Küzdősportok és harcművészetek a feszültség levezetésére

Küzdősportok és harcművészetek a feszültség levezetésére

mielőtt elindulsz kiereszteni a gőzt, érdemes tisztázni a két fogalom közötti különbséget

A küzdősportok és a harcművészetek az egyik legtermészetesebb módjai a feszültség levezetésére. Ha megtalálod a számodra leginkább megfelelő mozgásformát, sok kimondatlan problémát oldhatsz fel, aminek következtében a tested és a lelked is kellemesen elfárad. De mielőtt elindulsz kiereszteni a gőzt, érdemes tisztázni a két fogalom közötti különbséget.
 
Harcművészet: leginkább azok a stílusok és formák tartoznak ide, melyek mögött egy szellemi és/vagy spirituális rendszer is áll (pl. különböző Kung-fu stílusok, Aikido, Iaido, Tai-Chi Chuan stb.), valamint nem a küzdelmet, és az abban való győzedelmeskedést helyezik előtérbe. Ez valóban művészet, a művész pedig alkotást és az önmegvalósítást tartja művészete céljának. Fontosabb a kibontakozás, és valamiféle magasabb rendű elvvel való harmónia kialakítása. Általában nem rendeznek versenyeket, legalább is nem nagyobb szabásúakat (pl. országos vagy nemzetközi versenyek).
A harcművésznek rendelkezésére állnak a technikák és formák, melyeket szabadon kombinál és módosít a saját célja, és az adott helyzet szerint.
Összefoglalva tehát a test és a szellem művészete mindkét irányból egyformán megközelítve, alapanyagul használva az ősi védekező és támadó ösztönöket.
 
Küzdősport: általában kevésbé, vagy egyáltalán nem hordoznak kulturális vonásokat, és maximum kis mértékben foglalkoznak ilyesmivel. A szellemi síkon való harc helyett inkább a testi értelemben vett harcot fejleszti. Ez egy sport, így elsődleges szempont a mások felett való győzedelmeskedés (pl. boksz, kick-boksz, birkózás stb.), mely felülmúlja a szépség és az egészség szempontjait, valamint a művészi célokat.
Összefoglalva a tehát a küzdősport egy módszer a hatékony védekezésre és támadásra, valamint a sport, tehát az előzőek szabályok között való űzésére. Általában nagyszabású versenyeik is vannak (pl. országos, Európa- és világbajnokságok).
Természetesen a két fogalmat bizonyos stílusok esetében nem könnyű szétválasztani, csak hogy egy példát említsünk, a karatét lehet küzdősportként és harcművészetként is művelni.
 
Hatékony feszültséglevezető harcművészetek/küzdősportok
 
Kick-Box
Ez az a sport, ahol a hetek, hónapok alatt felgyülemlett stresszt tökéletesen leadhatod, és –  szigorú biztonsági szabályok mellett –  nyugodtan meg is üthetsz valakit. Hogy miért is olyan jó stresszoldó sport? Mert képessé válsz kontrollálni és előnyödre fordítani a negatív energiáid, miközben kőkeményen égeted a kalóriákat, és formálod az egész tested.
 
Boksz:
A boksz a legjobb stresszlevezető sportok egyike, nem csak a feszültséget oldhatod vele, hanem kitűnő kardió edzés is. Az edzés alatt endorfin szabadul fel a szervezetben, amely a boldogságért felelős, így a testmozgás után még órákkal később is sokkal jobban érezhetjük magunkat, mint előtte.
 
Judo (magyar elnevezése: cselgáncs)
A judo japán eredetű harcművészet, mely az 1964-es tokiói olimpiára történő bekerülése óta igen népszerű küzdősporttá vált. E sportág esetében figyelhető meg a legjobban az a kettősség, mely szerint egy adott sportág harcművészetként és küzdősportként is felfogható, űzhető.
 
Karate
A karate a pusztakezes harcművészetek összefoglaló elnevezése. A „Kara” jelentése új fordításban üres, fegyvertelen, a „te” jelentése pedig kéz. Tehát szó szerinti fordításban a karate üres kezet, vagyis értelemszerűen fegyver nélküli, pusztakezes harcmodort jelent, melyben a karatéka saját testét használja fel fegyverként. A karate fejlődéstörténete igen összetett és kialakulása is több évszázadra nyúlik vissza.