„A sör útja” sorozat újratöltve

„A sör útja” sorozat újratöltve

Szent András Sörfőzde

A sör útját bemutató kisfilmsorozat érkezik a békésszentandrási Szent András Sörfőzde negyedszázados évfordulója alkalmából, amely betekintést enged a főzde minden kulisszatitkába. Az első epizódból megtudhatjuk hogyan, hol, kik aratják azt az árpát és búzát, amelyből a békésszentandrási sörök készülnek. Most pedig már a szeptember 7-én induló Szarvasi Szilvanapokra is hangolva bepillanthatunk a Szilvás Sör készítésébe az alapanyag feldolgozásától a kész, palackozott sörig. 
 
 
Békésszentandráson már elindult a szilvaszezon, a főzdében is gőzerővel készülnek a szeptember 7-9. között zajló Szilvanapokra. Ebből az apropóból mutatta be most a Szent András Sörfőzde A sör útja sorozatának második darabját, amelyből a Szilvás sör rajongói megismerhetik, hogy készül a nagy kedvenc. A Szent András Sörfőzde kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgozik, a főzde „ars poeticaja” szerint amennyiben erre ehetőség van, a helyi alapanyagokat részesíti előnyben. Így van ez a gyümölcsös sörökhöz felhasznált meggyel és szilvával is, amelyek nagyrészt húsz km-en belülről, a Szabo&Szabo gyümölcsfeldolgozó, szörp,- és lekvárkészítő kisüzemtől érkeznek. Egy békésszentandrási szilvarázás, ahogyan a korábban bemutatott árpa- és búzaaratás nem csak a munkáról, de a jó hangulatról, az egymásra figyelésről, a barátságok ápolásáról is szól, éppúgy, ahogy egy jó sörözés. 
 
 
A sörfőzde kisfilmsorozatának első epizódjában a békésszentandrási búza- és árpaaratást dokumentálta. A Szent András Sörfőzde prémium söreit a tradíció és a megújulás jegyében készítik. Olyan emberek, akiknek fontosak a helyi értékek, a hagyományok és az állandó magas minőség.  A 25 éves Szent András Sörfőzde „a sör útja” c. sorozatának második részében egy békésszentandrási szilvaszüretbe, ha úgy tetszik szilvarázásba kukkanthatunk be, a következő részekben a sörrajongók bepillantást nyerhetnek majd többek között a sörfőzés folyamatába, a sörturizmus fellegvárába, de a Szent András Sörfőzde mindennapjaiba is. 
 
 
A SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE
A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzde elismerésekben és fejlesztésekben gazdag 25 esztendőt tudhat a háta mögött. A Szent András sörfőzdében álmodták meg az ország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét, ami a Fekete elnevezésű tradicionális baksörrel egyetemben idáig a legtöbb díjat söpörte be. A Fekete nem csak díjakban de múltjában is éllovas termék, hiszen a főzde tradicionális baksöre az egyik  legrégebben főzött Szent András sör; receptjét a sörfőzőmesterek a főzde alapítása óta fejlesztgetik.  Díjakban sincs hiány: 2018 elejére a Szent András Sörfőzde sörei már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: közel 30 díjnál tartanak, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, dizájndíjról, vagy az év sörfőzdéje titulusáról. A 2011-ben az év sörfőzdéjének választott békésszentandrási kisüzem nem titkolt célja, hogy a  sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse. Ezt az állandó minőségi alapanyagokkal, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel teszi meg. Mára a főzde portfóliójában mintegy 14 féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki. Ezek a karácsonyi Esthajnal, a húsvéti Nyúlon Innen, Nyúlon Túl és a nyári Vári Nővérek sorozatok.