A Balaton-felvidéki településen közösségi tervezés és építés zajlik 2023-ban

A Balaton-felvidéki településen közösségi tervezés és építés zajlik 2023-ban

A Közösség-Tér-Település (röviden KTT) csapata 2019-ben vágott bele abba a gyakorlati programba, amely felsőoktatásban résztvevő hallgatókkal dolgozik hazai kistelepülések fejlesztésén. A program célja kettős, hiszen amellett, hogy a KTT lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy élesben is kipróbálhassák magukat és kézzelfogható szakmai tapasztalatokra tegyenek szert, a képzési programnak település- és vidékfejlesztési missziója is van. A KTT az elmúlt évek során Baranya megye több településén – Magyaregregyen, Martonfán és Szászváron – valamint Diósjenő és Nógrád falvaiban is végzett közösségi tervezések mentén lezajló építéseket, amelyek eredményeként szabadtéri közösségi terek, ifjúsági tanulási terek jöttek létre az ország különböző pontjain. 

 

 

Mi is az a KTT?

A program három pilléren alapszik. A hallgatók mindenekelőtt egy egyhetes alapozó képzésen vesznek részt minden ősszel. A felkészítő hét célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek egymással, mentoraikkal, valamint képzőikkel és természetesen a közösségi tervezés módszertani alapjaival. A hét során a hallgatók interaktív műhelymunkákon és tréninggyakorlatokon keresztül ismerkednek a közösségi tervezés és azon belül is a közösségi tér tervezésének gyakorlatával. Ezt követi az a nyolchónapos terepmunka, közösségi tervezési folyamat, mely során a hallgatók felmérik a helyi igényeket és szükségleteket, támogatják a döntési helyzeteket és építészeti, térbeli megoldásokat javasolnak rájuk. Így egy sokrétű egyeztetésnek köszönhetően jutunk el egy helyben elfogadott és támogatott, helyi igényekre szabott szabadtéri közösségi tér tervéhez, melyet a nyár folyamán a hallgatók, mentoraik és a helyi lakosokkal együtt megépítenek.

 

„A KTT nyári építőtáborai tulajdonképpen közösségi építések, melyekben nagy hangsúlyt helyezünk a helyi lakosok bevonására. A célunk minden esetben az, hogy a hosszú, csaknem nyolchónapos előkészítő munkánk következtében végeredményként valóban olyan közösségi építmények és terek jöjjenek létre minden településen, amik maradandó formában szolgálják az adott kistelepülés valós igényeit.” - árulta el Kovács Vanda, a KTT egyik alapítója, s egyben programvezetője

A program minden évben új régióra fókuszál, s 2023-ban, a VEB 2023 EKF évében Veszprém megyében rendezkedik be. A célállomás ezúttal Kisapáti, ahol már meg is kezdődtek a közösségi tervezések. 

 

„A falubeliek és a hegyiek egyöntetűen aktív részesei voltak a hétvégi programnak, így remek eredményekkel zártuk az alkalmakat. Megtudtuk, mik a legkedvesebb helyek, a leggyakoribb találkozási pontok Kisapátiban és az alakításra, újragondolásra érdemes területeket is megismertük. Bejártuk a közösen kiválasztott helyszíneket (focipálya, Gesztenyés park, Hősök kertje, Kultúrház stb.) és közben ezek történetéről kérdeztük a résztvevőket. A fiatalokkal is beszélgettünk arról, hogy ők hogyan és mikor használják ezeket a tereket és melyek a kedvenc találkozópontjaik a faluban. Magabiztosan állíthatjuk, hogy két dolog teljesen világossá vált mindenki számára. Mégpedig az, hogy Ági néni boltja a hétköznapok legforgalmasabb találkozópontja, a Kultúrház pedig a legfontosabb és egyben leginkább központi helyszín a faluban.” – mondta Kovács Vanda

 

 

A KTT csapata folytatja Kisapáti további feltérképezését, s a helyi lakosok hathatós együttműködésével a tavasz folyamán már elkészülnek a tervek a közösségi építmények megvalósításához. A nyári építőtábor július 9-én indul a településen.

 

 

A KTT harmadik évfolyamának programja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. 

További információ: veszprembalaton2023.hu