Füstölt chilis sörrel izzítja a BBQ-t a Szent András Sörfőzde

Füstölt chilis sörrel izzítja a BBQ-t a Szent András Sörfőzde

Nyúlon Innen – Nyúlon Túl és Kígyóscsili Videórecept:

A Szent András Sörfőzde tavaszköszöntő sörei idén nem csak a húsvéti ünnepeket nyitják meg, de a barbecue-szezont is. Hogy mi van a nyúlon túl? Hát a Szent András Sörfőzde tavaszváró sörkülönlegességei: a Nyúlon Innen és a Nyúlon Túl. A limitált kiadású sörsorozat idén egy tradicionális red ale és egy füstölt chilis red ale, melybe a békés megyei Kígyóscsili aranyérmes chipotle szósza került.
 
A Szent András Sörfőzde megteremtette és díszdobozba csomagolta a húsvéti sörök hagyományát. Limitált kiadású főzetei, a Nyúlon Innen és a Nyúlon Túl idén egy letisztult, közérthető verzióban, és egy kis csavarral készültek el. A Nyúlon Innen egy tradicionális Red Ale, míg a Nyúlon Túl-t egy közepesen erős, bükkfán füstölt, chipotle chiliszósz teszi a barabecue-szezon királyává. A sört így nem csak inni jó, de húsos ételeink alapanyaga is lehet.
 
A chipotle szószt idén a főzde partnere, az újkígyósi Kígyóscsili biztosította. Bánfi Krisztián és termékei az egész világon híresek; szószai már Amerikában is aranyat érnek.  Az újkígyósi pár, Bánfi Krisztián és Csongrádi Tímea kistermelői vállalkozása nemrégiben a chiliszószok bölcsőjében, Amerikában is tarolt: arany és ezüst minősítést szerzett a The World Hot Sauce Awards-on. Paprikákból a legédesebb fajtától a legerősebbig megtalálható biogazdálkodásukban, ahol minden saját termesztésű.
 
A békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem titkolt célja, hogy az év minden szakában az alkalmakhoz illő, izgalmas, limitált kiadású sörökkel rukkoljon elő. A sörfőzde a Kigyóscsilivel és a Nagylaposi Birkacsárdával együttműködve hamarosan – még Húsvét előtt - egy gasztroműsort mutat be Facebook oldalán és Youtube csatornáján, ahol két férfias húsvéti menü is elkészül. A recepteket Nagylaposi Birkacsárda séfje, Takács Bálint álmodta meg. A Szent András Sörfőzde és a Kígyóscsili vezetői pedig kuktálkodnak. A fogásokban a sör alapanyagként is funkcionál, de a nagy munka alatt nem maradhat el a folyadék sörben történő pótlása sem.
 
 
A SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE
A 2018-ban negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzde elismerésekben és fejlesztésekben gazdag 25 esztendőt tudhat a háta mögött. A Szent András sörfőzdében álmodták meg az ország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét, ami a Fekete elnevezésű tradicionális baksörrel egyetemben idáig a legtöbb díjat söpörte be. A Fekete nem csak díjakban de múltjában is éllovas termék, hiszen a főzde tradicionális baksöre az egyik legrégebben főzött Szent András sör; receptjét a sörfőzőmesterek a főzde alapítása óta fejlesztgetik. Díjakban sincs hiány: 2018 elejére a Szent András Sörfőzde sörei már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: közel 30 díjnál tartanak, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, dizájndíjról, vagy az év sörfőzdéje titulusáról. A 2011-ben az év sörfőzdéjének választott békésszentandrási kisüzem nem titkolt célja, hogy a sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse. Ezt az állandó minőségi alapanyagokkal, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel teszi meg. Mára a főzde portfóliójában mintegy 15 féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki. Ezek a karácsonyi Esthajnal, a húsvéti Nyúlon Innen, Nyúlon Túl és a nyári Vári Nővérek sorozatok.