Kalapács alá kerül egy korai Beatles-demo

Kalapács alá kerül egy korai Beatles-demo

Előkerült a Beatles együttes egy ötven éve elfeled...

Előkerült a Beatles együttes egy ötven éve elfeledett felvétele, amelyet egy lemezcég annak idején visszautasított.

Az együttes a Decca Recordsnál jelentkezett meghallgatásra, ám a felvétel alapján a lemezcég vezetője kikosarazta őket, mondván: "nincs jövőjük a show-bizniszben" - idézte fel az 1962-es történetet a The Daily Telegraph online kiadása.

A döntés a Decca történetében a legrosszabb lépésnek bizonyult: a négy zenész, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és az eredeti dobos, Pete Best pár hónap múlva az EMI lemezkiadóval kötött szerződést, és hamarosan minden idők legsikeresebb bandája lett belőlük.

A tíz számot tartalmazó demót, amelyet az együttessel vettek fel a Decca londoni stúdiójában, először kerül a nyilvánosság elé. A dalok főként amerikai előadók számainak feldolgozásai.

A fáma szerint a Beatles menedzsere, Brian Epstein megtartotta az általa kifizetett hanganyagot, és később átadta azt az EMI egyik illetékesének, aki 2002-ben eladta egy zenei gyűjtőnek. A tulajdonos most aukción kínálja eladásra a becslések szerint 30 ezer fontot (több mint tízmillió forint) érő zenei csemegét. A kezdetleges hangzású felvételt hivatalosan sohasem forgalmazták.

Az árverésre a Fame Bureau szervezésében november 27-én kerül sor Londonban. - MTI