Új művészeti vezetőt kapott a Fonó

Új művészeti vezetőt kapott a Fonó

A 2014/2015-ös évad közepétől új művészeti vezetőj...

A 2014/2015-ös évad közepétől új művészeti vezetője van a Fonónak: Berecz István, a 2012-es Fölszállott a Páva szólótánc kategóriájának győztese 2014 év végén vette át a Budai Zeneház népzenei programjainak művészeti vezetését, amelyet 2014 nyaráig Rosonczy-Kovács Mihály népzenész töltött be. Berecz vezetői munkája mellett művészként számos produkcióban szerepel, így jelenleg is látható a Nemzeti Színház Fekete ég - Fehér felhők című előadásában.
“Fontos, hogy legyenek táncházak, élő zene, élő mulatság ami közösséget épít.. A táncház a testet-lelket építi, ha ez másnap nem is érzik…”

Dr. Berecz István jogász, kétszeres Aranysarkantyús táncos. Budapesten 1987-ben született, általános iskolás korától kezdve furulyázik, énekel, Juhász Zoltán nyári táboraiban, erdélyi, magyarországi furulyásoktól tanult legtöbbet. 1999-ben a Fővárosi Népzenei Vetélkedőn arany-, majd 2004-ben, és 2005-ben is az V. Országos Rajeczky Benjamin népdal versenyen aranyminősítést szerzett. 2003-tól a Sárkányfű együttesben Juhász Réka, Juhász Dénes, és Hetényi Milán társaságában erdélyi és magyarországi furulyán megszólaló magyar népzenét játszott. 2004-ben bekerültek a Táncház-Népzene c. hanglemezpályázat nyertesei közé, és az Új élő népzene 10. c. hanglemezen is megjelentek. Táncolni 2001-ben kezdett, azóta megfordult az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesben, a Bihari János Táncegyüttesben, a Válaszút Táncegyüttesben, a Fitos Dezső Társulatban; jelenleg a Kis István által vezetett Bem Táncegyüttesben táncol. 2009-ben a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a legjobb férfi táncos. A Fonóban rendszeres tartott táncházat, ahol a gyimesi csángó tánc- és zenekultúrát népszerűsítette. 2012-ben a Fölszállott a páva c. népzenei-néptáncos vetélkedő szóló tánc kategóriájának győztese lett. 2013-ban az Elle magazin az év legtehetségesebb fiataljai közé választotta. Szintén 2013 nyarán bekerült abba a magyar delegációba, akik a magyar kultúrát hivatottak képviselni az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb folklór fesztiválján, a Washingtonban megrendezésre kerülő Smithsonian fesztiválon. Szintén ebben nagy sikerrel szerepelt a párizsi Unesco Palotában. 2014-ben Zuglóban az Év Emberének válaszották. 2014-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán diplomázott. Ugyanebben az évben a Vidnyánszky Attila rendezte János vitézhez készített koreográfiát a Nemzeti Színházban. Ugyanitt a Fekete ég - Fehér felhők c. előadásban kapott szólószerepet, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében. Eddigi pályája során fellépett Németországban, Angliában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban, Észtországban, Bulgáriában, Franciaországban, Törökországban, Mexikóban, Lengyelországban, Szerbiában és az Amerikai Egyesült Államokban.


Február 12-én mutatja be az intézmény a Fonó Pódiumon a Vérízű szél c. táncszínházi produkciót, amelyet Berecz István rendezett. Az előadás ősbemutató lesz.

A Vérizű szél című táncszínházi műsorral az I. világháborút megjárt, vagy a csatamezőn maradt, jeltelen sírba, név nélkül eltemetett hősökről kíván megemlékezni, valamint az itthon árván, özvegyen maradtakról.
"Újra felülkerekedett az emberek uralomvágya, irigysége, rabló ösztöne s a háború minden egyéb szülő oka. Orfeusz megszelídítette a vadállatokat, de úgy látszik azok eleve szelídebbek voltak, mint az ember." (Kodály Zoltán)

A Vérizű szél az otthon melegétől elszakított egyszerű ember ráeszmélését mutatja be az emberiség legnagyobb bűnére, a háborúra, ennek borzalmaira. Évtizednek tűnő 4 év, amelybe belerokkant a magyar társadalom, és amelynek eredményeként feldaraboltak országunk, nemzetünk. Olyan egyetemes nagy tragédiát idézünk meg, amely még frissen él a nép emlékezetében, ugyanakkor a messze idegenben elhunyt hőseink még mindig jeltelen sírokban nyugszanak. Az enyészettel, mulandósággal dacolva szeretnénk tetteik, küzdelmük értékének halhatatlanságát hangsúlyozni táncos barátaimmal, így merítve erőt belőlük a minket körbevevő globalizáció álértékeinek fojtogató levegőjével szemben.

rendező: dr. Berecz István
zene: ifj. Csoóri Sándor
koreográfia: Sánta Gergő, Fundák Kristóf
előadják: Appelshoffer János, dr. Berecz István, Fekete Bence, Fundák Kristóf, Krausz Gergő, Sánta Gergő

Az előadás után a folkkocsmában Mihó Attila és bandája muzsikál!

Jegyár: 2000 Ft
Elővételben: 1500 Ft
Diákjegy: 1200 Ft