Hekkelberg Gasztrorandevú

Hekkelberg Gasztrorandevú

A könnyen iható, tiszta és selymes lágersört nem csak a kocsmák kedvelik, de megtalálta a helyét a gasztronómiában is

A Frederick Hekkelberg bajor filozófusról elnevezett új magyar sörbrand egyre több helyen fogyasztható a fővárosban. A könnyen iható, tiszta és selymes lágersört nem csak a kocsmák kedvelik, de megtalálta a helyét a gasztronómiában is, és komoly éttermek is csapra teszik – akik kevés féle sört tartanak, de azt nagyon megválogatják. Ezen helyekre szeretnénk felhívni a figyelmet a Gasztrorandevú eseménysorozattal, melyek során egy izgalmas személyiség ad randevút egy jó helyen egy alapanyaggal és a hozzá társítható érdekes italokkal. www.hekkelberg.hu
 
 
Az eseménynek a Ramazuri Bistronomy adott helyszínt, a Budai Vàrban. A Ramazuriban nem hisznek a kategóriákban csak a jó ételekben, amelyek a tiszta ízek összehangolásával és a meglepetés erejèvel hatnak ránk. Újragondolt magyaros és nemzetközi fogásokat készítenek elsősorban szezonális alapanyagokból, innovatív szemlélettel és főképp szenvedéllyel. Az ételek tálalására szintén nagy hangsúlyt helyeznek, így nyújtanak élményt, élvezetet és meglepetést számunkra.
 
 
A menüsort Liebl Martin séf mutatta be:
 
Előétel: 
kacsamáj torchon gombaporba forgatva, kávé szivacs, gomba gél, hàzi briós
Hekkelberg Fux
 
Főétel: 
medvehagyma pestos rizotto, szarvasgombás fás galuskával töltött kucsmagomba, fáva bab, pecorino chips
Reketye Session Lager
 
gomba
A második gasztrorandin Péter Anna volt a vendégünk. A Malackaraj blog és a Táfelspicc alapítója ezúttal a Triffla gombaszaküzlet pr-managereként érkezett, hogy e méltatlanul elhanyagolt hazai alapanyagról és s szezonalitás varázsáról beszéljen nekünk.
 
A gombák, bár sajátos státuszuk - a rendszertanban külön országot képviselnek, se nem növények, se nem állatok- és a vadon termő gombák esetében tiszta, vad eredetük, fenntarthatóságuk és a hazai termés gazdagsága miatt kifejezetten korszerű élelmiszerek, méltatlanul ismeretlenek a hazai gasztronómiában. A Triffla gombakereskedés célja a gombakereskedelem mellett a vadon termő gombák megismertetése és receptek fejlesztése a közönség számára, weboldalunkon egy fül alatt több mint száz receptet találtok fajokra lebontva. Ma a tavasz egyik első friss alapanyagával, a kucsmagombákkal foglalkozunk. A kucsmagombák március-áprilisban szedhetők, több fajuk egymást váltva terem ebben az időszakban. Mint minden alapanyagra, erre is érvényes az az ősi főszabály, hogy a vele egy időben termő többi alapanyaggal harmonikusan párosítható. Ilyenkor azonban felmerül a kérdés, mik a március-áprilisban szezonális alapanyagok, hiszen a zöldség-gyümölcs export és a nagyipari állatartás következtében mindig, minden van a boltokban, ami elbutít és eltávolít minket a valóságtól és a természettől, és fokozza a mohóságunkat. A vadon termő gombák egyik gyönyörű tulajdonsága pont az, hogy ellenállnak az emberi erőszaknak és akkor teremnek, amikor a természet diktálja, keményen betartják a szezont, és az időjárási viszonyokra is szabad szervezetként reagálnak. Hasonlóan viselkedő termények a szintén kora tavasszal megjelenő medvehagyma és a szintén vadon termő turbolya, mindkettő kiválóan illik a kucsmák karakteréhez. A szezonban még éppen egyszerre érő spárgával, cukorborsóval is jól párosítható. A zsíros sajtok, tojás is illenek hozzá, ahogy minden gombához, ami igaz a zöld korianderre is. Húsok közül a csirke és a bárány, vagy a hízott máj mellé lehet vele gondolkodni.
 
 
Különlegesnek tűnő varázslat a kucsmák -és vargánya, őzláb- és a kávé párosítása. Egy kevés, fűszerként használt frissen főzött presszókávé felerősíti, kikerekíti a gombák ízét, érdemes ízfokozóként használni gombás ételekbe. Gombás ételeknél még hasznos ismeret, hogy elkészítésüknél feltétlenül használjanak zsiradékot, mert az előhozza, előre lendíti aromáikat.
 
Fontos, hogy a kucsmagombák 20 perc hőkezelés után fogyaszthatók, és ha önállóan szednek kucsmagombát, feltétlenül vizsgáltassák be szakellenőrrel akiket a nagyobb piacokon találnak, pontos listájukat minden évben közzéteszi weboldalán a Nébih. Aki gombászni indul, vegye figyelembe, hogy a gomba egy sokkal nagyobb, bonyolultabb szervezet, mint maga a leszedett, elfogyasztott termőtest. Szervezetük a föld alatt, nagy területet hálóz be, és ha dúvadként tépjük le a gombát, az élőlényt károsítjuk, ezért illendő késsel lemetszeni tőből a gombát és a kissé már roggyant gombákat meghagyni a természetnek. A felismert mérgező fajokat pedig nem rugdossuk fel, nem pusztítjuk el. 
 
A feltálalt bonbon különleges fűszere a homoki szarvasgomba. Ez a szinte csak Magyarországon élő föld alatt termő gomba sajátos sajtos karaktere és édessége miatt izgalmas alapanyag édességek elkészítéséhez. Kora ősszel terem az alföldi akácosokban és szarvasgombától szokatlanul jól tűri a fagyasztást és a hőkezelést is, ezért tudjuk most bemutatni. 
 
 
A Reketye Sörfőzdét és a második fogás kísérő italát, a Reketye Session Lagert Reketye-Trifán Zoltán a sörfőzde alapítója mutatta be. A könnyed citrusos lágersör szép kíséretnek bizonyult a medvehagymás rizottó mellé. Továbi infó a Reketye sörökről...
 
A Hekkelberg söröket forgalmazó Hudi Hudi Kft. jóvoltából megjelent itthon a Sheppy’s Cider, Anglia legrégebbi, ma is működő családi cidermanufaktúrája a dél-nyugati Somerset megyéből, amit a cider egyik őshazájának tartanak. Az eseményen megkóstolt 200th Annisversary Cider egy komplex és harmonikus ital volt, melyen nagyszerűen érződött a helyi cideralmák íze. Hosszú távú célunk, hogy hazánkban meghonosítsuk a minőségi cider fogyasztásának a kultúráját, és hiszünk benne, hogy ebben az ősi italban van annyi, mint akár a borban akár a sörben, melyeknk kulturáját újra fel kellett építeni az elmúlt évtizedekben. További információ: http://hudihudi.hu/sheppys/