“A rap a tökösségről szól, nem pedig a nyikhajok csuklásáról” - Ganxsta Zolee interjú a ROCKSTAR-on!

“A rap a tökösségről szól, nem pedig a nyikhajok csuklásáról” - Ganxsta Zolee interjú a ROCKSTAR-on!

A tavaly érkezett Kartel lemezzel új lendületet kapott a zenekar. Újra megnyílt a Kartel shop, amiben gyakorlatilag minden fellelhető, ami Karteles, “még bőrbugyi is van”. Több, mint 20 év után egy újabb animációs klippel rukkoltak elő a Ganxsta Zolee és a Kartel, amiben leigázzák a várost és a közelgő Barba Negrás koncert kapcsán is lesznek újdonságok. Hogy mi várható? Egy klasszikust idéznék: “Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik.” A többit mondja el Zoli maga!
 
Tavaly újraindították a hivatalos Kartel shopot, mit lehet róla tudni?
Nagyon régóta tervben volt, hogy legyen újból Kartel merchandise, és mivel sikerült egy olyan csapattal, a Design Nationnel összeakadnunk, akikkel nagyon hasonló a gondolkodásmód, és nagyon könnyedén megy a közös munka, beindult a gépezet. Én kurvára örülök neki, mert nagyon jó ötletekkel rukkolnak elő. Igyekszünk arra törekedni, hogy olyan minták és fazonok kerüljenek ki, amit nem csak mi, hanem a közönségünk is szívesen felvesz. Nem is kell annál jobb reklám, mint amikor a zenekarod neve ott virít egy pólón.
 
Ahogy láttam nem csak ruházatban utaztok?
Nem bizony! A kötelező póló-pulóver-sapka hármas mellett kaphatóak már nagyon menő Kartel telefontokok, illetve nemrég kijöttünk egy limitált Kartel sörrel, ami milyen más néven jelenhetett volna meg, mint Boom a fejbe, haha! Ez egy 8%-os, dupla IPA, megiszol belőle kettőt, és ott is befordulsz, ahol nincs sarok. Érdemes szétnézegetni az oldalon, mert mindig van valami újdonság, ami a zenekar közönségének érdekes lehet!
 
Május 12-én a Barba Negrában léptek fel, mire számíthat a kartelista közönség?
Mi ezzel a bulival indítjuk el a nyári szezont, ahol egy fasza kis egyveleget fogunk odatenni a zenekar minden korszakát érintve. Ja, és nem utolsósorban megint bevállaltunk egy dupla dolgot, ugyanis saját magunk előtt fogunk játszani a Big Daddy Lacát és a Joystix zenekar frontember, Szöszőt magába tömörítő punkrock triónkkal, a KGB-vel. A másik előzenekar a YEWO lesz, amiben többek között Laca fia, Kalmár Boti is zenél.
 
 
A nyár folyamán merre játszotok?
Idén nem sokat fogunk koncertezni, mert ahogy látjuk, elég nagy a gebasz a kultúra frontján, ugyanis a Covid utáni energiaválság azt eredményezte, hogy a rendezvények szűkebb keretek között működnek, és a szervezők elsősorban arra mennek rá, ami tutira behozza a közönséget. A jelenlegi újvonalas hip-hop mindent visz, ahogy a retro is erőteljesen szárnyra kapott, mi meg szeretnénk kötni az ebet a karóhoz, és mindenhova az élő zenekaros verzióval eljutni, nem beállni a haknizásra, és egy DJ-vel nyomni a 30 perces „nesze semmi, fogd meg jól” jellegű szarokat. Ez nyilván magasabb költséggel jár, viszont azokon a rendezvényeken, ahol játszunk, a maximumot akarjuk nyújtani a lehető legnagyobb elánnal. A Kartel mindig is rétegzene volt, sosem az volt a cél, hogy játsszon minket a rádió és a tévé, mindenféle alku nélkül baszattuk a zenénket. Ennek a szabadságnak ára van, de legalább mindig is önazonos produkciót képviseltünk.
 
 
Hosszú idő után ismét egy animációs klippel jelentkeztetek. Honnan jött az ötlet a Dögzillához?
Legutoljára a Döglégy for president dalunkhoz készült hasonló animációs cucc, aminek már vagy 20 éve, úgyhogy a zenekarral közösen arra gondoltunk, mennyire király lenne ehhez az anti-trap himnuszhoz készíteni egyet, ahol mi, az old-school rap dinoszauruszai visszafoglalják a várost, mert én személy szerint nagyon rosszul vagyok ettől az autotune-ban gazdag, cicergő dobos műfajtól. A rap műfaj számomra a tökösségről szól, nem pedig a nyikhajok csuklásáról. Nagy pacsi a klip készítőjének, Takács Ádámnak, zseniális munkát végzett! Szétröhögtük magunkat az első demo verziókon, amikor megláttuk magunkat. Nem kizárt, hogy lesz ennek a vonalnak folytatása, mert kurvára elégedettek vagyunk ezzel a videóval. Ja, és hozzátenném, hogy még egyetlen lemezünkhöz sem készült ennyi videóklip, mint a tavaly megjelent Bohóc albumhoz, most eléggé belehúztunk. Már-már azon szoktunk poénkodni, hogy csináljunk az összes dalhoz valamit, mert talán itthon még nem nagyon csinált senki sem ilyet ebben a műfajban.
 
A Kartel mellett sem unatkozol…
Hát kurvára nem, haha! Nemrég fejeztük be a Drága örökösök forgatását, ahol egy nemzetközi szuperkémet alakítottam. Imádtam a karaktert! Vilkóval, a Kartel gitárosával már egy jó ideje zenélgetünk egy blues duóban is, ahol a fantasztikus gitárosi képességeimet is meg tudom csillantani. Viccen kívül nagyon megszerettem ezt a hangszert, kurvára örülök, hogy egy csomó olyan dalt el tudok már játszani, amiket 40 éve hallgatok. A Dos Diavolos második lemezét ősszel tervezzük kihozni, már ahhoz is készen van vagy nyolc dal. Szeretem ezt a kis duót, mert teljesen más oldalamról is megismerhet a közönség, főleg, hogy a blues műfaja nagyon közel áll hozzám. Ja, és amikor időm engedi, boxgálákon is szpíkerkedem. Nagyon szeretem a bunyót, nemrég felkértek egy meccs közvetítésére, és olyannyira belejöttem, hogy több meccset is rám bíztak a közeli jövőben. Természetesen mindig a Kartelé az elsőbbség, úgyhogy az összes többi elfoglaltságot a zenekar munkájának rendelem alá.
 
 
Fotó: Macsuga László
 
 
A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.