Record Store Day idei nagykövete: Dave Grohl

Record Store Day idei nagykövete: Dave Grohl

Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere, a Nirvana ...

Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere, a Nirvana egykori dobosa az idei lemezboltok napja (Record Store Day) nagykövete. Idén április 19-én szombaton rendezik meg az eseményt, világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában.

"A K-Tel Blockbuster 20 Original Hits by the Original Stars című válogatás volt az a lemez, amely megváltoztatta az életemet, és arra sarkalt, hogy zenész legyek. Olyan sztárok szerepeltek rajta, mint Alice Cooper, a War, a Kool and the Gang vagy az Average White Band. Gyerekként, egy pici boltban akadtam rá erre az 1975-ös lemezre" - idézte fel Dave Grohl a www.recordstoreday.com-on közzétett üzenetében.

Mint a rocksztár fogalmazott, a virginiai Springfieldben, ahol felnőtt, a független lemezboltok mágikus, misztikus helyek voltak a hetvenes-nyolcvanas években. "Minden szabadidőmet ott töltöttem, minden pénzem ott költöttem el. Ezek a helyek voltak a templomaim, könyvtáraim és iskoláim egyben".

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb velejárója, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez ritka felvételekkel.

Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a Record Store Day-hez, tavaly mellettük a budapesti helyszínek között volt a Deep hanglemezbolt is.