„Ez egy olyan anyag, amilyet már 10 éve is csinálni akartunk…” – Szentpéteri Zsolt és Szűcs Szabolcs

„Ez egy olyan anyag, amilyet már 10 éve is csinálni akartunk…” – Szentpéteri Zsolt és Szűcs Szabolcs

Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög ...

Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda. Na, nem a Skorpió, a Superbutt. Nemrégiben lábra kapott a hír: újra összeáll a kétezres évek meghatározó, hazai metal formációja javarészt az alapító tagokkal. A pletyka realizálódott: november 3-én debütált az Ørdøg első lemeze, a 10 Fekete Dal. Túl sok info nem szivárgott ki a kezdeményezésről, ami biztos volt, hogy a bandát Vörös András (ének), Szentpéteri Zsolt (gitár), Mahboubi Salim (basszusgitár) és Szűcs Péter(dobok) alkotja, illetve egy dal, a Melankólia vált közkinccsé egy egyszerű, de frappáns szöveges videó kíséretében. Pedig a sztori korántsem szimpla, ezért megkértük a produkció két oszlopos elkövetőjét, Szentpéteri Zsoltit és Szűcs Szabit, az egykori Superbutt gitárost (aki most a 10 Fekete Dal hangmérnökeként vette ki a részét az ügyből és az Ørdøg tiszteletbeli tagja), hogy ugyan meséljenek már néhány izgalmas kulisszatitkot és rakják rendbe az esetleges félreértéseket. A nagyívű beszélgetés zanzája alább található, a komplettebb verzió pedig hamarosan a www.rckstr.hu-n lesz olvasható.

„Figyelj, szerelmes vagyok a lemezbe” – vágott bele Szűcs Szabi. „Tehát gyakorlatilag még nem volt olyan, hogy a saját anyagunkat magamtól hallgassam. De tegnap is mi volt a Malátában: kikértem a piócámat és mondtam, hogy gyerekek, azonnal tegyük be az Ördögöt. Egyszerűen vágytam rá.”

Kik a szerzők?

Szabi: „Igazából azért is ülünk itt mi most ketten, mert a Zsolt írta a lemez 80%-át, én meg most mint hangmérnök vettem részt a sztoriban.”
Szenti: „Igen, a lemez nagy része tőlem van, a maradék 10-10% pedig a Vilié (Takács Vili gitáros – Hollywood Rose, MEN In The Box, stb.) illetve a Salimé. Például a nyitódal, a Késképkéz úgy, ahogy van a Salim száma.”
Szabi: „Így van, és konkrétan az a legnagyobb rakenroll szám a lemezen”
Szenti: „És az utolsó szám végén pedig a Wackor Miki szólózik egy nagyon ízeset.”

Mennyire volt tudatos a zeneírás, illetve mennyire tért el a régi, superbutt-os metódustól?

Szenti: „Egyáltalán nem volt tudatos.”
Szabi: „Én azt mondom, hogy ez egy olyan anyag, amilyet már 10 éve is akartunk csinálni a második lemez után, de mégsem csináltuk ilyenre. Bár a Black Soup nem lett egy rossz lemez, de nem lett olyan ösztönös, amilyet szerettünk volna. A fehér lemez sikere azért eléggé nyomott mindenkit akkoriban. Vérrel-verítékkel mentek a próbák, a felvételek dettó, és ez érződik is a Black Soup-on. Ráadásul a Béla (Gábor Béla korábban a Southern Special, 2000-2006 között a Superbutt dobosa volt – a szerk.)nem akart olyan dolgokat ütni, amire mi gondoltunk. 15 évnyi rn’r után akkor kezdte el a megfejtős, bonyolítós korszakát. Aztán 2007-ben jött a magyar nyelvű kislemez, ami gyakorlatilag már ilyesmi volt, de még nu metalos hangulattal, lehangolt gitárokkal. A You And Your Revolution - az utolsó közös lemez - már zeneileg hasonló ehhez, csak ugye angol a szöveg, mert az András akkoriban kitalálta, hogy nekünk külföldön kell megváltani a világot.”



Ezek szerint nem veszitek zokon a közönségtől és az újságíróktól, ha a Superbutt-párhuzamot keresik. Mert bizony azt el kell fogadjátok, hogy még egy ideig így fog rátok tekinteni mindenki. Szeretnétek szakítani múlttal?

