“Nem akarod a palackozott vízzel mérgezni sem magadat sem a Földet, de megveszed.”

“Nem akarod a palackozott vízzel mérgezni sem magadat sem a Földet, de megveszed.”

A fogyasztói társadalmat bírálja élesen új klipjében a MANAKY!

Felejtsünk el minden sztereotípiát, berögzült gondolatot, ami a reggae műfajához kapcsolódik a fejünkben, a számunkra rádióból ismert daloknak nem sok közük van Kingston gettójának nyomorúságából kikiáltó hangzásához. Az authentikus reggae-t leginkább a társadalom központú témák és az előtérbe helyezett dögös dob-basszus játék jellemzi. A MANAKY ezt a hangzást őrzi egy csipetnyi soulos, hip hopos és elektronikus beütéssel . Most megjelent, Kyana Run Weh című klipjükben a kizsákmányoló világ problémáit közelítik meg erősen kritikus éllel.
 
A MANAKY triója -  Krecsmáry Zsolt (ének, dob), Koroknay András (basszusgitár) és Kálmán András (billentyűs hangszerek) - semmiképp sem ismeretlen a hallgatók számára, hiszen a srácok külön-külön olyan zenekarokban játszanak mint a Paso,az Európa Kiadó, a Van filmzenekar vagy a Los Orangutanes. A jamaikai zene iránti szenvedélyükkel töltik meg a MANAKY-t, de rengeteg más helyről is inspirálódnak. Zeneileg hatással van rájuk tulajdonképpen minden, amit hallgatnak, így rengeteg műfaj keveredik és teszi igazán modern hangzásúvá a projektet. A dalszövegek tekintetében sem köntörfalaznak: generációs problémák gyökereihez nyúlnak vissza és hozzák könyörtelenül a felszínre azokat a témákat, amikről beszélnünk kell és érdemes. Nincs ez másképp legújabb, Kyana Run Weh című dalukkal sem, amiről a következőképp mesélnek:
 
“A kizsákmányoló világ, amit magunknak teremtettünk, fenntarthatatlan és ellentmondásos: nem akarod hogy afrikai gyerekek bányásszák ki a az új telefonodhoz az ásványokat, mégis megveszed; nem akarod a palackozott vízzel mérgezni sem magadat sem a Földet, de megveszed.”
 
Először a dal refrénje született meg: a modern emberről, aki képtelen kilépni a fogyasztói társadalom ördögi köréből. A Kyana Run Weh tehát egy görbe tükröt tart nekünk, az egyáltalán nem könnyed téma feldolgozásához pedig hosszú zenei kísérletezés vezetett. A zenekar saját bevallása szerint az irány a Black Uhuru militáns, sötét mégis funkos hangzása volt, ezt keverték saját, zsigeri ötleteikkel. A végeredmény egy nagyon érdekes egyveleg, ami jól kifejezi apokaliptikus világunkat.
 
 
A Kyana Run Weh egy egészen egyedi videóval együtt debütál: egyszerre színes képekkel és a környezetszennyezést bemutató, sokkoló felvételekkel operál, ami remekül reflektál a fentebb említett problémákra. A kisfilm rendezője Regős Ábel - az ő nevéhez fűződik többek közt az egyik legnézettebb 2016-os magyar dokumentumfilm, a Lili -, aki többféle technikával is dolgozott.
 
 “2D és papírkivágásos animációs technikával készült a videó. A képeket  Nagy Judit Borbála képzőművész tervezte, a művészi képalkotás igénye így nyilvánvalóan hangsúlyos szerepet kapott a folyamatban. Rengeteg régi újságot, képeslapot és antik bazárban talált régiséget szkenneltünk be és használtunk fel. “
 
A MANAKY tehát befogadható módon, mégis köntörfalazás nélkül hívja fel a hallgatóság figyelmét korunk egyik legégetőbb problémájára. A Kyana Run Weh egyben előfutára a jövőre tervezett új nagylemezüknek is.