„Nem csak adni kell valamit. Olyat kell adni, ami jó!”

„Nem csak adni kell valamit. Olyat kell adni, ami jó!”

Interjú Kiss Bakos Zoltánnal, a Jaromír cseh sörözők tulajdonosával

Hogy van-e jó sör és rossz sör, létezik- e professzionális sörszakértő és nem szakértő, órákig lehetne vitatkozni. Egy biztos: a cseh sörökkel szemben hazánkban is kialakult egy bizalom, ami garantálja a minőséget. Interjú Kiss Bakos Zoltánnal, a lassan branddé váló Jaromír cseh sörözők tulajdonosával.
 
 
Honnan jött az ötlet, hogy nyiss egy cseh sörözőt?
 
Egy véletlen folytán „keveredtem bele” a cseh sörkultúrába: volt korábban egy másik vendéglátóhelyem, egy ottani vendégem javasolta, hogy nyissak cseh sörözőt, mert arra lenne kereslet. Hát, úgy tűnik, igaza volt! Úgy látom, tényleg nagy az igény itthon arra, amit mi kínálunk. Sokan vágynak a minősége és a szentimentalitásra, hangulatos helyekre, ahol mindig ugyanazt a minőséget kapják, ahol törzsvendégként köszöntik őket.
 
Te személy szerint hogy állsz a cseh sörökkel?
 
A cseh sör egy életérzés, itthon és a világ minden táján kialakult vele szemben egy bizalom. A „kocsma” szó itthon veszített az eredeti jelentéséből, pejoratív minőség kapcsolódik hozzá, mintha a leittasodás lenne a lényeg, míg Csehországban megmaradt annak, amire valójában hivatott: találkozni, beszélgetni, minőségi időt együtt tölteni – amihez dukál egy minőségi sör! Három üzlettel működtök Budapesten, Jaromír Sörkert, Jaromír Sörpince, Jaromír 68 Sörbisztró.
 
 
A Jaromír lassan már brand. Mi az üzletpolitikátok?
 
Vendéglátót nyitni nagyon könnyű dolog, érteni hozzá viszont már nem az! Nem csak be kell tenni a székeket és adni valamit, hanem olyat kell adni, ami jó. Mögé kell tenni a lelkedet, hogy az emberek szeressék, valami üzenetet kell hordoznia. Nekünk ez az üzletpolitikánk, amire mindhárom helyen törekszünk – ez a hozzáállás a közös bennük, ha már a különböző adottságok miatt nem tudjuk pontosan ugyanazt adni mindhárom helyen.
 
Mi a különbség a három Jaromír testvér között?
 
A budai, Márvány utcai Sörbisztróban melegkonyhával várjuk a vendégeket, ez a hely maximálisan hozza a tradicionális „cseh söröző” hangulatot. A Jaromír 68-nak inkább külvárosi kocsma jellege van, apróbb falatokkal, sörkorcsolyákkal. A harmadikat, a Jaromír Mini Gardent kicsit a „kényszer szülte”, de így tökéletes egy hangulatos sörözéshez, valamint itt is igyekszünk a „street food” legjavát kínálni.
 
 
Solti Hanna