Felénél tart a Lajkó Félix-maraton - Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző

Felénél tart a Lajkó Félix-maraton - Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző

A hegedűvirtuóz 40. születésnapja alkalmából két ú...

A hegedűvirtuóz 40. születésnapja alkalmából két új lemez anyagával, négy formációval turnézik, köztük a bécsi Konzerthausban és Berlinben lép fel; a fináléra pedig a Müpában kerül sor.

Palya Bea, Balázs János, Mohammad Reza Mortazavi, Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Porteleki László, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna, Benke Félix, Brasnyó Antal és a szabadkai zenekar lépnek fel együtt Lajkó Félix vendégeként a maraton koncerteken; vagyis azok a művész-barátok, akik meghatározóak számára és valódi társai a színpadon.

A közel két és fél hónap alatt a Vajdaság Paganinijének is nevezett hegedűművész mintegy 20 koncerten lép fel itthon és külföldön más és más formációkkal: szólóban, duóban, kvartettben és nagyzenekarral, újra és újra bizonyítva a megújuló sokszínűséget, zenei energiát és eredetiséget, amelyet koncertjein tapasztalhat a közönség.

„Ő soha nem játszik semmit kétszer egyformán el” (…) „Egy elementális hegedűvirtuóz, de a zenéjében ott van a népzene a populáris zene, világzene és mindig is ott volt a zenéjében egy szimfonikus igény.”
(Hollerung Gábor karmester)

„Folyamatosan improvizálunk, ez egy nagyon különleges dolog, semmit nem beszélünk meg előre” „Nagyon impulzív, nagyon különleges zenét játszunk, meg sem lehetne határozni a stílusát, ez a mi stílusunk, és nagyon élvezzük.
(Balázs János zongoraművész)

Lajkó Félix stílusa egyszerűen besorolhatatlan, mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, hogy mihez nyúl, a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély és érett forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg.

A művésznek két új lemeze jelent meg december elején a 40. születésnap alkalmából. A Budafoki Dohnányi Zenekarral felvett VÉGTELEN (Infinity) és a Balázs Jánossal közösen jegyzett JELSZÓ (Password) egyaránt az ITunes toplistájának dobogós helyein szerepelnek megjelenésük óta.
A december 19-én indult Lajkó Félix maraton koncertsorozat fináléja február 27-én és 28-án lesz a Müpában, amikor két nap alatt három koncerten bontja ki a művész mindazon zenei gondolatokat, amelyek az eddigiek során éltették.2015. feb.13. 19.00 - Miskolc – Művészetek Háza
Lajkó Félix és zenekara

2015. febr. 19. 20.00 – Ljubljana – Kino Siska
Lajkó Félix és zenekara

2015. febr. 22. 21.00 - Berlin – Simpla
Lajkó Félix szóló koncert

2015. feb.24. 19.30 – Pécs – Kodály Központ
Lajkó Félix és Balázs János lemezbemutató koncertje2015. február 27-28 – Budapest - Művészetek Palotája:

Febr. 27 – 19.30 – “Az improvizáció nagymesterei” – Balázs János - zongora, Mohammad Reza Mortazavi – ütőhangszerek

Febr. 28 – 15.00 – “Folk” – vendégek: Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna és sokan mások

Febr. 28 – 19.30 – “Végtelen Szimfonik” – a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, vezényel Hollerung Gábor - Lemezbemutató