Újra megtelik dübörgő zenével a Balaton-part: jön a 8. STRAND Fesztivál

Újra megtelik dübörgő zenével a Balaton-part: jön a 8. STRAND Fesztivál

Augusztus 18-22 // Zamárdi

Megvan, hogy néhány hónappal ezelőtt még azt gondoltuk, hogy idén nyáron maximum a tihanyi vissszhangoktól lehet hangos a magyar tenger környéke? De szerencsére a 2020-as fesztiválszezon nem tűnt el, csak átalakult: kicsit későbbre tolódott, kicsit rövidebb és koncentráltabb, de annál izgalmasabb és aligvárósabb lett!
 
Épp ez a helyzet az augusztus 18 és 22 között Zamárdiban megrendezésre kerülő STRAND Fesztivállal is, ami a külföldi prémium előadókkal és a magyar zenei világ krémjével lehel új életet az addig csöndes Balaton-partba és ezzel együtt belénk is.
 
Mitől is lesz élmény egy fesztivál? Kezdetnek mondjuk ott van a hangulat, amire az idei STRAND Fesztiválon esélytelen, hogy bárki is panaszkodjon. Az utóbbi hónapok bezártságából való fellélegzés, a gondtalanságra ébredés, a Balatonon megcsillanó napsugarak, a maszk nélkül, repohárból elfogyasztott fröccs a barátaid körében – szigorúan nem másfél méteres távolságban – a legjobb alapot biztosítja.
 
A másik sarkalatos pont a zenei felhozatal. Szomorú, de bele kellett törődjünk, hogy idén sok külföldi fellépő lemondta az összes 2020-as koncertjét, ez pedig a STRAND-ot is érinti: a SUM 41, Ellie Goulding, a Milky Chance és DJ Fresh sem jön idén Zamárdiba, az előbbi három szerenécsere azonban úgy döntött, hogy a 2021-es STRAND-mezőnyt erősítik majd. 
 
„Az idei évben az élet minden területén rengeteg a bizonytalanság, ez természetesen igaz a fesztiválokra, koncertekre is. A nemzetközi turnék 90%-a elmarad, a tapasztalataink szerint elsősorban azok a művészek tudnak csak fellépést vállalni idén, akik közeli országokból érkeznek és ahol a zenészeken túl nem szükséges egy nagyobb stábot mozgósítani. Ennek köszönhető a STRAND-ot is érintő műsorváltozás.” – mondta el a zenei felhozatalt érintő változásokkal kapcsolatban a fesztivál főszervezője, Lobenwein Norbert.
 
Persze azért az idei évben sem maradunk külföldi sztárfellépők nélkül, hiszen itt lesz az electro-swing egyik legnagyobb úttörője, az osztrák Parov Stelar, akinek a koncertjein még annak is bugi költözik a lábaiba, akit egyébként nem lehet felállítani a pult mellől. De jön a kicsit őrült kalapos – trombitás – Timmy Trumpet is, hogy megugráltasson a Freaks című dalára, a francia DJ, Martin Solveig, aki nélkül ma aligha beszélhetünk house zenéről és Wilkinson is, aki az Afterglow című dalával visszavonhatatlanul beírta magát az elektronikus zene szeretők szívébe. 
 
De az elmaradó fellépések tátongó sebeit kezelendő, új fellépőket is bejelentett az idei STRAND, és nem is akármilyeneket! A szemtelenül fiatal, de annál tehetségesebb – és a hölgyek kedvéért: jóképűbb – Lost Frequencies természetesen headlinerként érkezik a Balaton partjára. De a zenei kínálatot bővíti még Alle Farben is, ami azt jelenti, hogy ezúttal élőben is kitombolhatod magad a Faded című slágerére! Mellettük érkezik még Sikdope, Funtcase, Chime, Franky Nuts és Oliverse is, csak hogy szinte teljes legyen a kép.
 
Nem mehetünk el szó nélkül a hazai nevek mellett sem, hiszen olyan zenekarok turnébuszai gördülnek le idén Zamárdiba, mint az Eurovíziós dalfesztivállal országos és nemzetközi hírnevet szerző, metált széles körben is szerethetővé tevő AWS vagy éppen a legendás Tankcsapda. De lesz még jó pár név, akiket senkinek sem kell bemutatunk: a Halott Pénz, a Bagossy Brothers Company, Krúbi, a Punnany Massif, a Margaret Island, Majka és Curtis, illetve a Follow the Flow is tiszteletét teszi majd. Az alternatív zenék szerelmeseinek kedvéért érkezik többek között a 30Y, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Fran Palermo és a Galaxisok is. Amikor pedig lepörögnek a koncertek, ne szégyelld: te is vágyni fogsz a kilencvenes évek legkirályabb slágereire, akkor pedig ott fog várni téged a Necc Party!
 
A felsorolást persze még folytathatnánk, de inkább nézd meg, kik azok, akik biztosan ott lesznek a strandfesztival.com-on! 
 
Természetesen idén sem maradnak el azok a programok, amelyek nap közben dobják fel a kedved: Dumaszínház már biztosan lesz olyan fellépőkkel, mint Ráskó Eszter, a további programokról pedig folyamatosan értesülhetsz a fesztivál weboldalán.
 
Ezekkel a műsorokkal nehéz felvenni a versenyt, a STRAND egyik legnagyobb show-ját mégis a Petőfi Zenei Díjátadó ígéri, ami a fesztivál nyitónapján tartja majd lázban a közönséget. Itt olyan előadók lépnek majd fel együtt, mint Rúzsa Magdi, Presser Gábor, a Kelemen Kabátban, és Nagy Feró, de közreműködik majd – a teljesség igénye nélkül – Charlie, Pataky Attila és Frenreisz Károly is. Idén is 12 kategóriában díjazzák majd a zenészeket, akikre a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon te is szavazhatsz augusztus 13-ig.
 
A gigabulit az M2 Petőfi TV-n is élőben közvetíti majd, de miért is néznéd,
ha ott lehetsz helyette élőben a STRAND Fesztiválon?!