HaTeha Szerda záróbuli a Fonóban

HaTeha Szerda záróbuli a Fonóban

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől ...

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. A szerdai táncházakba minden hónapban egyszer hagyományőrző öregeket hozunk ki, hogy ne csak kiváló közvetítőkön keresztül lehessen ismerkedni ezzel a csodálatos műveltséggel, hanem magából a tiszta forrásból is meríthessünk.

Új lendületet adtak a programnak Kocsis Enikő és Fitos Dezső, táncművészek és táncpedagógusok. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad.

Február 6-tól június 5-ig a Küküllő mente lesz a táncházak anyaga. Ez az a tánc és zene, amelyet folytonos lüktetése miatt nem véletlenül hívnak viccesen sokszor a „népzene heavymetáljának”. Aki hallotta, látta már a szászcsávási zenekart, érti a megjelölést. Hiba volna azonban azt hinni, hogy a táncban csak szűnni nem akaró forgás, zenében pedig a folyamatos virtuozitás a vidék egyetlen arca; A gyönyörű hallgatók, nyugodt csárdások (vagy ahogy sok helyen nevezik: a kétlépésűek) éppúgy a táncosok-énekesek örömét és saját maguk és párjuk elringatását szolgálják.

A félév két zenekara a Szeret és az Üsztürü a táncházi zenekarok szűk elitjébe tartozik, hasonlóan a szerdák két énekes-énektanítójához, Tintér Gabriellához és Kubinyi Júliához.

„Sok a szünet” – hallatszik oly sokszor a táncházakban, amikor éppen cigarettázik a zenekar. De nem a Fonóban szerdánként. Minden alkalommal vendégünk ugyanis egy másik zenekar is, elsősorban a budapesti fiatalabb zenészgenerációból. Februárban velünk lesz például Kalász Máté és bandája, valamint a FolkBeats vetélkedő nyertese, a Magos Együttes is.

Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

Belépő: 1000 Ft

HaTeha Szerda záróbuli adatközlőkkel

Szászcsávásiak és a Szeret - a szerdai táncházak évzárója adatközlőkkel

Küküllömenti adatközlők, szászcsávási zenekar és budapesti kísérőik, Szeret:

Jámbor István "Dumnezu" - hegedű
Csányi Sándor - hegedű
Mezei Ferenc "Csángáló" - brácsa
Szász József (Üsztürü) - brácsa
Szabó Gergő "Bakter" (Szeret) - bőgő

táncosok:
Gilyén Miklós és párja - Küküllődombó
Balogh János és párja - Harangláb

Táncanyag: Maros - Küküllők vidéke

Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső

Muzsikál: a Szeret zenekar és a Szászcsávási zenekar