A fenntartható táplálkozás és az egészségmegőrzés

A fenntartható táplálkozás és az egészségmegőrzés

Táplálkozási tippek bolygóvédőknek.

A táplálkozástudomány területén szinte naponta jelennek meg újabb és újabb publikációk, melyek befolyásolják a szakmai ajánlásokat és persze a közvéleményt is. Gyakran láthatunk egy-egy új étrendi irányzatot, vagy élelmiszert az üzletek polcain. Mindemellett van néhány olyan globális jelenség, például a globális felmelegedés, növekvő környezeti terhelés, fogyasztói társadalom, amely nemcsak az étkezésünkre, de életünk minden aspektusára is hatással van.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO definíciója szerint a fenntartható étrendek környezeti lábnyoma kicsi, hozzájárulnak az élelmezés biztonságához, valamint a jelen és a jövő generációinak egészségéhez. Védik és tiszteletben tartják a biodiverzitást és az ökoszisztémát, kulturálisan elfogadhatók, széles rétegek számára elérhetők és megfizethetők, biztonságosak, tápanyagtartalmuk megfelelő, továbbá biztosítják a természeti és emberi erőforrások optimális felhasználását. 

 

Veganizmus

A vegetáriánus és vegán étrendek egészségügyi, etikai és ökológiai megfontolásból egyaránt egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A feldolgozott, főleg húsipari termékek mérséklésével sokat tehetünk a környezetünkért, így a húsfogyasztást mérséklő étkezési irányzatok a legelterjedtebb formái a környezettudatosak körében. A vegetarianizmus nem egységes étrendi mintázat, hanem számos különböző séma összessége. Közös jellemzőjük, hogy alapjukat a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekkel. Egy példát említve: a leginkább megengedő formája, a flexitáriánus étrend a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot, addig vegán táplálkozás esetén kizárólag a növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe. 

 

A nagy zöldség- és gyümölcsfogyasztás pozitív táplálkozás-élettani hatása meggyőzően igazolt. Sok esetben sajnos a növényi alapú étrendet követők sem teljesítik az ajánlásban meghatározott napi legalább 400 gramm zöldség, illetve gyümölcs fogyasztását. A hazai vegetáriánus populáció táplálkozási szokásait vizsgáló, az MDOSZ által 2019- ben végzett nem reprezentatív, kutatásban a megkérdezettek 67,2%-a fogyasztott naponta legalább egy alkalommal zöldséget, főzelékfélét, 69,9%-uk pedig gyümölcsöt. 

Minél szigorúbb az étrend az egyes élelmiszercsoportok kizárása tekintetében, annál nagyobb az alultápláltság kialakulásának rizikója. Különösen nagy a tápanyaghiányos állapotok létrejöttének kockázata gyermekek, várandós vagy szoptató nők és idősek körében. Ilyen esetekben még inkább lényeges a vegetáriánus étrend megvalósíthatóságának egyedi értékelése, esetleg a táplálkozás kiegészítése.

Az erre épülő divat

A fenntarthatóságot elősegítve rengeteg étkezési mód, termék, könyv és más kapcsolódó termék került piacra, ennek köszönhetően a kényelmi árucikkek és gyorsételek választéka is ennek megfelelően alakul. Így különösen fontos az információs forrásokat megszűrni, vásárláskor mérlegelni, adott esetben a marketingfogásoknak ellenállni. Az élelmiszerek összetételén túl érdemes megfigyelni, hogy hol készítették és milyen csomagolásban adják. Nem biztos, hogy a távoli országokból behozott, akár feleslegesen műanyagba csomagolt termékekkel jobban kíméljük a környezetet, mint például egy magyar háztáji tojással.

 

Lemondások vagy lehetőségek?

Legyen szó akár vegán vagy környezettudatos életmód kialakításáról, sokaknak talán a tiltások jutnak eszükbe első körben. Azonban a legjobb, ha lehetőségeket (is) keresünk, így sokkal színesebb étrendet alakíthatunk ki és néhány recept elsajátításával találhatunk húsmentes vagy vegán alternatívát a kedvelt ételeinkre. Amennyiben úgy döntünk, a hazai termékek vásárlásával is hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, akkor sem kell a különlegesebb termékekről lemondani. Gondoltad volna, hogy néhány egzotikus gyümölcs megterem Magyarországon is?

 

A vegán életmódhoz kötött, gyakran reklámozott kókuszolaj- és avokádófogyasztást, valamint egyéb távoli országok termények fogyasztását is érdemes mérlegelni: a szállításon túl a termesztésük is terheli a környezetet. Így, ha a környezetvédelem motivál bennünket, érdemes hazai alternatívákat keresni.

 

Húsfogyasztás mellett is lehet fenntartható az étrendünk, megfelelő mennyiséggel és gyakorisággal fogyasztva. A terhet nem az egészséges mértékű, hanem a feleslegesen nagy mennyiségű, pazarló fogyasztása okozza, így érdemes az ajánlásokat betartani és kerülni a pazarlást. Ezen túl csomagolást spórolhatunk meg, ha a felvágottak fogyasztását csökkentjük, előre csomagolt húsok és húskészítmények helyett a hentespultnál vásárolunk és általunk vitt dobozba kérjük az árut. Lazac helyett vegyünk magyar lazacpisztrángot vagy busát, melyek a hidegtengeri halakhoz hasonlóan kiváló omega-3 zsírsav források! Illesszünk az étrendbe több magas fehérjetartalmú növényi nyersanyagot, tojást és tejterméket! Ha tehetjük, támogassuk a helyi kistermelőket! Húsmentes napok beillesztésével változatos és egészséges táplálkozási szokásokat alakíthatunk ki.

 

Mit lehet tenni?

Mindenkinek a saját egyéni életmódjához mérten érdemes változtatni és mérlegelni. Itt is kerüljük a végletességet és a drasztikus szemléletmódot. Nem biztos, hogy mindenki számára egyik napról másikra érdemes a vegán életmódot választani. Első lépésként lehetőleg a feldolgozott, csomagolt termékek vásárlását csökkentsük, a húsfogyasztást – főleg húskészítmények  mennyiségét, fogyasztásának gyakoriságát lehet mérsékelni. 

 

A szezonális magyar termények vásárlásával nemcsak a hazai termelőket támogatjuk, hanem  kevésbé károsítjuk a környezetet is. Mivel az áru kissebb utat tesz meg, kevesebb vegyszerrel kezelik őket, kevesebb selejt keletkezik és kevesebb üzemanyagot égetnek el a szállítás során. Így a hazai árunak itthon kisebb az ökológiai lábnyoma. A hiánybetegségek kialakulásának megelőzéséhez, az esetleges étrendi kockázatok kezeléséhez elengedhetetlen a növényi alapú étrendek megtervezésében jártas dietetikus, táplálkozástudományi szakember közreműködése. 

 

Források:

https://mdosz.hu

https://nagykun.hu

http://www.magyarkivi.hu/

https://streetkitchen.hu

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: