Illóolaj tartalmú gyógynövények és felhasználásuk

Illóolaj tartalmú gyógynövények és felhasználásuk

Ismerjük meg a legkedveltebb illóolajokat tartalmazó gyógynövényeket, és felhasználási területeiket.

Az illóolajat tartalmazó növények nagy része kellemes közérzetet idézhet elő. Az aromaterápia céljait tekintve nem különbözik a fitoterápiától. A kinyert illóolajat közvetlenül használják gyógyításra vagy betegség megelőzésére. Vannak kellemetlen, csípős szagú illóolajok is, pl. a mustáré vagy a fokhagymáé. A legvonzóbb illatúak is kellemetlenné válnak, ha nagy töménységben érik a szaglószervünket. Ismerjük meg a legkedveltebb illóolajokat tartalmazó gyógynövényeket, és felhasználási területeiket.

Az "aromatárius" gyógyszerészek a 16. századtól kezdve nemcsak az európai, hanem az amerikai aromás növényeket is megismerték. Vízgőz-desztillációval vagy préseléssel nyerték ki belőlük az illóolajat, ebből pedig aromás vizeket és kenőcsöket készítettek. Népszerű volt a kálmos-, cédrus-, rozmaring-, fahéj-, levendula-, boróka- és rózsaolaj, míg a magyar népi orvoslásban inkább a fokhagyma, vöröshagyma, torma, orvosi székfű és a bodzavirág voltak ismertebbek. Ember- és állatorvoslásunkban több mint 80 aromás növényt használtak.

Némelyik illóolaj nemcsak az alkalmazás helyén, hanem más szövetekben, sőt reflexes úton a központi idegrendszer egyes részein is hat. Emiatt az idegrendszeri betegségben szenvedőknek különösen óvakodniuk kell bármilyen illóolaj használatától. Nem ritka, hogy egyes illóolajokra vagy illatos növényekre allergiás reakció alakul ki.

A legtöbb illóolaj gátolja a mikroorganizmusok fejlődését (pl. kakukkfűé, a benne uralkodó timol miatt, vagy a szegfűszegé, a benne lévő eugenol miatt) és jól alkalmazható akut vagy krónikus felső légúti hurutok csillapítására. Gyulladáscsökkentő hatásuk is igazolható, rajtuk kívül ugyanígy hat még a fahéj, a kamilla, az eukaliptusz és a fenyők illóolaja. (A gyulladáscsökkentő hatást prosztaglandin-szintézist gátló hatással igazolják.)

A belső hatást kifejtő illóolajokat például a következő növények szolgáltatják:

 • Köptető, légúti hurutok kezelésére alkalmas és antibakteriális: ánizs, édeskömény, kakukkfű, borsosmenta, narancs, narancsvirág, citrom, orvosi zsálya, levendula, fenyő fajok, kamilla, fahéj, eukaliptusz (utóbbiból pl. gyógycukorka is készül)

 • Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, inhalálásra és szájüreg kezelésére alkalmas: kamilla, zsálya, eukaliptusz, kakukkfű, fahéj

 • Étvágygerjesztő: ánizs, kálmos, orvosi angyalgyökér, édeskömény, narancs, borsosmenta, fahéj

 • Epehajtó: kálmos, kömény, levendula, borsosmenta

 • Szélhajtó: ánizs, édeskömény, kömény, koriander, bazsalikom, borsosmenta, kamilla

 • Görcsoldó: kamilla, konyhakömény, édeskömény, narancs, borsosmenta, citromfű, sárkányfőfű, fahéj, cickafark

 • Vizelethajtó: lestyán, petrezselyem, boróka (használatuk óvatosságot igényel, mert a glomeruláris szűrésráta erősen növekedhet, emiatt vesefelhámőirritáció előfordulhat!)

 • Vérkeringést elősegítő, frissítő, felnőtteknek fürdővízbe csepegtethető (magas vérnyomás vagy szívbetegség esetén nem!): rozmaring, levendula, borsosmenta, fenyő, citrom, citronella

 • Nyugtató: macskagyökér, levendula, borsosmenta, (fürdőbe csepegtetve még majoránna, narancs, mandarin, fahéj)

 • Fejfájás esetén borogatásra: citrom, narancs, fenyő, levendula

 • Pollenallergia esetén száraz papírzsebkendőre cseppentve: borsosmenta, kamilla

 • Légtérillatosító: kerti izsóp, levendula, majoránna, borsosmenta, fodormenta, bazsalikom, istenfa

 • Masszázsolajokhoz (pl. édesmandula, mogyoró, avokádó, jojoba, oliva): az előbb felsorolt, célnak megfelelő, nyugtató, frissítő vagy izomlazító illóolajok.