Apey and the Pea - Készül az Ördög nektárja

Apey and the Pea - Készül az Ördög nektárja

Nem minden zenei stílus áll igazán jól a magyar gy...

Nem minden zenei stílus áll igazán jól a magyar gyerekeknek, ám szép számmal akadnak olyanok, amelyeket kifejezetten ízesen nyomnak idehaza; a korai Black Sabbath-lemezeken alapuló, Újvilágból importált, mocsárszagú sludge/stoner/doom határozottan ezek közé tartozik. Már Radics Béla is operált Sabath-ízű riffekkel a Taurusban, a műfaj 90-es évekbeli reneszánszának pedig a Mood zenekar volt a hazai maghintője, aztán annak utóbandái (Stereochrist, Wall of Sleep) vitték tovább a doom igéjét. Ekkor már több csapat is csatlakozott a szcénához, a 2000-es évek stoner-bummja viszont már egyenesen sorozatban szülte a jobbnál jobb csapatokat, ilyen a Remembering the Steel (Pantera tribute) romjain, 2009-ben alakult Apey and the Pea is. A név csekély áthallással utal az alapító/énekes/gitáros Áron ’Apey’ Andrisra, akit egy közelmúltbeli zágrábi fellépés kapcsán Layne Staley és Phil Anselmo porontyaként emlegetett a helyi sajtó, és aki amúgy a Neck Sprain-ben is tevékenykedik énekesként. A zenekar némi szünet után újra aktív, Apey, a dobos Makai Laci (Last Charge, ex-Superbutt) és a basszusgitáros Prepelicza Zoli (Wrong side of the wall, ex-Superbutt) meséltek a tudnivalókról.

Arról, hogy hová tűnt Apey az utóbbi időkben:

Laci: Kínában volt gyrosos egy évig.
Apey: Maximum Facebook-ról törölt le pár ember, mert túl kedves vagyok, végig itt voltam pofátlanul mindenkinek az arcában - mint mindig - túl sokáig. 2011 nyár végén égtem ki teljesen az itthoni, monoton szartól, egy évet töltöttem Londonban, hogy picit kitisztuljon a fejem, új inspirációk, új zenék, új emberek, élmények. Nagyon jól éreztem magam, de egy év után rángató késztetést éreztem megint, hogy zenét és szöveget írjak a Northern Line metróján reggelente, valamint roppant kellemetlen módon kezdtem féltékenykedni más zenekarokra, ha láttam valamelyiket élőben (mint pl. az Electric Wizard), így inkább hazajöttem, hogy itthon égessek mindenkit.

A májusra ígért, első lemezről, a Devil’s Nectarról:

Laci: A felvétel az R33-ban készült (mint az előző is) Bánházi Gabika segédletével, akinek az elmondása szerint a világ legunalmasabb zenekara vagyunk a stúdióban, mert magunknak elindítottuk a felvételt, és amíg le nem fordultunk a székről, addig nyomtuk. (nevet) Apey lassan kész az énekfelvétellel, és ha megvagyunk a keveréssel, megyünk ki a Supersize-ba, ahol kapni fog az anyag egy analog master-t, és kész. De ez egy nagyon hosszú folyamat utolsó része, ezért már alig várjuk, hogy kijöjjön az első nagylemezünk!
Zoli: Igen, ez az új lemez most május 11-én jelenik meg, 9 dal lesz rajta és a Devil’s Nectar címet viseli majd. A lemez különlegessége a felvételben is rejlik, mivel nem megszokott módon, egyben játszottuk fel a dalokat, nem külön-külön ahogy ez lenni szokott. Azért is választottuk ezt a feljátszási formát, mert ez sokkal jobban illik a zenekarhoz, meg ez a műfaj is megkívánja az egybejátszást, amitől sokkal élőbb hangzású lesz. És mivel nem árulunk zsákbamacskát, a koncerteken is ugyanezt hallják vissza az emberek, plusz is sokkal gyorsabb is volt a menet.
A lemezformátumú megjelenés időpontja még nem realizálódott, de legkésőbb május közepére készen lesz, viszont május 11-én fel fog kerülni az oldalra két dal, ami ingyenesen letölthető lesz majd mindenki számára! Egy klippel is készülünk a Nazareth c. dalunkhoz, júniusban már látható is lesz! A dalok egy kicsit eltérnek attól, mint ami az ep-n volt hallható, jobban hajaz a stoner felé némi doom hatással fűszerezve. Lesznek rajta régebbi számok is, melyeket már játszottunk koncerteken, de még csak most rögzítettük őket.

A turnéról és a május 11-i turnézáró, egyben lemezbemutató buliról a Dürer Kertben:

Laci: A turnéról csak annyit, hogy a társaság elképesztő jó volt, imádjuk az Insane-es arcokat, a Csakazértis zenekart, voltunk jó helyeken, de az állapotok nagyon lehangolók - itt beszélek a színpadról, backstage, a hangosítás, az emberek teljes érdektelensége egy vidéki koncerttel kapcsolatban és még sorolhatnám. A legmélyebb tiszteletem azoké a zenekaroké, akik ezeket a köröket már több mint 10 éve futják, nagy része feleslegesen, mert underground…
Zoli: A buliról meg annyit, hogy a Blind-Gergő 40. születésnapján fogunk játszani 21.30-tól a Dürer Kert nagytermében, ahol hallható lesz az új lemez teljes egészében!
Laci: A Dürer nem egy rossz hely egy ilyen alkalomra, kényelmes a színpad, és ha saját ember keveri a bulit, még nagyon jól is szólhat. Igen, itt fogjuk játszani elsőnek az új lemez dalait, készülünk új merch-ökkel és a buli pikantériája, hogy lesz egy szám, amiben Phil Anselmo vokálozik, Vinnie Paul-t meg elhívtam congázni, Érdemes lesz eljönni, tetszeni fog!

Arról, hogy merre muzsikálnak a nyár folyamán:

Laci: Lesz egy-két fesztivál, de nem jelentős, szóval kb. sehol… Úgyhogy az összes fesztivál szervező bekaphatja, de ne búsuljunk, mert lesz majd alvin és a kókuszok, quimby, kispál és a menyét, osszilyán és hasonló friss formációk...
Egy szónak is száz a vége Pantera-t a népnek!!