Ezt a típust bátran felvehetjük szoknyához, kosztümhöz is. Viszont ha igazán hidegre fordul az idő, arra számítsunk, hogy ez a fülünket nem védi az időjárás viszontagságaitól.

Baseball sapka

A baseball sapka is egy univerzális darab. Az különbözteti meg a nyári és a téli fazont, hogy míg a nyári sapka vékony, könnyű anyagból készül, télen inkább a gyapjú vagy bőr, bőr hatású, vastagabb anyag a jellemző. Elsősorban a sportosabb stílus kedvelőinek ajánlott.

Fülmelegítő

Igaz, nem téli sapka, ahogyan az a címben szerepel, de ez is nagyon jól jöhet télen. Sokan nem kedvelik a sapkát, mert féltik a frizurájukat vagy egyszerűen csak nem érzik komfortosan magukat benne. Nekik kitűnő választás lehet a fülmelegítő, amely hideg időben megvédi és melegen tartja a fület, viszont a hajat nem lapítja le.

Usánka

A jó öreg usánka, minden kétséget kizárólag jó szolgálatot nyújthat a legnagyobb hidegek beköszöntével. Jó minőségű műszőrméből és műbőrből készült változatait is lehet kapni manapság a piacon. Tény, hogy a vastag fülvédőnek köszönhetően a hallás lecsökken, majdnem nullára, ezért mindig olyat érdemes választani, amit alkalomadtán, egy csattal, vagy kötéllel fel lehet rögzíteni a fej tetejére. Az usánka kötött változatát, azoknak ajánljuk, akik jobban preferálják a kevésbé látványos változatot, a nagy bundás, szőrmés verzióval szemben.

A megunhatatlan kötött sapka

Bája mellett legnagyobb erénye, hogy nem csak gépi, hanem kézi kötésű változata is trendi, különösen, ha saját kezűleg készül. Lehet gyapjú, pamut vagy szintetikus, buklé vagy kevert fonalból, sima, bordás, önmagában vagy színében mintás kötésű. Kerülhetnek rá bohókás óriás pomponok, vagy különféle állatfülek. Formájukat illetően pedig a vagány, sportostól kezdve, a lezser, lelógó fazonokon keresztül, a csinosabb, nőiesebb típusokon át, igen széles a kötött sapkák lehetőségeinek tárháza.