Élet az Oasis után - Új lemez várható Noel Gallagher-től

Élet az Oasis után - Új lemez várható Noel Gallagher-től

Az Oasis egyik alapítója és meghatározó szerzője t...

Az Oasis egyik alapítója és meghatározó szerzője tegnap a Facebook-oldalán jelentette be, hogy zenekarával, a Noel Gallagher’s High Flying Birds-zel új albumot készített, amely a Chasing Yesterday címet kapta. Az album 2015. március 2-án fog megjelenni, viszont már mától előrendelhető . Az első kislemez, azaz az In The Heat Of The Moment november 16-án jelenik meg.


A Chasing Yesterday új fejezetet és új hangzást hoz a zenekar életébe. Ez az első lemez, amit Noel teljes egészében maga írt és producerelt. A felvételeken széles hangszerek széles skálája van jelen, így az eredmény egy még gazdagabb, szélesebb és sok rétegű lemez lett: a rocktól kezdve a klasszikus rock’n’rollon át még a space jazz (!) műfaját is érintik.

Noel ezt mesélte a munkáról:
„Rohadt idegesítő volt! Nem mintha eddig valaki megmondta volna, hogy mit írjak vagy merre menjek, de egy egész felvételt vezetni hétről hétre rettentő bonyolult volt. Ott volt ez a sok ember, és csak néztek rám: „Rendben, és ma mit csinálunk?” – mindent menet közben találtam ki, ahogy haladtunk a munkával.”

Az első single a hipnotikus In The Heat Of The Moment, melyet egy dokumentumfilm ihletett egy asztronautáról, aki azt mesélte, az első alkalommal az űrbe szállni olyan érzés volt, mint megérinteni Isten arcát. „Ha ez nem egy jó kezdősora egy dalnak, akkor semmi.” – mondta Mr. Gallagher. (A mondat angolul így hangzik: "Going into space for the first time feels like touching the face of God.")

Az album nyitódala a Riverman, melyről Noel így nyilatkozott: „ Csináltunk egy demó felvételt a dalhoz és tudtuk, hogy remekül sikerült. Aztán meghallgattam Brian Protheoroe-től a Pinball-t (ami egy 1974-es szaxofonos egy-dalos siker), és azt gondoltam: lehet, hogy kéne ebbe egy kis szaxofon? És mi lenne, ha nem egy, hanem két szaxofon szóló lenne benne? Tudom, hogy szaxofon-bűnért fognak elítélni. De leszarom! Senki nem mondhatta, hogy ne csináljam.”

A záródal egy érzelmes ballada, amelyben Johnny Marr működik közre gitáron, ez a Ballad Of The Mighty I:
„Próbáltam rávenni Johnny-t, hogy játsszon az első albumon, de nem jött össze. Szóval mikor összeraktuk ezt a dalt, rögtön tudtam, hogy tökéletes lenne rá, és felhívtam, hogy átküldjem neki a nyers felvételt. Azt mondta, ne tegyem, inkább a stúdióban akarja hallani, és majd ott reagál rá élőben. Nos, ez elég bátor volt tőle. Mindössze két gitárral és egy táskányi effekt pedállal jelent meg. Marr lenyűgöző! Sokkal magasabb szinten áll mindannyiunknál. Az eredmény egy olyan energiafröccs, ami által a „Mighty I” az egyik legjobb szám lett, amit valaha is írtam.”

A Chasing Yesterday a nagy sikerű első album folytatása, amely mára dupla-platina minősítést kapott és csak az Egyesült Királyságban 770.000 példányban kelt el.

Az album előrendelhető itt:
https://itunes.apple.com/hu/album/chasing-yesterday-deluxe/id925725638

/Magneoton/Warner/