Fantomszál

Fantomszál

Film- és filmzene ajánló

Paul Thomas Anderson
Fantomszál
 
 
Legjobb film, legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő, legjobb női mellészereplő és legjobb zene. Ezekben a kategóriákban lett jelölve a Fantomszál (Phantom Thread) a 2018-as Oscar-díjon. A film író-rendezője (és operatőre is)  Paul Thomas Anderson, főszereplője pedig a színészpályától ezzel a filmmel visszavonuló háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis. A történet az 50-es évek Londonjában játszódik, a főhős a híres szabó, Reynold Woodcock a brit divatvilág központi figurája. Filmsztároknak, örökösöknek, királyi családtagoknak, egyszóval a felső tízezernek terveznek ruhákat nővérével (akinek megformálója Lesley Manville, övé a legjobb mellékszerep-jelölés). Aztán persze beköszönt a jól ismert szerelem a szabó életébe, és onnantól kezdve minden megváltozik… Érdekfeszítő és gyönyörű kosztümös történelmi dráma egy kiváló rendező és egy legendás színész végső színre lépésének prezentálásában.
 
 
Jonny Greenwood
Phantom Thread (Original Motion Picture Soundtrack)
 
Jonny Greenwood, a Radiohead gitárosaként ismert, pedig már több filmhez is komponált, főleg Paul Thomas Anderson-mozikhoz (Vérző olaj, Beépített hiba), de ez az eddigi legnagyobb szabású közös munkájuk, ami az Oscar mellett még egy Golden Globe-jelölést is magáénak tudhat, természetesen a legjobb filmzene kategóriában. Mr. Greenwood nem épp egy könnyű eset, mármint zeneileg, elég csak a Radiohead legutóbbi, páratlan „A Moon Shaped Pool” című lemezére gondolni, amin ő felelt a szimfonikus hangszerelésért is. Azon az anyagon tisztán látszik (és hallatszódik persze) a finoman megmunkált, aprólékosan és nagy műgonddal meghangszerelt, egyszerre zaklatott és ellazító prominens hangfolyam. Szóval képben van a figura és elég széles, mégis utánozhatatlan zenei skálán mozog. Glenn Gould 20. századi zongoraművész Bach-tomácsolását tekintette fő inspirációjának jelen filmzenei műnél, de nagy hatással voltak rá a nagyzenekari vonósokkal megszólaltatott jazzmuzsikák is elmondása szerint, úgyhogy kemény, de visszafogott komolyság van, méghozzá 18 tételen keresztül.
 
 
Egész szép kis bagázs gyűlt össze, hogy minőségi szórakoztatást szállítsanak a hatalmas és sekélyes mozgókép-palettauniverzumba és festői módon kényeztessék szembogarainkat, hallójáratainkat és persze az emócióketyegőnket is.
 
 
Cs.G.