Kerekdomb Fesztivál 2017

Kerekdomb Fesztivál 2017

Zene, kultúra, színház, irodalom, sport, piknik és bor. Tállya most már hivatalosan is Tokaj- Hegyalja legmenőbb települése.

A tavalyi sikeres indulás után ugyanis idén már két alkalommal – júniusban és szeptemberben – vár a Kerekdomb Fesztivál a festői szépségű helyen. A nyárindító Kerekdomb június 16. és 18. között a nő és a szerelem témája körül forog majd: Lónyay Erzsébet, aki Weöres Sándor kötetét és hősét, Psychét ihlette, Tállyán élt. 
 
ZENE 
 
A Kerekdombon nincsenek stílusmegkötések. Fellépnek csodálatos hangú énekesnők a blues, a jazz és a folk vonalról: Antonia Vai, Fábián Juli, Jónás Vera, Szalóki Ági és Palya Bea. Felcsendülnek Szabó Balázs Bandájának oly szeretett dalai, és olyan feltörekvő zenekarok is adnak koncertet, mint a JaMese és a Belau. Első este a The Bits melegít a legnagyobb Beatles-slágerekkel, míg a római katolikus templomban komolyzenei koncerteket is el lehet csípni (Rákász Gergely orgonakoncertje, Ensemble Sospiri, Anastasia Razvalyaeva hárfás és Kovács Zalán tubaművész duókoncertje, Virtuózok). 
 
KULT 
 
Tállya adottságait vezetett helyismereti sétákon lehet feltérképezni, és megismerhetünk olyan hagyományos mesterségeket is, mint az úrihímzés, az ostorfonás, a fafaragás vagy a tűzzománckő-készítés. A Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, de a Juhász Kata Társulat, a Momentán, a Kocsmabeat és a Nézőművészeti Főiskola is gondoskodni fog ilyen-olyan módon a színházi hangulat megteremtéséről. Ezen kívül mozi, versműhely és kiállítások várnak, melyek közül külön érdekes lehet a Tállyai Művésztelep tárlata. 
 
GASZTRO 
 
A fesztivál egész ideje alatt kézműves vásárokon lehet megkóstolni a helyi termékeket. A hagyományos borkészítési eljárás iránt érdeklődők számára a Tállyai Történelmi Borút Egyesület egész nap látogatható programokat kínál a megjelölt pincészeteknél. A nyitott pincék borkóstolási lehetőséggel és házias ételekkel várják a betérőket. A Márton Birtok vincellére panorámás sétaúton mutatja be Tállya első osztályú történelmi dűlőit, ahol a piknikkosárba rejtett borokat születésük helyén lehet megkóstolni. A túra egy pincelátogatással indul az Oroszlános Borhotel 400 éves borospincéjében, majd a Palota dűlő legszebb részeit és kilátópontjait mutatja be. A borokon kívül a gyógyteák és füvek megismerésére is lehetőség nyílik a fesztiválon. 
 
CSALÁD & SPORT
 
A három nap mindegyikén ringató és kreatív foglakozások várják a kicsiket. Fellép a Kaláka, a Rutkai Bori Banda és Gryllus Vilmos, akivel közös biciklitúrára is lehet indulni a környéken. A Ludas Matyi futamon 1 kilométeres távon futhatnak versenyt a gyerekek. A felnőtteknél ennél azért nagyobb a tét: a kalandvágyóbb fesztiválozók lefuthatják a tállyai félmaratont (21,5 km) vagy benevezhetnek a 10 kilométeres Dűlőbringa futamra.
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 06. 06.