II. Magyar Örökség Fesztivál – Mesterségek Ünnepe New Yorkban

II. Magyar Örökség Fesztivál – Mesterségek Ünnepe New Yorkban

Szeptember 8-9-10-én a New York-i Magyar Ház és Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású szabadtéri magyar fesztivált szervez.

A Fesztiválon interaktív módon mutatják be a magyar kulturális örökség  legmagasabb minőségű művészeti produktumait a New York-i amerikai-magyar és amerikai közönség számára a New York-i Magyar Házban és az előtte lévő útszakaszon. A New York-i Magyar Ház Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt. A fesztivál a hazai Mesterségek Ünnepe és 2013-as washingtoni Smithsonian Folklife Fesztivál szellemiségében zajlik. A programok fő fókusza a magyar népi kézművesség, népzene és néptánc, de néhány kiváló népművészeti iheltésű kortárs alkotó munkáját is bemutatják. 
 
A fesztiválon hét kiváló, díjazott, nemzetközileg elismert magyar népi iparművész mutat be egy-egy hagyományos mesterséget. Vendég lesz: Fekete Ildikó tojásíró, Kovács Attila csizmadia, Sümegi Elelmér hegedűkészítő, Sütő Levente Lehel vargyasi bútorfestő, Tóth Ildikó győri kékfestő, Vidák Anna nemezkészítő és Zeleiné Pap Bernadett matyó hímző. Továbbá bemutatkozik a magyar díszítőművészet által inspirált Madarász Melinda Meyke divattervező, aki a hagyományos minták és a modern ruhatervezés ötvözésésének egyik legkiválóbb magyar alkotója. 
 
A népzenei és néptáncos rendezvényének házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitari Marianna népdalénekes, közreműködik az Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja: Ágfalvi György, Lévai Andrea, Palyovné Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs. 
 
Az utcafesztivál és a koncert alatt megjelenik a Kárpát-medence sokszínű néphagyománya Sárköztől a Székelyföldig. Külön hangsúlyt kap a Matyóföld népművészete Zeleiné Pap Bernadett hímzésein és Meyke matyó iheltésű modern ruhadarabjain, valamint Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek matyó táncain keresztül. Matyóföld mellett két erdélyi tájegység szerepel részletesebben: egyrészt Kalotaszeg, Meyke második ruhakollekcióján és a Kovács Attila csizmadia kalotaszegi hímzett csizmáin keresztül, másrészt a Székelyföld, amely az Üsztürü Zenekar és Sütő Levente Lehet bútorfestő szülőföldje, valamint Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia néptáncművészek által egyik legjobban ismert vidék.
 
A fesztivált Chris Potter, világhírű New York-i jazz szaxofonos quartetjének különleges koncertje nyitja meg. A formáció vendége ugyanis az a Dresch Mihály (szaxofon) lesz, akinek magyar népzene és az amerikai jazz ötvözésére épülő zenéje hazánk egyik legértékesebb kulturális hungarikuma. A fesztivált Polgár Éva zongoraművésznő koncerje zárja, amelyen válogatást hallhatunk Kodály és Liszt műveiből. A rendezvényen a hagyományos magyar ételek mellé a Furmint USA szervezésében tokaji, somlói és csopaki borok kóstólojával várják a vendégeket. 
 
A Magyar Örökség Fesztivál szakmai partnerei: 
 
Népművészeti Egyesületek Szövetsége 
Hagyományok Háza 
Élő Forrás Hagyományőrző Alapítvány
 
A Magyar Örökség Fesztivál kiemelt támogatói:
 
Balassi Intézet  
Bethlen Gábor Alap  
Hungary Initiatives Foundation 
Külgazdasági és Külügyminisztérium
Magyarország Kormánya
Nemzeti Kulturális Alap
Szerencsejáték Zrt.
 
Tovabbi támogatók:
 
Fonó Budai Zeneház
Furmint USA 
Philidor Civil Európai Sport- és Zenediplomáciai Intézet