Ghymes - 30 fényév

Ghymes - 30 fényév

„A jövő év a jubileum jegyében fog telni, és alapv...

„A jövő év a jubileum jegyében fog telni, és alapvetően az új anyagot fogjuk tavasztól bemutatni, ezért adta magát a 30-as szám használata a címben. Maguk a dalok sem szövegben, sem zenéjükben nem összegző vagy visszatekintő jellegűek, ez majd egy amúgy is tervezett best of album dolga lesz. A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra” – mondta Szarka Tamás, a zenekar vezetője az MTI-nek.
A Magneoton kiadásában most megjelent 30 fényévre a legtöbb szám idén tavasszal íródott, néhány azonban már az elmúlt egy-két év alatt ismertté vált a Ghymes-rajongók számára.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A zenekarban az állandóságot jelentő Szarka-testvérek által megvalósított jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Ghymest gyakorlatilag Szarka Tamás és a gitáros-énekes Gyula alkotja, körülöttük a stúdióban és a fellépéseken sokszor változnak az emberek. - MTI