Nyárból az őszbe

Nyárból az őszbe

Hogyan térjünk vissza gondolatban is a nyaralásból?

Mikor először belépünk az irodába a nyári szabadság után, úgy érezhetjük, mintha a Holdra csöppentünk volna. Hideg van a légkonditól, mindenki elegánsan fel van öltözve, miközben az elmúlt hetek nekünk a strandpapucsról szóltak. Nehéz visszarázódni a munkába, szívünk szerint egész nap a friss élményekről mesélnénk. A nyári uborkaszezonban több idő van visszarázódni, azonban augusztus végén hirtelen jön az éles váltás: a szeptemberi iskolakezdéssel mindenki visszatér a nyaralásból, egyre több ügyfél jelentkezik be, új munkafeladatok kerülnek előtérbe, és a küszöbön várnak az őszi határidős feladatok. Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen át tudjunk állni, érdemes fejben is felkészülni az őszre. Hogyan tegyük ezt?
 
Először is, a nyaralásunk után, ha megtehetjük, még egy vagy két napot töltsünk otthon. Így utolérjük magunkat, van időnk átállni, felkészülni. Ha pedig korábban nyaraltunk, és az uborkaszezonból kell átállnunk a megszaporodó határidős feladatokra, akkor erre a munkahelyünkön is fel tudunk készülni.
 
Beszéljünk a kollégákkal már augusztus végén arról, milyen határidős feladatok lesznek szeptemberben. Nagyjából osszuk ki a feladatokat, ki mivel fog foglalkozni, ki melyik régi vagy új munkát, esetleg ügyfelet kapja, és mindez mennyi idővel, feladattal jár. Ha valaki nagyon leterhelt, most még van idő a feladatokat újraosztani. 
 
A koncentrációt segíti, ha naptárban vezetjük a határidőn túl azt is, milyen időkiosztásban tudjuk a leghatékonyabban elvégezni a munkáinkat. Osszuk be előre, melyik nap mely ügyekkel, ügyfelekkel fogunk biztosan foglalkozni. Jobb, ha legalább fél napok jutnak egy-egy nagyobb feladat elvégzésére, hogy ne kelljen egy fontos munkafolyamat közben megállni.
 
Tervezzük meg saját időbeosztásunkat is! Készüljünk fel arra, hogy több munkánk lesz, miközben adott esetben a gyermekünk beiskolázását is segítenünk kell. Ki lesz az, aki elviszi edzésre a gyereket délutánonként? Ki megy érte, ha váratlanul megbetegszik? Ha új közösségbe kerül, az első hetek után várható, hogy elkap valamilyen közösségi betegséget. A megnövekvő otthoni tennivalók mellett pedig a munkában is helyt kell állni, ez pedig csak úgy sikerül, ha előre felkészülünk a váratlan helyzetekre, így amit lehet, előre fejben meg kell tervezni.
 
Azért lazítsunk is!
 
Természetesen nem csak munkából áll az élet. Az ősznek millió szépsége van, éppen ezért nem szabad hagyni, hogy a nyár után vágyakozó, adott esetben szomorkás hangulatunk mindenre rányomja a bélyegét. Ha a jókedvünket elveszítjük, feleződik a teljesítményünk és csökken az energiaszintünk is, ami ahhoz vezet, hogy feszültté és ingerlékennyé válunk, minden csak nyűgnek fog tűnni. Ne hagyjuk! Ne ragadjunk bele a nyár utáni vágyakozás emlékeibe! Szerezzük vissza a lelkesedésünket, lássuk meg a szép dolgokat magunk körül, hogy újult erővel foghassunk bele mindenbe, amit az ősz tartogat számunkra! Legyünk pozitívak, igyekezzünk megtalálni minden időszak szépségét, hiszen az életünk két nyaralás között is igézően szép, tele apró csodákkal!