3 nap alatt 3 dal – Itt az új GranCanada kislemez

3 nap alatt 3 dal – Itt az új GranCanada kislemez

Egy kísérlet eredményeként született az I II III címre hallgató, november 19-én az Akváriumban bemutatásra kerülő kislemez. A GranCanada új EP-je egy alkotótáborban, három nap leforgása alatt, három vendéggel készült el. 
 
Az alternatív R&B-t játszó GranCanada két évvel Fénytörés című nagylemeze után jelentkezik új anyagával, amit koncerteken még nem hallhatott a közönség. A zenekar egy aktív időszak elején vetette bele magát az alkotói munkába, a nyári koncert szezonban megfordultak a Budapest Parkban, a Belfeszt színpadán, illetve sok fesztiválon is, de a legfontosabb élményeik között szerepel a friss anyag alkotása is az elmúlt nyárból.
 
„Számunkra mindig különlegesek ezek az elvonulások. Néhány napot együtt töltünk, zenélünk és semmi mással nem kell foglalkoznunk. Idén több ilyen alkalomra is sort kerítettünk, nyár elején pedig úgy gondoltuk, hogy kihívás elé állítjuk magunkat. Minden nap egy új dalt kellett összeraknunk, amihez csatlakozott három nagyon kedves alkotó barátunk, BÖBE, Zsüd és Erdei Sára” – meséli a zenekar az anyag születésének körülményeiről.
 
 
„A Nagymaroson töltött napok teljesen szabadok voltak, szándékosan kísérleti jelleggel álltunk neki. Azt mondtuk, hogy ha egy olyan dal sem születik, amit kiadnánk, akkor sem veszítettünk semmit. Ennek a szabadságnak az eredménye három teljesen különböző szám, amiket a klasszikus írási folyamatunk alatt nem valószínű, hogy ilyenre formáltunk volna.” – kísér fejben bentebb a GranCanada minket a nagymarosi alkotóházba.
 
Az elsőre különösnek ható I II III cím és a dalsorrend is a napok folyását tükrözi. Első nap Szécsi Böbével közösen készült az egyetlen angol nyelvű trekk a Done. A harmadik nap két vendéggel a Zsüd néven az elektronikából ismerős producerrel és Erdei Sára fúvóshangszeressel egészültek ki, így született a Hazatér, míg a második napon a GranCanada önállóan alkotott. Az alkotás ebben az esetben nem áll meg a zenei értelmezésnél, minden este akrillal festettek, amiből a kislemez borítójaként láthat egyet a közönség.
„Egészen biztos, hogy ezek a dalok nem ilyenek lennének a vendégek nélkül. Mind a három lány hihetetlenül inspiráló volt, nagyon jó volt együtt dolgozni és érdekes, hogy mennyire másfajta megközelítéssel érkezik mindenki a zenéhez. Még a Taszít, ahol öten alkottunk is a zenekar egy másik arcát mutatja. A helyzet lenyomata van rajta, amiből biztos, hogy sokat tanultunk, ráadásul a vendégek is úgy tűnt kifejezetten élvezik.” - emlékszik vissza a zenekar a közös munkára.
 
„Nagyon jó hangulatban telt az a nap, jutott idő bandázásra és ötletelésre, kísérletezgetésre is, és szerintem egy nagyon izgalmas új dal született “hármunk” világából. Ez volt a kedvenc napom idén nyáron. – ezt már a zenekar egyik vendége, Sári teszi hozzá. - Nagyon örültem, amikor Barni mesélte, hogy mit terveznek, és hogy rám is gondolt. A zenekarral többször játszottam már, és nagyon szeretem őket, szóval nagyon izgatott voltam, hogy lesz egy közös dalunk. ZSÜD-öt egyszer hallottam korábban, de nagyon meglepődtem, nem számítottam arra, hogy ő lesz a “titokzatos” feat. A dal alapja úgy született, hogy észre sem vettem, elkezdtünk zenélni, és gyakorlatilag egyből megtaláltuk a közös világunkat. Rengeteg ötletünk lett, végül válogatni is tudtunk, hogy mi maradjon a dalban.”
 
A zenekarral állandó videósuk Balsay Dorina is ott volt, aki rengeteg rögzített anyagból a teljes EP-hez készített vizuális tartalmat. Így, ha valaki a dalok hallgatása közben ott szeretne lenni a dunakanyari nyárban arra is van lehetősége.
 
 
Aki pedig a nosztalgikus nyár helyett a GranCanada őszi buliját választaná annak november 19-én az Akvárium Klubba érdemes ellátogatni. Ekkor mutatja be a GranCanada az I II III kislemezét, a zenekar ígérete szerint az eddigi legnagyobb koncertükön. Az EP-n szereplő vendégek mellett még további meglepetés beugrók is várhatóak, az estet pedig a Szia Anya! zenekar nyitja meg.
 
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.