A boldogság nyomában

A boldogság nyomában

Öt nap Jamaica a LB27 Reggae Campen

Mind mások, a világ más, egymástól messze fekvő országaiból érkeznek, más nyelvet beszélnek, két dolog mégis közös bennük: életüket a reggae-nek szentelték és mind a négyen fellépnek zenekarukkal az idei LB27 Reggae Camp-en.
 
A Reggae Camp-et idén július 24. és 28. között rendezik meg Ceglédfürdőn, köztük a közönség számára már jól ismert hazai fellépőkkel és olyan világsztárokkal, mint Julian Marley, Teacha Dee, Nkulee Dube és mások. A boldogság nyomában jártunk.
 
 
CopyCon: A magyarországi reggae- szcéna ismert előadóművésze, dalszerző, énekes.
Teacha Dee: Jamaica-i születésű reggae énekes, producer, emellett gimnáziumi tanárként oktatott matematikát, alkalmazott tudományt és kommunikációt.
Nkulee Dube: Édesapja, Lucky Dube a reggae legendás alakja volt, 2007-ben Nkulee vele ült az autóban, amikor apját halálos lövés érte. Részben az édesapja emlékére kezdett maga is zenei karrierbe, mára Dél- Afrika egyik legígéretesebb reggae zenészeként tartják számon.
 
A reggae és az LB27 Reggae Camp üzenete talán aktuálisabb és fontosabb, mint eddig bármikor. Mit gondolsz, milyen aktuális üzenetei lehetnek a reggae zenének a nagyvilág számára?
 
Teacha Dee: Igen, a reggae-nek minden korban fontos üzenetei vannak. Hiszem, hogy egy rasztának kötelessége, hogy a zenéjén keresztül közvetítse az alapigazságokat: mindannyian egyenlőek vagyunk, bőrszíntől és származástól függetlenül, egyenlő jogok illetnek meg minket.
 
CopyCon: A reggae camp mindig az egység és a családiasság jegyében telik. A reggae számomra a szeretetről és elfogadásról szól, mindezt remekül meg tudjuk élni a Campen. Sajnos megkaptuk a kis skatujánkat, így az a sok eredeti mosoly, amit a campen mindenki megtapasztal, sokszor bizonyos növény számlájára van írva, pedig itt az emberek felismerték már az élet valódiságát, az élet és az egymás iránt érzett tisztelet örömét. Élni és élni hagyni, szeretni és szeretve lenni. Itt senki nem több senkinél, és nem is vágyik senki arra, hogy több legyen bárkinél. Megéljük az élet egyszerű harmóniáját. Barátságos társaság és sok pozitív energia, amit a reggae zene pumpál a maximumra. Ez egy kis kirakat a nézelődőknek egy “babylon- mentes” világról (persze sörért itt is fizetni kell).
 
Krsa (PASO): Nagyon sok aktuális üzenete lehet, hiszen mind globális, mind lokális problémák érintenek minket. Ezekre lehet választ adni azzal, ha buzdítjuk a közönségünket a környezettudatosabb életmódra, egymás tiszteletére és elfogadására, az idegengyűlölet elutasítására, valamint az elesettek megsegítésére, támogatására.
 
 
Mit kell és te zenészként mit tudsz tenni, hogy a világ egy jobb hely legyen, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon az "üzenet"?
 
Krsa (PASO): Zenekarként elsősorban a zenéneken és szövegeinken keresztül igyekszünk közvetíteni az értékeinket, ezzel kommunikálva és népszerűsítve az általunk fontosnak tartott a dolgokat, gondolatokat, valamint kritikát megfogalmazva azzal szemben, ami szerintünk helytelen vagy káros viselkedés, szemléletmód. Konkrétan ebből az indíttatásból is vettük elő újra a zenekar nevét viselő dalt, amelyben direkten megfogalmazódik, hogy „elvetélt gondolat a rasszizmus”. Nagyon szomorú számunkra látni, hogy ez a 15 éves dal aktuálisabb, mint valaha... Bár a mi felületeink képtelenek ellensúlyozni a mindenhova eljutó, félelmet generáló központi üzenetet, azért bízunk benne, hogy (legalább a közönségünk soraiban) van hatása a dalainknak. Ezen kívül próbálunk tettekkel is jó példát mutatni: szerveztünk ruhagyűjtést hajléktalanokat segítő alapítványnak, részt vettünk segélykoncerten az árvízkárosultak javára, játszottunk az Ezer Lámpás éjszakáján, az Amnesty International támogatói buliján, egy jamaicai iskolák tanszereire gyűjtő-, egy beteg gyerekeknek segítő- és számos más hasonló kezdeményezésen.
 
Nkulee Dube: A zenémmel segíteni akarok a fiataloknak, formálni a gondolkodásukat. A célom, hogy felemeljem az embereket a zenémmel.
 
 
CopyCon: Nekünk, előadóknak az a dolgunk, hogy minden békésebb világra nyitott emberben tartsuk, illetve fokozzuk a tüzet, hogy lehetséges egy másfajta jelenlét a Földön. Isten nem azt a világot adta nekünk, amiben jelenleg élünk. Nem élhető a korrupció, a parázna média, az anyagias piaci világ. Ilyenné lett a világ és ebbe mindenki belenyugszik - talán bele is kell - de senki nem mondhat le magáról egy ilyen világért, rendszerért. Első körben önmagunkban kell feltárni a világot: ha képesek vagyunk szembenézni saját belső konfliktusainkal, félelmeinkel, akkor közelebb kerülünk önmagunkhoz és oldhatjuk a "civilizáció" ránk gyakorolt, kisemmiző nyomását. Ha békében vagy önmagaddal, másokat is békén hagysz, így a Világ körülötted is megbékél.
 
 
Mivel készülsz, készültök az idei Reggae Camp-re?
 
Nkulee Dube: Izgalommal várom a Reggae Camp-et, hallottam, hogy Magyarországon van egy stabil követői rétege a reggae-nek. Ez a koncert olyan lesz, amihez hasonlót még nem látott a magyar közönség! Rengeteg tánc és mosoly, egy nagy meglepetés érkezik hozzátok július 27-én, egyenes Dél-Afrikából!
 
CopyCon: Elsősorban asszimilálódni fogunk a Camp nyújtotta életérzéshez, és ezt fogjuk megvalósítani a színpadon is. Én amúgy is a hitelességet tartom a legtöbbre előpadóként, és ha valahol, akkor a Campen 100%-ot lehet nyújtani - hisz mindenki érti a mondandót, együtt lélegzünk a zenével. Nincs is szükség semmiféle parasztvakításra, csinnadrattára, hókuszpókuszra. Ettől jó a Reggae Camp... mert őszinte és hiteles.
 
Krsa (PASO): A 15 éves jubileumi évünk zajlik, így lehet számítani arra, hogy vendégként felbukkan a 2003-as PASO felállás másik két énekese is a koncerten, illetve nagy különlegesség lesz még, hogy kedves barátunk, a német-francia ska/reggae előadó Dr. Ring-Ding is énekel és pozanozik néhány dalt a műsorunkban.
 
Teacha Dee: Egy nagyon energikus és spirituális show-t tervezek a Reggae Campre. Egy nagyon különleges közreműködés is lesz Perfect Giddimani-vel, amit nem érdemes kihagyni!