A Csöves Kukoricától az El Jardineroig

A Csöves Kukoricától az El Jardineroig

Rácz Krisztián, vagy ahogy mindenki hívja, Csülök, mert nagyot álmodni.

A kiadványszerkesztést, rendszergazdaságot vagy épp ívnyomómesterséget hátrahagyva – miközben kitartóan zenélt a jövőjét már-már kísértetiesen előrevetítő, beszédes nevű Csöves Kukorica, Nem Mind-1, a TNT-s Intivel közös Pura Vida vagy Barabonto formációkban – tavaly októberben megnyitotta mexikói street food bisztróját, az El Jardinerót. Partnere, szintén Rácz Krisztián, gasztróberkekben elismert executive chef. Csülök mesélt minderről jóízűen a Kertész utcában. 
 
Hogy mutatnád be a már több mint fél éve működő El Jardinerót? 
 
Gyerekkori álmom vált ezzel valóra. A fő csapásvonal nálunk a mexikói konyha, illetve a hamburger. Hamburgerezőből Dunát lehetne rekeszteni, jó mexikói étteremből viszont nincs sok. Mi mind a két vonalon nagyon erősek vagyunk. Szerencsés a helyválasztás is, hiszen a „Csak a jó sör!” mellett nyitottunk ki, ahol több százféle sör közül lehet válogatni. Kihasználva azt, hogy ők nem árulnak ételt, mi pedig nem kínálunk alkoholt, egy nagyon jó együttműködést sikerült kialakítanunk: náluk meg lehet enni az ételeinket, hozzánk pedig át lehet hozni az italaikat. Nemrégen elindult a házhoz szállítás is, ami a NetPincérnek köszönhetően óriási területet fed le Budapesten. 
 
Milyen a jó hamburger?
 
A legfontosabb szempont, hogy minőségi alapanyagokból készül. A mi hamburgerünk különlegességét a mexikói ízvilág adja. Van egy saját készítésű, majonézes alapú, mexikói fűszerezésű hamburger-alapszószunk, amit aszerint, hogy mennyire pikáns, háromféleképpen is lehet kérni. Az általam kitalált kategóriák: sima Jalapeno, Medium Sauce, ami már erősen csíp és van egy extra brutál mexikói csípős Hard Sauce is. Ezen kívül cheddar sajtszószt és lapka cheddart is teszünk a burgerbe. A hagymát nem nyersen rakjuk bele, hanem megsütjük, ettől sokkal letisztultabb lesz az íze, és nem leszel tőle büdös. Mindehhez avokádókrém, guacamole és kaktuszcsík is kerül. Az alapanyagokat mexikói nagykerből rendeljük. A hamburgerzsemlénk első osztályú, a húsaink a vágóhídról jönnek frissen, egy nap eltéréssel. Ráadásul, isteni ropogós a sült krumplink is. 
 
A mexikói vonalon milyen ételekkel kecsegtettek?
 
Burrito, quesadilla, nachos, kukoricaleves és chilis bab található az étlapon. Nyitás óta már járt néhány őshonos mexikói nálunk, akik nagyon megdicsértek minket. Az egyikük azt mondta, hogy olyan, mintha otthon enné a quesadillát. 
 
Idővel tervezitek bővíteni a menüt? 
 
Nem, mivel ez egy street food étterem, így alapelvünk, hogy 5-6 percen belül kiadjuk az ételt. Krisztiánnal egyébként tervezzük egy igazi beülős mexikói étterem megnyitását is ez év végén, ott sokkal nagyobb felhozatal lesz. A street food gyökerek megmaradnak itt a Kertész utcában, az étterem pedig ennek a fejlődését fogja tükrözni. Mi hosszú távra tervezünk. Sokkal többet lehet elérni azzal, ha kevesebb haszonnal, de állandó jó minőséget hozunk. Nem tulajdonosként, hanem fogyasztói szemmel gondolkodom: én vajon megenném-e az adott ételt, és visszajönnék-e miatta. Csak ezzel a szemlélettel érhetjük el, hogy legyenek visszajáró vendégeink. 
 
Ha már street food, a food truck kitelepülésre nem gondoltatok még? 
 
Nagyon készülünk a Westend tetején június elején megrendezésre kerülő Hamburger Days-re és arra, hogy a zsűri hogyan értékeli a piacon még újnak számító hamburgerünket. Örülnénk a jó helyezésnek, hiszen eddig mindenki, aki rákapott a hamburgerünkre, az utána a mexikói ételeinkre is ráment. Ez a verseny és a vele járó felhajtás segíthet a brand kiépítésében. Ezenkívül még készülünk pár fesztiválra a nyáron – nem food truckkal, hanem faházakba –, például a Harley-Davidson Open Roadra Alsóörsre, a Fishing on Orfűre, a Balaton Soundra, a Rockmaratonra és a Szigetre. A fesztiválok marketing szempontból nagyon jók, örülünk, hogy ennyi emberhez eljuthatunk. Az örömünkből pedig mások is részesülhetnek, hiszen a Sziget végéig minden héten páros menüt sorsolunk ki a Facebook-oldalunkon. Szeretettel várunk mindenkit a fesztiválokon és a Kertész utcában is! 
 
mm.alvajaro
 
 
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 06. 06.