16. NEMZETKÖZI AMERIKAI AUTÓ FESZTIVÁL

16. NEMZETKÖZI AMERIKAI AUTÓ FESZTIVÁL

Autós őrület, benzingőz, fantasztikus amerikai járgányok, rock and roll koncertek – augusztus 10. és 13. között hamisítatlan amerikai életérzés fog uralkodni a Monostori Erőd falai között a 16. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválon.

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a Monostori Erőd 1850 és 1871 között épült a Bécset védő komáromi erődrendszer egyik utolsó elemeként (ma a „Világörökség része” címre pályázik). Az erőd belső, hatalmas körbezárt füves területe 25 hektár, amit augusztus 10. és 13. között az amerikai autósok vesznek be. Hogy mi várható? 1500 amerikai autó a 30-as évektől napjainkig, rengeteg program, több mint 20 000 látogató. A leglátványosabb eseménynek a Low Rider Show, a Big Foot bemutató és a gumifüst-verseny ígérkezik, ám az amerikai nagyvasak mellett más nehézsúlyúak is jelen lesznek a fesztiválon, így sor kerül az Élő Bika Rodeó Közép-Európa Bajnokságra is. A bikák és az őket lovagló emberek harca igazi adrenalinszint-növelő programnak, látványosságnak ígérkezik. Élő bikák a porondon, porfellegekben küzdő emberi és állati erők csapnak össze a Monostori Erőd falai között, ahol a vakmerőségen, gyorsaságon és ügyességen múlik a győzelem. A versenyfutamok között vadnyugati stílusú bemutatók és a hazai westernlovaglást felvonultató műsorszámok teszik teljessé majd a show-t. A kuriózumnak számító sportág kulisszatitkairól és a riderek, bullfighterek életéről Nádor József, a Tyuxi Rodeó atyja, a Magyar Rodeó Egyesület mesél többet. 
 
„A bullfightereket (rodeóbohócokat) az őrültség kell, hogy vezesse. Mikor egy bikát kell eltéríteniük a rider elől, akkor nincs idejük gondolkodni, azonnal kell cselekedni, még ha ez a testi épségük kockáztatásával jár is. Ezt a sportot csak elhivatottsággal lehet és érdemes űzni. Állat és ember együtt edz, erősödik és versenyzik. A ridereket a szerencse párosítja a bikákkal, de egyébként mindenki a legkeményebb, legvadabb ellenfelet szeretné, hiszen így a legnagyobb a dicsőség!”
 
Ha még ez sem lenne elég, esténként olyan zenekarok koncertjeire lehet majd tombolni, mint a Scorpions Tribute Band, a Hollywood Rose, az Acid/DC, az Aurora és Deák Bill Gyula.