Markó Ádám/Special Providence -

Markó Ádám/Special Providence - "...a legzúzósabb, legriffelősebb és progresszívebb anyag lett, amit

Várható volt, hogy a Special Providence-re előbb u...

Várható volt, hogy a Special Providence-re előbb utóbb felfigyel a nagyvilág. Nemzetközi sikerekben eddig sem volt hiány, Japánban már évek óta tombol a Special Providence-őrület (legalábbis progger-körökben), de a kvartett nemrégiben megjelent lemeze azt a bizonyos érdemi, nagy áttörést hozta el. A fúziós jazz/metal csapat dobosa/szóvivője felelt néhány kérdésünkre.

Mennyiben változtatta meg a komponálás metódusát a billentyűs-csere? Kaltenecker Zsolt a jazz világából érkezett, ehhez képest nem lett dzsesszesebb az új lemez…

M.Á.: Zsolti mindig is külön világot képviselt, sosem volt egy tradicionális jazz muzsikus. Az új anyag nem hogy nem lett jazzesebb, hanem a legzúzósabb, legriffelősebb és progresszívebb anyag lett, amit eddig csináltunk. A dalok vázai már készen érkeztek a próbákra a szerzőktől, és aztán együtt hangszereltük őket és fejtettük tovább. Nyilván a zenekar kialakult világa és zeneisége prioritást élvez minden felett, és azt gondolom, hogy ez hallatszik az anyagon.



Kik hatottak rátok leginkább mostanában?

M.Á.: Rengeteg féle zenét hallgatunk mindnyájan. Az utóbbi időben sokat hallgattunk modern progresszív metal dolgokat, és jazz dolgokat is. Többek közt pl. Periphery, Tesseract, Animals as Leaders, Dead Letter Circus, Night Verses, Tigran Hamasyan hatottak mostanában ránk.

Szerintünk létezik egy speciális Special Providence-hangulat. Máshonnan is kaptatok efféle „kritikát”?

M.Á.: Ezért csináljuk ezt az egészet és mindig is ez volt a cél! Nagy öröm, hogy Ti is így érzitek és köszönjük! Nagyon fontos volt és a mai napig az számunkra, hogy olyan instrumentális zenét közvetítsünk, amely energiát, szépséget ad az embereknek és ne pusztán csak zenei és hangszeres bravúrokról szóljon.



Új albumotok, az Essence of Change a tekintélyes Giant Electric Pea kiadónál jelent meg. Milyen „esszenciális változásokat” hoz ez a fordulat az életetekbe? Elképzelhető, hogy ezzel kizárólagos hivatásotokká válik a zenekar?

M.Á.: Még az is lehet. Mindig is erre vágytunk és készültünk, ezért is koncentráltunk főleg külföldre. Azt gondolom, hogy elsősorban ez egy óriási elismerés, és történelmi jelentőségű dolog, hogy kvázi egyedüli magyar zenekarként bejutottunk ennek a közegnek a belső köreibe. Mellette pedig egy óriási lehetőség, hihetetlen nagy előrelépés. Valójában azt jelenti, hogy a zenekar abszolút felkerült a világtérképre, ebből kifolyólag ma már nem nagyon lehet kikerülni a Special Providence nevét ebben a műfajban.



A hazai rajongók hol és mikor élvezhetik a zenéteket?

M.Á.: Természetesen itthon is játszunk azért 3-4 havonta és azok fantasztikus hangulatú esték szoktak lenni. Március 13-án mutatjuk be az új lemezt a Dürer Kertben, amely egyben a hazai megjelenés napja is. Az estét a String Theory és a Sonar nyitják majd, nagyon várjuk már! Nyáron is várható pár hazai dátum, de erről még nem árulhatok el többet.

Remélhetően a régi szerzeményekről sem feledkeztek meg a koncerteken…

M.Á.: A zenekar történetének legfontosabb dalai mind elhangzanak majd, és emellett majdnem az egész új lemezt is eljátsszuk! Mindenkit várunk sok szeretettel!