“Az ismeretlen felfedezése és a lelki béke megtalálása foglalkoztatott” - új Deep Glaze!

“Az ismeretlen felfedezése és a lelki béke megtalálása foglalkoztatott” - új Deep Glaze!

Nemrég megjelent klipes daluk, a Morning Light már előrevetítette a változást a hazai és nemzetközi sikereket is elérő Deep Glaze háza táján. Három új bandataggal bővült a csapat, a zenei arzenált pedig a szintetizátorok előtérbe kerülése színesíti.
 
Az elmúlt időszakban a Deep Glaze zenészei közül többen külföldre költöztek, így elkezdődött formálódni egy teljesen új fejezet. A rengeteg változás és bizonytalanság ellenére a két alapító tag, Yorgos Goletsas és Dimitris Topuzidis saját bevallása szerint mindvégig biztos volt abban, hogy nem szeretnék abbahagyni a zenekart, hiszen még sok minden vár rájuk. Ahogy viccesen fogalmaznak: “Egy ponton az is felmerült, hogy ketten csináljuk tovább, így legalább nincs senki már, aki kiszállhatna.”
 
 
A duó végül három kiváló zenésszel, Gyányi Marcellel (makrohang, Dresch Quartet),  Klausz Ádámmal (Barabás Lőrinc Quartet, Szeder) és Csernovszky Márkkal (Szagos Hörigekkók, Deus Ex) egészült ki és nyerte el végleges formáját. Az Arcadia című anyag ötlete tehát egy roppant terhelt időszakban fogalmazódott meg, és végül a karantén volt az, ami utat engedett az inspirációknak. Néhány hónap alatt rengeteg ötlet gyűlt össze, volt, ami Dimitris riffjeiből (The Unkown) és volt, ami Gyányi dalkezdeményeiből (Slow car) bontakozott ki, a demókat Yorgos rakta össze házi stúdiójában, majd a próbateremben csiszolták tovább. De a végeredményhez a közönség is nagyban hozzájárult, a dalokat ugyanis online koncerteken próbálták ki, így redukálódott le végül hat szerzeményre, amik most az Arcadian helyet kaptak. A keverésben Altsach Balázs volt segítségükre - úgy tűnik, ez már a srácok keresztje, de a folyamat közben ő is külföldre költözött, ezért a mixelést online fejezték be.
 
 
Az Arcadia cím Görögországhoz köthető, ami egyébként a két alapító tag származási helye is. Sokan használják az idilli, zavartalan helyek jelölésére. Ehhez Yorgos a következőket teszi hozzá:
 
“Ha eljön az ideje, szeretnénk összerakni egy erősen görög hatású albumot, de arról is szó volt például, hogy régi számokat dolgozunk át ilyen módon. Addig is kísérletezünk a ritmusokkal, skálákkal, ami még belefér a mi kis pszichedelikus világunk hangulatába.”
 
A kísérletezés a most megjelenő új lemez hangzásvilágán is érződik,és a korábbiakhoz képest sokkal bátrabban nyúltak a szintetizátorokhoz. A tematikát tekintve, mivel a dalok a karantén alatt íródtak, ezért végig érezhető bennük egyfajta keserédes hangulat, vágyódás a természetbe, az ismeretlen felfedezése, a múló idő súlya, illetve Yorgost kifejezetten foglalkoztatta a lelki béke megtalálásának témája.
 
A dalokból már élőben is kaphattunk ízelítőt, teljes egészében pedig december 10-én a Turbinában hallhatjuk őket, ahová a srácok különleges műsorral és vendégekkel készülnek.
 

Fotó: Marjai Bálint