Így vásárolj műanyag nélkül

Így vásárolj műanyag nélkül

Hogyan vásárolj hulladékmentesen a mindennapok során?

Miért jobb a piacon, vagy a helyi kereskedőknél vásárolni? Mi a megoldás a folyamatos műanyag zacskók, csomagoló anyagok tengerének visszaszorítására? Az alábbi sorok segíthetnek, hogyan vásárolj hulladékmentesen a mindennapok során. 
Kutasd fel a környék kiskereskedőit: henteseket, zöldségeseket, pékségeket, őstermelőket, stb!
Ha a helyi kereskedőknél vásárolsz, nem csak a saját hulladékmentes vásárlásodat könnyíted meg. A helyi gazdaságot és családokat is támogatod ezzel, fenntarthatóbb helyen vásárolsz (pl. nem kell óriási belmagasságú és kiterjedésű helyet fűteniük, nincsenek méteres hűtőpultok, sokszor megoldott a természetes fény használata), és még emberi kapcsolatokat is ápolhatsz a bevásárlókocsi rideg tologatása helyett.
Pékség
A helyik pékségben veheted a kenyeret vászonszatyorban. Higiéniai okokból címkézz fel egy vászonszatyrot külön erre az esetre. Ezen felül vásárolhatsz pogácsát, zsömlét, túros batyut kisebb méretű zsinóros vászonszatyorban. 
Tejes autó
Rengeteg tejes autó futkározik a városban is, csak egy kicsit körül kell nézni. Érdemes utána járni, és meg lehet beszélni velük, hogy a vajat, túrót, tejfölt, joghurtot saját edénybe vásárolhasd tőlük. 
Zöldséges
Általában ők a legnyitottabbak a hulladékmentességre. (Nem mellesleg nagyon jókat lehet velük csevegni.) Mindig vigyél magaddal vászonszatyrot, tojástartót, csatos üveget, és ha sok mindent vásárolnál egyszerre, akkor valami nagyobb cipelésre alkalmas eszközt, egy mély fonott kosarat, hátitáskát, stb. A zöldségeken és gyümölcsökön felül itt vásárolhatsz tojást is saját tartóba, különböző savanyúságokat csatos üvegbe, de nagyon sok egyéb áruhoz is hozzá tudsz jutni saját edénybe kérve (pl. bab, lencse, mák, dió, aszalt gyümölcsök, mogyoró).
Hentes
A kisebb, helyi henteseknél nem jelent problémát, ha saját edénybe szeretnénk vásárolni. Így juthatsz hozzá virslihez, csirkemellhez, szalonnához, és minden egyéb hústermékhez, csomagolás nélkül. Ez már csak azért is szuper, mert a boltokban kizárólag csomagolással tudnál vásárolni, amit azután szelektálhatsz is, nem beszélve a minőségről. Tipp: vásárolj bőr nélküli zsírszalonnát, amit kisütve friss tepertőt is kapsz, és házi főző zsír is marad későbbre.
Mézes
Ha van a közeledben egy termelői mézes bolt, ahol beszámítják a befőttes üveg árát, visszaviheted azt a következő vásárlás során. Ugyanez igaz a közelben mézet áruló őstermelőkre is, csak ők nem mindig vannak a „helyükön” ugyanazokban az időpontokban, ezért hozzájuk ritkábban jut el az ember.
Milyen eszközökre van szükség a csomagolásmentes vásárláshoz?
Különböző méretű vászonszatyrokra. A kisebb méretűekbe mehetnek pl. a kisebb zöldségek, péksütemények, a nagyobbak alkalmasak a vásárlás egybepakolására, vagy kenyeresnek.
Különböző méretű csatos üvegekre. Ezekbe lehet vásárolni pl. mákot, aszalt gyümölcsöket, savanyúságot, de a hústermékek higiénikus szállításához és tárolásához is alkalmasak (a befőttes üveg szivároghat, és gyorsabban megromlanak benne a dolgok, ezért alkalmasabb csatos üvegeket használni).
Italos üvegekre. Külön használhatsz egy tejes üveget a tej vásárlásához.
Hétvégén irány a piac!
A szombat beköszöntével érdemes a helyi piac felé venni az irányt, és jól feltankolni a hétre, vagy akár az egész hónapra. 
A helyi termék lényegesen kevesebbet utazik, fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését, melyet az import termékek szállítása okoz. Ráadásul a helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb, ízletesebb. Elég csupán megkóstolni egy kerti paradicsomot, frissen a növényről letépve és egy importot a boltból. Érezhető a különbség! Míg a nagyáruházak polcain található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, majd valahol hűtve tárolták, addig a helyi zöldségek a piacon nagy valószínűséggel az eladást megelőző napokban kerültek betakarításra, nem kell elviselniük a szállítás gyötrelmeit, sokkal tovább érnek.
A helyi élelmiszer segít, hogy harmóniában légy az évszakok változásaival is! Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát, akkor fogyaszd őket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.
Támogasd a helyi közösséget és saját környezetedet!
A piacon vásárlás előnyösen hat a lokális gazdaságra. Ha az értékesítő vállalkozás nem helyi tulajdonú, a profit garantáltan elhagyja a helyi közösséget. Tanulmányok szerint a helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent. Azzal, hogy a helyi termékek mellett teszed le a voksod, hozzájárulsz ahhoz, hogy a település, a kistérség, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.