Bob Dylan és a Becsületrend?

Bob Dylan és a Becsületrend?

Bár jelölésének híre nagy vitát kavart, mostanra e...

Bár jelölésének híre nagy vitát kavart, mostanra eldőlt, hogy Bob Dylan amerikai zenész megkaphatja az egyik legjelentősebb francia kitüntetést, a Becsületrendet.

A Becsületrend nagykancellárja, Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok a Le Monde című napilap internetes oldalán közölte, hogy Dylan jelölése pozitív elbírálásban részesült a Becsületrend odaítéléséről döntő tanácsban. Ez azt jelenti, hogy Aurélie Filipetti kulturális miniszter hamarosan kitüntetheti a világhírű amerikai zenészt.

Franciaországban nem élvezett egyöntetű támogatást Aurélie Filippettinek az a javaslata, hogy Bob Dylan kapja meg a Becsületrendet: egyesek szerint a dalszerző, énekes-gitáros nem méltó az időben Napóleonig visszanyúló kitüntetésre.

Maga Jean-Louis Georgelin is úgy vélekedett, hogy az énekes nem méltó a díjra. A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerint a tábornok szemében az a baj Dylannel, hogy pacifista volt a vietnami háború idején és marihuánát szív.

"Minden miniszter javasol neveket a Becsületrendre, én azt ajánlottam a külföldi személyiségek díjára, akit (Barack) Obama (amerikai elnök) maga minősített a történelem legnagyobb amerikai muzsikusának. Gondolom, ez majd megoldódik. Mindenesetre a Bob Dylan előtti főhajtás jó jel lenne Franciaország és mindazok számára, akik imádják a rock and rollt és általában a zenét" - mondta korábban a kulturális miniszter.

Kevéssé megszokott ugyan, hogy egy külföldi művész megkapja a francia Becsületrendet, de egy másik rockzenészt, a brit Paul McCartneyt tavaly szeptemberben kitüntette vele Francois Holland francia államfő. - MTI