Grandpierre Atilla: „Az érzés rejti a kulcsot a világ igazi alkotóerőihez”

Grandpierre Atilla: „Az érzés rejti a kulcsot a világ igazi alkotóerőihez”

Másfél éve jelent meg a Vágtázó Halottkémek legúja...

Másfél éve jelent meg a Vágtázó Halottkémek legújabb, "Veled haraptat csillagot" című lemeze. Sem a megalakulás óta eltelt majd’ 30 év, sem az inaktív 8 év, sem a tagcserék, viszontagságok nem fogtak ki zenekaron... A VHK most is ereje teljében van, és világrengető energiákkal készül megtölteni, felkavarni a Dürer Kertet, szeptember 12-én egy önálló fesztivál keretében! A koncert részleteiről Grandpierre Atillát kérdezzük.

- Mi élteti a zenekart ennyi idő után is?
Nagy dolgot fedezünk fel, olyan nagyot, ami minden nap újabb lelkesedéssel rázkódtatja meg bensőnket: a minden korlátot legyőző életet, az életet a maga teljes valójában. Nem a nagyvilág, a siker kapuja nyílt meg előttünk, hanem az igazi valóság, az élet kapuja, és ez a kapu égig ér, a világ egyik végétől a másikig, és nyílik, nyílik, nyílik előttünk évtizedek óta, és özönlik át rajta a fény, a tűz, maga az őserő. Amikor zenélünk, kinyitjuk a belső kapukat, tudjuk, hogy nagy dolgok történhetnek velünk, és lesz, ami lesz, belevetjük magunkat az élet teljébe, megmozdítjuk legjobb énünket, hogy hadd törjenek fel a belső indíttatások legmélyéről az élet legizzóbb erői! És amikor mindenünket belevetjük az égő élettűzbe, akkor jön meg az az indíttatás, ami a zenében vezet bennünket. Így kerülünk egyre közelebb a tűzhöz évek, évtizedek óta. Tulajdonképpen csak egyvalamivel foglalkozunk: az élettel, de ez az egy feladat egész életre szóló is tud lenni, ha egyszer megérzed az ízét, nincs semmi, ami vetekedhetne vele. Mindennél nagyszerűbb, mindent betöltő elemi erő, ember nem korlátozhatja. Legjobb énünk pedig sugallatként vezet bennünket ahhoz a hozzáálláshoz, az élet olyan nagyszerűségének felfedezéséhez, ami lehetővé teszi számunkra, hogy éljünk a zene igazi erejével. És ez eltölt, forralja vérünket, éltet. Tűz a javából!

- És mi élteti azt a kapcsolatot, ami a VHK és a korhatártalan rajongótábora között alakult, és alakul ki mai napig is folyamatosan?
Egyetlen közös szál mozgat mindannyiunkat: az életvágy. Ez az életvágy hozza a koncertjeinkre a legkülönfélébb embereket, ez teremti azt a leírhatatlan hangulatot, a zene erejével együtt ez röpít el mindannyiunkat a koncerteken egy valóbb, igazabb valóságba, ahol az élet kiteljesedik. Ott viharzik, söpör, mindent ledönt és ragyog az Élet teljes, felmérhetetlen valójában. Német menedzserünk mondta nemrég: úgy érzi, volt értelme a munkájának, mert a koncert végén látta, hogy kigyúlt a fény az emberek szemében.

- Mitől lesz különlegesebb ez a VHK-s esemény, mint az eddigi koncertek?
Sokszor elmondták már, hogy a VHK-t nem lehet felülmúlni. Nekünk viszont éppen ez a feladatunk minden egyes koncerten: felülmúlni önmagunkat. És ettől izgalmas az egész, mert mindig történik valami új, valami többlet, valami, ami váratlan, de mégis nagyon-nagyon számít. Valami szívzsibongató, sajgató, különös érzés, valami végső igazság, túl a világ végén, valami erő, amiért érdemes élni. És ez a lényeg. A VHK-fesztiválon nagyszerű emberekkel, zenekarokkal játszhatunk együtt, mint például a Perihelion és a Psycho Mutants is. Mindig az volt az álmom, hogy ha lesz zenekarom, annak olyan közönsége lesz, ami nagyszerű emberekből áll, és akik megérzik egymásban az emberi összetartozás erejét, és egy igazi baráti közösséget hoznak létre. Most újra közelebb kerültem ehhez az álmomhoz. Ráadásul itt játsszuk el először az egy éve formálódó, „Szikrázó ég” című vadonatúj számunkat, ami az egész elmúlt évemet beragyogta, és hihetetlen sok erőt adott az egész év során. Sőt, ez lesz a koncertkezdés, ugrás az események kellős közepébe. Nem kukoricázunk!

- Hogyan állítottátok össze a line-upot?
Vendégeink a Perihelion, az Isten Háta Mögött, a Psycho Mutants, a Dereng, a Képzelt Város, a Búcsúkoncert, a Kretens, a Godgiven, és végül, de nem utolsósorban Lujó zenekara, a CANTARA. Reméljük, közösen sikerül a nagy erőket megidézni, és egymáshoz is közelebb kerülünk.

- Úgy hírlik, hogy a Fesztivál után egy időre a háttérbe vonultok…
Nagy tervekkel készülünk a 2015-ös évre. Jövőre lesz ugyanis a zenekar 40 éves. Szeretnénk az egész évet az ünnepnek szentelni.

- Várhatunk még albumot a jövőben a zenekartól?
A próbákon elképesztő a hangulat. És ez a lényeg, a hangulat, a zene csak eredmény! Ha van hangulat, minden jól megy, mert az érzés rejti a kulcsot a világ igazi alkotóerőihez. Bár előző lemezünk, a „Veled haraptat csillagot” a 26 nyelven megjelenő, 3 milliós olvasótáború Vice magazin egyik szerkesztőjének listáján 2013 legjobb lemeze lett, nem vagyunk elégedettek, valami új mocorog ott belül. Szikrázik az ég! Remélem, ismét megtörténik a csoda. Rajta leszünk!

Luszi