Így válassz hozzád illő sportot az új évre!

Így válassz hozzád illő sportot az új évre!

A különböző kategóriák összevetésével segítünk, hogy valóban a céljaidnak megfelelő sportot válaszd.

Új év, új élet, új sport? De milyen fajta mozgást igényelsz valójában? A különböző kategóriák összevetésével segítünk, hogy valóban a céljaidnak megfelelő sportot válaszd.

Rekreációs sport vs. Sport

A rekreációs mozgás alapvetően sport ugyan, de nem a sport miatt űzzük. A rekreáció szó jelentése a szakirodalomban: szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és -képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember.

Tehát a rekreációs sport alapvetően a közérzetünk javítására szolgál, így ebbe a kategóriába minden olyan belefér, ami nem fűződik szigorú edzéstervhez. Ilyen mozgás lehet kültéren a túrázás, a kerékpározás, a kirándulás, jóga, de akár egy nagy séta is. Beltéren ebbe tartozhat bele a spinning, kangoo, aerobic és minden olyan más sport, aminek nincsen szigorú edzésterve.

Aerob vs. anaerob edzés

Az aerob edzés a szervezetünkben oxigén jelenlétét igénylő folyamat. Izmaink a belélegzett oxigén segítségével dolgoznak. Erre a mozgásra mondjuk azt, hogy zsírégető. Az edzés hosszától függ, hogy valóban azzá válik-e, ugyanis a zsír égetéséhez szükséges folyamatok kb. 20-25 perc mozgás után indulnak csak be. Nem kell azonban ehhez vért izzadnunk, hiszen itt a cél nem a teljesítőképességünk határának minél gyorsabb elérése, hanem a folyamatosság, fokozatosság.

Ezért nem kell rögtön elérnünk a határainkhoz, kezdhetjük egy bemelegítéssel, majd további 30 perc elteltével fokozhatjuk a mozgás erősségét. Fontos, hogy már nem zsírégetésről beszélünk, ha pulzusunk a nyugalmi pulzus 50-70%-a felett van és erősen zihálunk edzés közben. Ugyanis a 70% körüli érték és a zihálás azt jelzi, hogy elértük az anaerob küszöbünket, azt a határt, ahonnan a szervezetünk automatikusan átáll az anaerob üzemmódra. Ennek oka, hogy már nem elég a belélegzett oxigén a folyamatokhoz. Az aerob mozgásokhoz sorolhatjuk az aerobicot, a spinninget, kocogást, úszást és minden egyéb olyan mozgásformát, ami legalább 30 percig tart és nem jár túlzott pulzusemelkedéssel.

(Ha nem viselünk pulzusmérőt, akkor ahhoz, hogy tudjuk, mikor lépünk át az anaerob szintre, azt kell éreznünk, hogy kapkodjuk a levegőt, a szívünk erősen dobog és akár ezt a fejünkben is érezhetjük.)

Erő - állóképesség- gyorsaság alapján történő kategorizálás

  • Erő –> Erő-állóképesség –> Állóképesség

  • Erő –> Gyorserő –> Gyorsaság

  • Gyorsaság –> Gyorsasági állóképesség –> Állóképesség

Ezek a képességek együtt és külön-külön is fejleszthetőek, illetve van átfedés közöttük. Az általános edzés mindhárom képességet fejleszti, de ha az egyiket szeretnénk jobban eltolni valamelyik irányba, akkor olyan sportot válasszunk, ami a célt szolgálja. Például a 200 m-es síkfutás a gyorsasági állóképességünket fejleszti, ahol gyorsnak és kitartónak is kell lennünk egyszerre. A szertorna tipikus erő-állóképességi edzés, míg a sprint a gyorserőt szolgálja. A hosszú távú futás viszont nagyon közel van az állóképesség irányához.

A képességek tesztelésére sok helyen van lehetőség, érdemes megnézni, hogy miben lehetünk még erősebbek. Ez főleg akkor számít, ha letesszük a voksunkat egy speciális sport mellett. Ehhez a teszthez mindenképpen ajánlott egy tanult személyi edzőhöz menni, akinek az összes mozgásformára van rálátása és tapasztalata a testünk felmérésében. Válassz céljaidnak megfelelően sportot!