Szenti: „Hát, ezért volt a névváltás, hogy ne legyen lerágott csont az ügy, ne legyen az, hogy ezek elmentek nyugdíjba, aztán mégis ugyanabban a formában visszatértek. Jó lenne, ha a magáért a zenéért szeretnék a produkciót, nem a múlt miatt. Tiszta lappal szeretnénk indulni.”
Szabi: „Tudjátok mit, elmesélem az egész történetet elölről. Már 2012 tavaszán a Petőfi Csarnokban, a szokásos év eleji Depresszió-koncerten a Zsolt részegen magyarázta mindenkinek, hogy jövőre lesz újra Superbutt. Eltelt egy fél év, és pont megint egy Depresszió-bulin, Szegeden odajön hozzám a Darvasi Livius, az mondja: „hallom, megint lesz Superbutt, satöbbi.” „Te, én nem tudok semmit” – mondtam neki. Eltelt pár hét, erre itt Pesten is egyre csak hallom mindenkitől ugyanezt. Gondoltam, fölhívom már az Andrást, mi a helyzet. Csak én nem tudok a dologról, vagy mi van? Mire ő: „Figyelj, én sem tudok semmit, de sejtem, ki terjeszti a hülyeséget. Viszont most, hogy így felhívtál, mi lenne, ha összejönnénk” Természetesen lementünk a kedvenc szórakozóhelyünkre, az Instantba - a régi tagság meg a legutóbbi – és ott italozás közben a Kovács Attila vetette fel, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha az új felállás nyomná tovább más néven, a régi pedig lenne Superbutt. Aztán ez alakult tovább odáig, hogy a régi brigád is új néven folytassa. Sőt, magát az Ördög nevet is az Attila találta ki. Arra jutottunk, engedjük el ezt a Superbutt-dolgot, meg is volt a búcsúkoncert az Akváriumban. Így indult az Ørdøg. 2013 májusban elindultak a próbák, le is mentem vagy kettőre, de nem nagyon éreztem a dolgot. Akkor elkezdtünk agyalni, kéne egy gitáros, na, így jött képbe a Vili.

De a Vili nem lett végül hivatalosan tag… Az Ørdøg jelenleg négy tagú, ugye.

Szenti: „Így van, gyakorlatilag az.”
Szabi: „Hát, a Vilinek alakult közben 100 zenekara, nem férne bele az idejébe. De a lemezt tulajdonképpen a Zsolt és a Vili gitározták fel.”

Nem is számoltok koncertekre még egy gitárossal?

Szenti: „De igen, meg is van, ki az. Azt hiszem, már el is mondhatjuk: a Wackor Miki.”
Szabi: „Igen, a Miki ugye már korábban is beugrott segíteni a Superbutt-ba, amikor a Zsolt családozott, meg hát a lemezen is szerepelt, kézenfekvő volt, hogy ő lesz a másik gitáros.”

Ugyan nincs itt az illetékes elvtárs, de azért a szövegekről is ejtsünk pár szót. Gondolom, beszélgettetek Andrással erről.

Szabi: „Nyilván ez a lemez is úgy készült, hogy a REC gomb lenyomásáig fogalmunk nem volt a szövegekről és az énektémákról, korábban még a stúdióban is alakultak ezek. Most azonban kompletten, kidolgozottan megvolt minden, úgy érkezett az András.
Szenti: „A világon talán nincs még egy ilyen zenekar, ahol a stúdióig zsákbamacska lenne a zenészeknek, milyen lesz az ének. András tulajdonképpen titkolja.”
Szabi: „Az András szövegeire gyakorlatilag a kortárs irodalom hatott most legfőképp. El is hangzik a lemezen egy helyütt egy Örkény-egyperces.
Szenti: „Ötvenezer könyvet elolvasott.”
Szabi: „De érdekes, mert van sok helyen utalás a Hollywoodoo-ra, az Isten Háta Mögöttre, tulajdonképpen ezek mosolygós integetések a haveroknak.”



Mintha az András aktuális művészete átmenet lenne az általános, konkrét, kerekperec szövegek és a Pálinkás/IHM-féle áthallásos költőiség között. Nem?

Szenti: „Igen, mindenképp ez egy tengely lesz szerintem.”
Szabi: „Mondtam is az Andrásnak, hogy legyen már azért egy igazi belezős, nőelásós szám is, és végül a kilences dal, a Kitalálhatnád lett ilyen, amit újra is vettünk aztán. De az se egy olyan szöveg, hogy elindul a sztori A-ból B-be, inkább hangulatok egymás után.”

Hogy zajlanak a próbák? Ének nélkül?

Szenti: „Állás, ülés, cigi, kóla, szendvics. Így fest András részéről egy próba.”
Szabi: „Igen. Megy a dal százhuszonkettedszer, András néha belevezényel valamit, ne ide tedd, oda tedd, amúgy meg falnak támaszkodás, fejvakarás. Aztán csak – mondom – a stúdióban derül ki, mi is a végeredmény.

Végezetül nyugtassatok meg azért mindenkit, hogy az Ørdøg nem csupán egy fantomzenekar, lesz turné, újabb lemezek, stb…

Szenti: „Úgy tudom, leghamarabb januárban lesz koncert.”
Szabi: „Persze, lesz minden, többek között ezért sem veszek részt zenészként a zenekarban, mert nem hagyhatom ott a keverőpultot a koncertek kedvéért.”
Szenti: „Szeretnénk, ha előbb megismerné mindenki alaposan a lemezt és a zene miatt jönnének el élőben is hallani, nem pedig más tényezők miatt. Ezért hagyunk egy kis időt a megjelenés és az első buli között. Volt szó róla, hogy beszállunk az Ignite ötállomásos turnéjába majd év elején, de ez még nem biztos.”
Szabi: „Aztán később pedig havonta, kéthavonta egy-egy klipet elcsepegtetni és persze a nyári fesztiválokon részt venni. Ezek a tervek.”


Nos, a terv holnap realizálódik:

ØRDØG @ Gozsdu Manó Klub
2015. február 7., szombat 21h
Belépő: 1500 / 1800

/Az interjú 2014 novemberében készült./