Megtelik zenével a főváros – Jön a 6. Zenélő Budapest

Megtelik zenével a főváros – Jön a 6. Zenélő Budapest

Július 2. – augusztus 27.

Hiányzik már a zene, igaz? Nem, nem az, amikor bedugod a fülest, vagy amikor ledőlsz a szobában, nem… hanem amikor a hangszerek valós időben, emberek által terelve szólalnak meg, a hátteret pedig a fák susogása, a körülötted lévők halk morajlása, a város fényei adják. Vagyis a Zenélő Budapest.
 
A Zenélő Budapest egy ingyenes koncertsorozat, aminek különlegessége, hogy a főváros legszebb szabadtéri helyszínein szólalnak meg a legkülönfélébb zenei előadások, miniperformanszok – július 2. és augusztus 27. között. Ez a kezdeményezés lehet az, ami enyhítheti a vírushelyzet nyomán kialakult zenehiány okozta elvonási tüneteket. Az idei – immáron hatodik évadába lépő – Zenélő Budapest programsorozat több szempontból is rendhagyó lesz: egyrészt a járványügyi helyzet és az azzal érkező fokozott egészségbiztonsági intézkedések, másrészt pedig a műsor miatt, ami számos újdonsággal bővült. 
 
Az idei évad izgalmas újítása a Götz Nándor művészeti vezető által tervezett közösségi hangszerek interaktív kiállítása – amelyen bárki kipróbálhatja az eszközöket, zenés filmekkel megtámogatva és közel száz művész közreműködésével. A kiállításnak a Várkert Bazár, a Millenáris Park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon ad majd otthont.
 
A fellépők közt nagy múltú klasszikus és kamarazenészek, valamint frissen felfedezett tehetségek is szerepelnek. Műfajilag is széles a paletta, a klasszikustól kezdve a jazzen át a népzenéig szinte minden „komolyabb” hangvételű stílus jelen lesz. Csak egy pár példa, amikkel biztosan találkozhatsz majd: a swing korszak gyöngyszemei, erdélyi népzene, fafúvósok operaénekessel, női vonósnégyes szólistával, klasszikusok jazzhangszerelésben, szaxofon kvartett, huszárruhás rézfúvósok...
 
A zenélő Budapest olyan különleges atmoszférával rendelkező helyszíneket tölt meg a muzsika hangjával, mint a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok, a Budai Vár, a Várkert Bazár, a Nemzeti Múzeum, a Millenáris Park és az újonnan nyílt Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza. Minden helyszínen különleges, kifejezetten a hely hangulatához szabott produkciók lesznek hallhatók, amelyek tökéletesen idomulnak az adott épületek múltjához, a zeneirodalom legszebb alkotásait felvonultatva.