Bëlga, előzenekar: Kelemen Kabátban @ Budapest Park

Bëlga, előzenekar: Kelemen Kabátban @ Budapest Park

Gyarmat; Magyar nemzeti hip-hop; Zsolti, a béka; F...

Gyarmat; Magyar nemzeti hip-hop; Zsolti, a béka; Fizetésnap; Mit parodizálsz; A gyaloglás vége; Kavboj; Szerelmes vagyok; Az a baj; Egy-két-há …

Aki a fent felsorolt dalok közül nem ismer legalább hármat, az az elmúlt 15 évben csukott füllel járt, vagy legalábbis immunis a magyar könnyűzenére. A dalok előadója, a Bëlga ugyanis ennyi ideje az egyik legmeghatározóbb csapata kis hazánk zenei életének.

De mik is azok a különös ismertetőjegyek, melyek senki mással össze nem téveszthetővé teszik ezt a formációt? A megfejtés első sorban a szövegekben keresendő: a trágársági mutatót gyakran kiakasztó, szabadszájú, szlengeket használó, mindemellett magas intelligenciáról tanúbizonyságot adó szövegírás, a kétszeresen kifordított poénok és a sorok közötti olvasásra buzdítás mind-mind tipikusan Bëlgás jellemzők. Dalszövegeikből komplett sorok, beszólások keltek önálló életre és lettek a mai fiatalok mindennapi nyelvhasználatának részei.

Az önmagát “társadalmi célú esztrád” csapatként aposztrofáló kultuszzenekar tavaly decemberben, a Müpában zárta le az első 15 évet. Amikor elkezdték, még legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy ilyen formában ilyen sokáig, ennyire sikeresen fognak működni. Mégis, a bennük található “argo faktor”-nak köszönhetően tömegeket mozgattak meg az elmúlt másfél évtizedben.

2014 januárjában új tagot köszöntöttek soraikban. A legfrissebb Bëlga tag nem más, mint Marvin, akit rengeteg helyről ismerhet már a közönség: a pályát 1995-ben kezdő DJ rádiókban, kultikus magyar – és külföldi – szórakozóhelyeken dolgozott, és a Trancewave lemezbolt tulajdonosa is volt. Marvin megérkezése azonban nem tagcserét jelent, a Bëlga ezentúl öttagú, hiszen „…több Bëlga jobb Bëlga”!

A Foci VB-n a fiúk természetesen a belgáknak drukkolnak, Még5Lövés péáldául egy eredeti belga mezt is vásárolt magának, és ebben fog fellépni július 10-én a Budapest Parkban.Előtte:

Kelemen Kabátban Live!

"Maradjatok gyerekek" LEMEZBEMUTATÓ.
Sztárvendégek: Eckü és Prieger Fanni

A Kelemen Kabátban 2011-ben debütált az időközben kultikus pophimnusszá vált Nyári Dallam című trashpop/eurodance dalukkal. A tagok, M-Papa, Szerecsenkirály valamint az Irie Maffiából is ismert Jumo Daddy a formáció berobbanása óta bombasztikus sikernek örvendenek: számtalan jól ismert, rongyossá játszott dalt, klipet és teltházas élő koncertet tudhatnak maguk mögött. A Kelemen Kabátban sikerének titka a humoros, pimasz dalszövegek és a sokszínű zenei hangzásvilág ötvözetében rejlik, mely leszámol az egysíkú, stílusfasiszta zenei hozzáállással.

A zenekar 2014 tavaszán új albumot adott ki "Maradjatok gyerekek" címmel. A poplemez 9 dalt tartalmaz, alapvető üzenetei a gyermeki nyitottság megtartásának fontossága és a boldogság hangsúlyozása. A nagylemez olyan közreműködők segítségével készült mint Prieger Fanni az Anima Sound System énekesnője és Eckü a Hősök reppere.
/Forrás: FB-event/