30 éves a Szedegetem című sláger és az LB27 elefántja

30 éves a Szedegetem című sláger és az LB27 elefántja

Magyarország első reggae zenekara, a Ladánybene 27 harminc évvel ezelőtt jelentette meg egyik legkalandosabb sorsú slágerét, a Szedegetemet, valamint ekkor vált évtizedekig meghatározó szimbólumukká egy zöld elefánt. A zenekar május 17-én a Kobuci Kertben ezeket a pillanatokat is felidézi zenészbarátaival, többek között CéAnne-nal, Gyárfás Istvánnal, KRSA-val, Tóth Gábor Tádéval és A Láma Dalai zenekarral a Spring Reggae Jamen.
 
A Ladánybene 27 zenekar tavaszköszöntő koncertre készül a Kobuci Kertben, amelynek egy különleges évforduló is keretet ad majd. „Az első Spring Reggae Jamet közel 30 éve tartottuk az Almássy Téren és azóta számtalan helyen működtettük. A mostani esemény azért is különleges, mert 30 évvel ezelőtt, 1993 tavaszán lettünk egy csapásra országosan ismert banda.
 
 
Ebben az évben az egész országot a TV elé ültette egy Mitax Organ elnevezésű táncdalfesztivál, ahol mi kezdetben nagyon jól szerepeltünk a Szedegetem című dalunkkal. Második legmagasabb pontszámmal jutottunk a döntőbe, ahol aztán kissé furcsa eredmények születtek, és mi nem nyertünk semmit. Nagyon elkeseredtünk, de az akkori kiadónk jó érzékkel megragadta a körülöttünk kialakult szimpátiát és „A fesztiválon semmilyen díjat sem nyert Ladánybene 27” szlogennel néhány héttel az adás után megjelentette az egyébként már elkészült második albumunkat” – meséli a zenekar vezetője, Bodnár Tibi. 
 
 
Az album nemes egyszerűséggel a II. elnevezést kapta, de a rajongók eleinte Szedegetem albumnak, majd később Elefántos lemeznek nevezték el, mivel a borítón először szerepelt a LB27 kabala állata, a zöld elefánt, ami aztán hosszú évekig a zenekar logója maradt. Részben a jubileumokra emlékezve május 17-én a Ladánybene 27 csapatát erősíti majd a zenekar alapítótagja, Tóth Gábor „Tádé”, aki a 90-es évek közepéig számtalan slágert, többek között a Szedegetem és a Van még a világon című dalokat írta az együttesnek. Rajta kívül vendégként lép fel a hazai reggae szcéna kiemelkedő énekesnője, az első szólóalbumára készülő CéAnne, akit itthon többnyire a Hősök zenekar énekesnőjeként ismerhet a közönség. Színpadra lép a PASO frontvonalából KRSA, akivel korábbi riddimeinkből válogatnak és Marley első nagy slágerét fogják eljátszani, valamint a hazai jazz élet egyik legkiválóbb gitárosa, Gyárfás „Gyafi” István, akivel a reggae és ska muzsika világát a jazz műfaj eszközeivel feszegetik majd.
 
A Kobuci kertes koncerten előzenekarként lép fel a keményebb hangzású ska-reggae banda Kiskunfélegyházáról, akik 2023-ban rendszeres kísérői lesznek a Ladánybene 27 fellépéseinek.  A koncertek között és a bulik utáni levezetésként a RasTacsko selection from DubRecen szolgáltatja a zenét. Tavaszi reggae ünnep május 17-én a Kobuci Kertben
 
 
A Ladánybene 27 – Spring Reggae Jam – Kobuci Kert 2023 koncertje a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Könnyűzene Kollégiuma, a Láma Dalai zenekar vendég fellépése az Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával valósul meg.