150 millió támogatás a nemzetközi piacra lépéshez

150 millió támogatás a nemzetközi piacra lépéshez

A Belau, a Platon Karataev, a Meszecsinka vagy éppen Lajkó Félix, Barabás Lőrinc, Harcsa Veronika külföldi fellépéseit is támogatja az NKA Hangfoglaló Program 2019-ben. Az előző év utolsó kollégiumi ülésein több, a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramhoz kapcsolódó döntés is született, mintegy 150 millió forintnyi támogatást szétosztva.
 
A Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram legnagyobb pályázati kiírására a külföldi koncertek, turnék és fesztiválokon való részvételt támogatja. 100 millió forintot hagyott jóvá az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Ideiglenes Kollégiuma az ötödik évad forrásának felosztásakor. A pályázati felhívásra 123 produkció jelentkezett, mintegy 230 millió forintos támogatási igénnyel, közel 400 milliós összköltségvetésű projektek megvalósításának terveivel. A korábbi évek pályázati kiírásaihoz képest újdonság volt, hogy a Kollégium legalább középtávú nemzetközi koncepció megfogalmazását is kérte a jelentkezőktől a konkrét, 2019-es koncerttervek mellett. A testület végül 88 pályázó elképzeléseit ítélte támogatandónak 200 ezer és 3 millió forint közötti összeggel. Így a támogatottak közé került például a Platon Karataev németországi turnéja, a Peet Project amerikai, a Meszecsinka és a Kerekes Band európai koncertsorozata, de Lajkó Félix, Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, a Firkin, Barabás Lőrinc, a Belau, a Jónás Vera Experiment vagy éppen a MÖRK is megtalálható a támogatottak listáján.
 
Fotó: sinco
 
A koncertek és turnékra fordított, mintegy 92 milliós támogatási keret mellett az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma ebben az évben is döntött négy formáció nemzetközi terveinek kiemelt, 5-5 millió forintos támogatásáról. A meghívásos pályázaton ebben az évadban a Bohemian Betyars, a The Qualitons, a Dope Calypso és a Fran Palermo vehetett részt, akiket a HOTS exportiroda shortlist-je, illetve a korábbi pályázataik és tevékenységük alapján kért fel a Kollégium részvételre. A négy formációnak a külföldi terveik megvalósítása során szorosan együtt kell működniük a Bali Dávid vezette exportirodával.
 
Ugyancsak a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram részeként jelent meg - immár második alkalommal - zeneipari menedzsereknek szóló, a külföldi showcase fesztiválokon való részvételt segítő felhívás. A Kollégium döntése értelmében 33 szakember kapott maximum három showcase eseményre, alkalmanként 150-150 ezer forintos támogatást, így az idei Eurosonic mellett a MENT-en, a Springbreak-en, a Tallinn Music Weeken vagy éppen az őszi Waves Vienna rendezvényeken is lesznek magyar résztvevők.
 
Szintén a magyar könnyűzene külföldi jelenlétét segíti az az egyedi pályázat, amely révén a HOTS exportiroda 2019. évi tevékenységére elkülönítetten 25 millió forintot hagyott jóvá az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma.
 
 
 
A hír vezető képét sinco készítette.