Budapest Music Expo - Októberben ismét a SYMA Csarnokban

Budapest Music Expo - Októberben ismét a SYMA Csarnokban

Immár tizedik alkalommal rendeznek nagyszabású nemzetközi audiovizuális és hangszerkiállítást a SYMA-Csarnokban. A Budapest Music Expo (korábbi nevén Hangfoglalás) október 2. és 4. között lesz, idén több esemény kapcsolódik a Cseh Tamás Programhoz.

Az elmúlt negyedszázadban nem múlt el ősz hangszer-expo nélkül Budapesten, annak idején a BNV-n, az utóbbi 10 évben a Hangfoglaláson lehetett találkozni a világ aktuális instrumentum-kínálatával. A Hangfoglalás először (2006-ban) még a Millenáris területén került megrendezésre, majd – a kiemelkedően magas érdeklődésre tekintettel– a következő évben már a SYMA Csarnokban, onnantól kezdve pedig mindig. A börze tavaly kapta először a Budapest Music Expo nevet, ettől függetlenül – akárcsak az idei esemény, ugyanezen elnevezéssel – a BME a Hangfoglalás egyenes ági folytatása. A BME jóval több már egy szimpla hangszerkiállításnál, 2015-ben a három nap leforgása alatt (október 2-4.) csaknem 400 zenei eseményre (koncertek, közönségtalálkozók, dedikálások) kerül sor, ezen kívül szakmai beszélgetések, workshopok, előadások keretén belül lehet új kapcsolatokat kiépíteni és az aktuélis trendek terén képbe kerülni. És persze ott lesz több mint 10.000 zenei világmárka, megszámlálhatatlan mennyiségű hangszer, hang- fény- színpad és stúdiótechnikai eszköz – ahogy illik. 

 

A Syma-csarnok három termében 12 ezer négyzetméteren mintegy 300 zenei eseménnyel, hetven kiállítói standdal, hangszerbemutatókkal, koncertekkel, közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes - mondta Andrásik Remo, a szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) főtitkára a keddi sajtótájékoztatón.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke beszámolt arról, hogy a Budapest Music Expo C-csarnokában három színpadon a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarok lépnek fel. A programhoz, illetve a ProArt néhány hónappal ezelőtt közzétett zeneipari jelentéséhez kapcsolódva szakmai előadások, beszélgetések is lesznek a három nap során a Symában: október 2-án, pénteken L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, másnap Doncsev András tart előadást a Cseh Tamás Programról.

"Idén a tavalyihoz képest másfélszer annyian, mintegy 350-en jelentkeztek a könnyűzene támogatására létrejött Cseh Tamás Program első alprogramjára. Közülük előzetesen 78 pályázót választott ki a szakmai kollégium, a szeptember utolsó napjaiban sorra kerülő meghallgatáson az Akvárium Klubban közülük választanak ki 25-öt. Ők az alprogramra elkülönített összesen 60 milliós forintos támogatási keretből már nemcsak első hang- és képfelvételeikre, hanem koncertekre és lemezpromócióra is költhetnek" - hangsúlyozta Doncsev András.

Mint kifejtette, idén a tavalyi összeg mintegy duplája, 960 millió forint áll rendelkezésre a Cseh Tamás Programra az üres adathordozói jogdíjakból. Már megjelent a második, klubtámogatói alprogram pályázata is, erre 80 millió forint áll rendelkezésre. Doncsev András hozzáfűzte: a cél az, hogy minden megyében legalább egy klubot támogassanak. A ProArt idei zeneipari jelentésének egyik kiemelt megállapítása volt, hogy Magyarországon csekély az érdeklődés az élőzene iránt.

"A rendelkezésünkre álló mintegy 1 milliárd forintból 100 milliót különítünk el egy külön zenei nevelési-oktatási alprogramra, amelynek célja, hogy a fiatalok a könnyűzene segítségével kapjanak kedvet a hangszertanuláshoz" - mondta az NKA alelnöke.

A sajtótájékoztatón Balogh Géza, a Hanosz elnöke szólt arról, hogy a Budapest Music Expo C-csarnokában a Cseh tamás Program támogatottjai mellett az Öröm a zene elnevezésű tehetségkutató program döntősei, valamint a Kőbányai Zenei Stúdió diákjai is színpadra lépnek.

Zsidei János, a kiállítást támogató Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság elnöke arról beszélt, hogy a személyszállítási törvény idei módosításának rendezvénytechnikai vonatkozásai is vannak, erról is szó lesz az expo egyik beszélgetésén.

Andrásik Remo rendkívül fontosnak nevezte, hogy a zeneipari jelentés Magyarországra nézve kedvezőtlen megállapításai kapcsán sikerüljön kilépni a jelenlegi helyzetből, vagyis ne legyünk többé Európa sereghajtói a valamilyen hangszeren játszó emberek számát tekintve.

A szervezők idén 50 ezer látogatót várnak a Budapest Music Expóra.

/RCKSTR/MTI/