10 év után visszatér a Nyers?

10 év után visszatér a Nyers?

Szinte hihetetlen, hogy a Nyers zenekar már 10 éve...

Szinte hihetetlen, hogy a Nyers zenekar már 10 éve feloszlott! Az eredetileg szegedi banda aktív éveiben az egyik legmeghatározóbb együttesnek számított hazánkban. Az 1989 és 2005 közötti időszakban csaknem kilenc lemezt adtak ki, több film zenéjét ők komponálták, és egy koncert CD-t is megjelentettek mielőtt végleg feloszlottak volna. Utolsó koncertjüket 2005. augusztus 27-én a SZIN-en adták. Azóta is sajnáljuk, de most 2015-ben valami ébredezik!

A történet a’80-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor Czutor Zoltán az általános iskolában megismerkedett Volent Zsolt dobossal. Hozzájuk nem sokkal később csatlakozott Miklós Tibor, akit a frontember egy papírgyűjtés alatt ismert meg és beszélt rá a közös zenélésre. A Ropi nevű együttesük pedig egy bizonyos Metál Sándorral lett teljes. Zeneileg az AC/DC volt rájuk nagy hatással, és sejthetően nagy sztárok lettek a szegedi általános – és középiskolai berkekben. A gimnáziumi évekre, azonban a Ropi már nem volt olyan divatos, így ahogy ők is stílust váltottak, úgy lett a zenekar neve az igen közhelyes Steel Hill. Itt már a ’80-as évek végénél járunk, a zenekarból ekkora kivált Metál Sándor és elkezdett körvonalazódni a Nyers. Leginkább azért, mert a zenéjüket elkezdték ötvözni a funky elemeivel és ez abban az időben nem csak Magyarországon számított egyedinek.
1989-ben vették fel a Nyers nevet. Ekkor még az együttes tagja volt Hevér Gábor (ének), aki jelenleg a Vígszínház tagja és egészen 1991-ig zenéltek együtt. 1993-ban adták ki Dundi Pocak demó kazettájukat, amely ugyan nem volt tökéletes, de utána komoly lemezkiadási ajánlatot kaptak. Érdekesség még, hogy ebben az évben megrendezett Ki-Mit-Tud televíziós tehetségkutatón a középdöntőig jutottak el. Az igazi áttörést azonban a „Horrornéger” számuk hozta meg, ami felkerült az 1994-ben megjelent Metal Hammer Hungary által kiadott Demonstráció válogatáslemezre. A zenekarhoz ez időtájban csatlakozott Kovács Ferenc gitáros, akivel kiegészülve már egy igen ideális bandát alkottak. Ugyan ő 1996-ban elhagyta a csapatot, és Mátraházi Andor váltotta, mégis ebben az évben megjelent második nagylemezük, Béna címmel. A sikerét bizonyítja, hogy harmadik lett az „év albuma” szavazáson, valamint az angol nyelvű számaikért – többek között – Észak – Amerikában is rajongtak. 1997-ben Czutor Zoltán az Egyesült Államokban próbált szerencsét, az alatt az idő alatt a zenekar felfüggesztette tevékenységét, majd visszatérése után angol nyelvű demót készítettek. 1998-ban egy maxi lemezt adtak ki (Világslágerek), amelyet egy újabb tagcsere követett. 1999-ben adták ki harmadik albumukat, Mi rendes emberek címmel, ami elhozta számukra az országos népszerűséget. A lemez után klub és fesztiválkoncertek elengedhetetlen szereplőivé nőtték ki magukat. Sőt, a zenekritikusok egybehangzóan pozitív véleménnyel voltak a Mi rendes emberekről.

Újabb tagcsere után (Mátraházi Andor tért vissza a zenekarba), 2000-ben jelent meg negyedik albumuk a Szeretet, béke van. Ezen a lemezen jött ki Pizzás című daluk, mely a hasonló néven futó film főcímdala lett és a zenekar ekkor volt csak a csúcson igazán. Az EST FM Bedugatlanra keresztelt műsora kapcsán készült a zenekar unplugged „Hátra arc (dugatlan” lemeze. 2003-ra egy újabb koronggal rukkoltak elő (Afrobetyár), amit egy remix album követett. Czutor Zoltán ekkor már országszerte ismert közszereplő volt, foglalkozott rádiós- és TV-s műsorvezetéssel is. 2005-re készen álltak az új dalok, viszont addigra olyan feloldhatatlan ellentétek alakultak ki a zenekar tagjai között, hogy inkább különváltak útjaik és egy búcsú turnéval illetve koncert DVD kiadásával köszönték meg a rajongóiknak a velük töltött időszakot. Ennek pedig már 10 éve…

Persze, 2009-ben és 2010-ben újra összeálltak egy-egy koncert erejéig, de valljuk be ez nem elég!
Mit tartogat a Nyers számára és nekünk 2015? Egyelőre maradjon meglepetés, de az biztos, hogy valami készülőben van! Addig is vegyük elő a régi lemezeinket és nosztalgiázzunk egy jót!
További információk hamarosan!

Diszkográfia:
- Dundi Pocak (demo) 1993
- MHH Demonstráció 1994
- Elmúltak a Buta Zenék 1995
- Béna 1996
- Virágslágerek (maxi) 1998
- Mi rendes emberek 1999
- Szeretet, béke van 2000
- Hátra arc (dugatlan) 2001
- Afrobetyár 2003
- Ennyi (dupla koncertlemez) 2005


/1G Records/