Fonó Budai Zeneház - Indul a 2015-ös évad

Fonó Budai Zeneház - Indul a 2015-ös évad

Népzenész BálJanuár 9. (péntek) 20.00 órátólMuz...

Népzenész Bál
Január 9. (péntek) 20.00 órától

Muzsikál: Magyarpalatkai Banda


Az idei Népzenész Bál, immár hatodik a sorban. A műfaj évadnyitó ünnepén a legendás Magyarpalatkai Banda muzsikál, de a hagyományoknak megfelelően minden Fonóba érkező zenész kedvére muzsikálhat a Népzenész Bálon. Legyen ez az este a zenészeké, de táncosok, közönség, mulatók nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is várnak szeretettel! A népzenészeket 19:00 órától külön fogadással várjuk partnerükkel. A táncház 20.00 órától kezdődik.A Vujicsics együttes és a Poklade zenekar
koncertjei a Fonóban

Január 10. (szombat), 20.00 óra

Negyven éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes. Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk. Belefér ebbe a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein. A délszláv zenei formáció Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik, Kossuth díjat 2014 márciusában kaptak. Koncertjeik gyakori közreműködői fiatal tanítványaik a Söndörgő Együttes tagjai.

Borbély Mihály - szaxofon,klarinét, brácstambura
Eredics Gábor - basszprímtambura, harmonika
Eredics Kálmán - bőgő, tarabuka
Brczán Miroszláv - csellótambura, ének
Szendrődi Ferenc - prímtambura, brácsatambura
Eredics Áron - prímtambura
Vizeli Balázs - hegedű

Poklade zenekar
A Poklade zenekar 2010-ben, Mohácson alakult. A poklade szó a köztudatban egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése, azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás” minden emberben végbemegy, akár játsza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző nemzetiségi rendezvények meghívottjaként. Sokat köszönhetnek tanítómesterüknek, Versendi Kovács Józsefnek.

Andrics Attila - basszprímtambura
Bischof Dávid - bőgő
Bóka Balázs - brácsatambura
Pávkovics István - harmonika, basszprímtambura
Cselinacz Marko “Markan” - harmonika
Róka Roland - prímtambura
Balog Tamás "Cérna"- prímtambura