A 25. Rockmaraton - Interjú a főszervezővel, Varga Zolival.

A 25. Rockmaraton - Interjú a főszervezővel, Varga Zolival.

A Rockmaraton idén 25 éves, a jubileumi esemény számtalan szempontból forradalmi lesz Magyarország legnagyobb múltú rockfesztiváljának történetében. A részletekről a főszervező Varga Zolit kérdeztük.

14 év után először nem a Pécs melletti Malomvölgyben zajlik a Rockmaraton, hanem a dunaújvárosi Duna-szakasz Szalki-szigetén. Miért került sor a helyszínváltásra?
Bár pécsiként a Malomvölgyhöz a fesztiválon túl személyes kapcsolat és emlékek is fűznek, ennyi év után be kellett látnom, hogy a terület infrastruktúrája alkalmatlan egy ilyen kaliberű rendezvény lebonyolítására. A szűk, dimbes-dombos területen nem lehetett két normális nagyszínpadot építeni, a legkisebb eső esetén is mocsárrá változott a völgy, amit csak tovább rontott, hogy a területen sem betonút, sem csatornázott szennyvíz nincs. Hiába dolgoztunk rajta minden évben kőkeményen, be kellett látnunk, hogy széllel szemben nem lehet…   

Milyen szempontok alapján választottátok az új placcot?
Fontos volt, hogy megfelelő méretű legyen és rendelkezésre álljanak az alapvető infrastrukturális feltételek. Eleinte csak Baranyában kerestünk, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy itt nincs ilyen opció, akkor az ország közepe felé indultunk. Hosszú keresés után leltünk rá a Szalki-szigetre, ahol a kiépített kemping minden előnye mellett gyönyörű természeti környezetben valósulhat meg a 25. Rockmaraton. Ráadásul saját strandunk is lesz!

Néhány éve köztudottan komoly financiális problámáitok adódtak, örömmel látjuk, hogy sikerült megoldani ezeket…
Ami azt illeti, ugyanúgy évről évre élünk, és továbbra sincs olyan biztató tényező, amely a fesztivál hosszú távú fennmaradását szavatolná. Csak idén két országos méretű fesztivál marad el, és tucatnyian szűntek meg a korábbi években. Ez egy ilyen szakma, megpróbáljuk túlélni.

Mit érdemes tudni a lineup-ról?
Minden idők legerősebb felhozatalával készülünk a jubileumi bulira. 120 banda lép föl, köztük 20 külföldi zenekarral. Olyan headlinerekkel, mint a Helloween, a Hatebreed, a Korpiklani, a The Exploited vagy a Mayhem. Soroljam még?

Melyik napot, illetve zenekart várod a legjobban?
Rossz kérdésre nincs jó válasz. Több személyes kedvencem is van a fellépők között, akiknek a koncertjén biztosan ott leszek, de izgatottan várom a szakmai kihívás miatt az összes legendás headlinerünk koncertjét.

Van olyan nemzetközi fellépő, amelyik direkt a fesztivál kedvéért kel útra?
Az európai bandák többsége, például a Helloween is repülővel érkezik hazánkba, és kizárólag a Rockmaratonos fellépése miatt kel útra.

Gondolom, Rockfater és Bőr Gyula nem csak a pénteki classic metal-napon lesz jelen…
Bár sokan meglepődnek most, de Rockfater leginkább a durva „ditmetált” és a „hörimöri” zenét kedveli, és természetesen egész hétre leköltözik.

Milyen „nem zenei” extrákkal készültök idén?
A Rockmaraton egy nagy család, így a vendégeink nélkülünk is mindig megtalálták a tartalmas napközbeni  időtöltés legjobb módját, de természetesen mi is próbálunk ebben segíteni. Az Off-Rock Tanya feladata, hogy a más fesztiválokon jellemző félkamu-álcivil szervezetek kérdőívei és prospektusai helyett valódi közösségépítő programokat szervezzenek. Játékos vetélkedők, fosi és amerikai foci, szerepjáték, standröplabda, karaoke, középkori harcművész bemutatók, beer pong, Star Wars kvíz, és számtalan szórakoztató program, amelyeken akár ingyen piát is nyerhetnek a résztvevők.

Vajon jövőre is a Szalki-szigeten lesz a Rockmaraton?
A mai gazdasági környezetben felelőtlenség lenne most a jövő évről beszélni. Ha sikeres lesz a 25. Rockmaraton, és tovább él a legenda, akkor a közönség véleményét figyelembe véve fogunk dönteni. A vendégeinknek emiatt is célszerű lesz a fesztivál ideje alatt válaszolni a közvélemény-kutatóink által föltett kérdésekre.