Miért zárd el a csapot?

Miért zárd el a csapot?

A vízfogyasztás védelme

A víz iránti igény napról-napra egyre nő, miközben a Föld ivóvízkészlete drasztikusan csökken. A víz a természet, a földi élet számára is, de az emberi társadalom, a társadalmi fejlődés számára is létfontosságú, nélkülözhetetlen természeti javak egyike. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle. Nem lehet fél vállról venni az ivóvízkészletek védelmének jelentőségét, szerencsére már egészen apró dolgokkal, hétköznapi szokásaink megváltoztatásával is sokat tehetünk. 
 
A Földünk felületének 71%-át víz borítja. Ezért is nevezik kék bolygónak. Ennek a hatalmas vízmennyiségnek azonban csak egy része, kb. 2,5-3%-a édesvíz  (felszíni és felszín alatti víz), amely az emberiség számára felhasználható. A többi sós víz, mely a tengerekben, illetve óceánokban helyezkedik el, közvetlenül nem alkalmas sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra. 
 
Az édesvízkészlet jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5%-a. A gleccsereket és az állandó hótakarót leszámítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. (Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.)
 
A felhasználható édesvíz egy kis része felhők, köd, vízgőz formájában az atmoszférában van jelen. Másik, s egyben nagyobb része a felszín alatt (talajvíz) található, illetve felszíni vízként tavak, folyók stb. alakjában fordul elő. A világnak azon részein, ahol nincs elegendő édesvíz, tengervíz sótalanításával jutnak ivásra, főzésre alkalmas vízhez.
 
A víz nemcsak a természet terméke, hanem egyben része a társadalmi újratermelési folyamatnak is, aminek lényege az anyagi javak termelésének állandó fenntartása és megújulása, rendszerint magasabb szinten. Becslések alapján a fejlett országok kétszer-háromszor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosít. Emiatt fokozódó mértékben hasznosítják a rétegvíz tartalékokat, ami a talajvíz szintjének nem kívánatos csökkenésével jár, de egyre nagyobb mértékben kell a vízhiányt szennyezett felszíni vizekből költséges tisztítással is fedezni. 
 
Az egészséges ivóvíz a természet lételeme, ugyanakkor a légkört és a kőzetburkolatokat szennyező emberi tevékenységek, kedvezőtlen hatások veszélyeztethetik a felszín alatti vízbázisokat is. (A vízbázisvédelem fogalma az utóbbi évtizedben egyre inkább bekerült a köztudatba, mivel az ivóvízellátásra alkalmas vízkészletek jelentősége szerte a világon megnőtt.)
 
A víztakarékosság tízparancsolata
 
1. Ne mosogass folyó vízben - a csapból kifolyó víz mennyisége nagyon változó (2-25 liter is lehet percenként), ezért nagyon fontos, hogy mennyire és milyen hosszan nyitod meg a csapot, hiszen ez nagyban befolyásolja a használt víz mennyiségét. Használj a mosogatáshoz külön edényt, vagy dugd be a mosogató alját: így akár 50% vizet is megspórolhatsz. És természetesen a meleg vizes csap nem csak a vizet használja. A víz felmelegítéshez rengeteg energia szükséges.
 
2. Ne fürödj kádban, hanem inkább zuhanyozzál.
 
3. A zuhanyzás ne tartson tovább 5 percnél.
 
4. Fogmosáskor használj poharat, ne folyasd mindvégig a vizet. Kb. két percig tart fogat mosni, de közben semmi szükség arra, hogy folyasd a vizet. Ha ilyenkor nyitva hagyod a csapot, csak pocsékolod a vizet. Csak akkor folyasd a vizet, ha le kell öblítened a fogkeféd. Ugyanez vonatkozik a borotválkozásra. Félig töltsd meg a mosdókagylót vízzel, amikor nekikezdesz, de ne folyasd a vizet végig.
 
5. Kézmosáskor légy gyors, vagy szappanozás alatt zárd el a csapot.
 
6. Használj víztakarékos WC-tartályt és kis dolgoknál használd a kis öblítést.
 
7. Ha csöpög a csap, javítsd meg azonnal! A csöpögő csap havonta 100 liter vizet is onthat magából, feleslegesen. Néha csak rendesen el kell zárni a csapot, de ha folyamatosan csöpög, akkor a lehető leghamarabb meg kell javíttatni.
 
8. Ha folyik a WC, javítsd meg azonnal!
 
9. Használj víztakarékos adagolókat. A vízcsapok víznyomása nagyban eltér: 2-25 liter vizet is adhatnak percenként, de általában 10 liternyi víz egy perc alatt bőven elég. Ezt úgy szabályozhatod, hogy kisebbre állítod a vízsugarat vagy kevesebb ideig használod. A nyomást úgy is csökkentheted, hogy alacsonyabb nyomással működő csapot és zuhanyrózsát vagy nyomásszabályozó szelepet szereltetsz be, hogy kevesebb vizet használjon a rendszer. Jusson eszedbe, amikor kinyitod a csapot: nagyon sok energiát használnak ahhoz, hogy a szennyvízből ivásra alkalmas víz legyen, ezért csak annyit használj, amennyire feltétlenül szükséged van.
 
10. Mosogass mosogatógéppel!
A fenti tanácsokat természetesen a lehetőségeidhez mérten kövesd, de érdemes tudni róluk és gondolni rájuk, mikor következő alkalommal megnyitod a vízcsapot.